1 290 30

София продължава да е най-мръсната столица в ЕС

България се намира в състояние на „екологична катастрофа”, категоричен е експертът Стефан Димитров

София продължава да е най-мръсната столица в ЕС
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

По данни на европейската агенция по околна среда България е най-замърсената столица в ЕС, така беше през 2016, ситуацията не се промени и през 2017. След като от началото на годината много граждански организации скочиха срещу невземането на мерки срещу мръсния въздух, следващата седмица на 25 предстои гласуване в общината.

Четни и нечетни номера на колите, забрана за влизане на автомобили в определени зони, евтин градски транспорт в дните на замърсяване – са част от предложените мерки, ще проработят ли – коментираха пред "Нова телевизия" експертът по устойчиво развитие Боян Рашев и Стефан Димитров, един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха.

София ли е най-мръсната столица в Европа?

„Очевидно да, няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд”, каза Стефан Димитров.

България се намира в състояние на „екологична катастрофа”, според него. Традиционните мерки срещу това, не са налични. „В момента трябва да се взимат мерки за управляването на една катастрофа”, каза той.

„Проблемът с качеството на въздуха, не се решава с мерки”, заяви експертът по устойчиво развитие Боян Рашев. Той подчерта, че това не става „от днес за утре”.

Въпреки, че София е най-мръсната столица в Европа, качеството на въздуха се подобрява, каза той, цитирайки данни на европейските агенции.

Стефан Димитров подчерта, че проблемът не е само политически, а и на обществото. Той каза, че гражданите са длъжни да съблюдават тези въпроси и да се отнасят отговорно към тях.

Предложението за четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, смята Боян Рашев. Той каза, че във всеки град, в който е била предприета тази мярка, резултатът е бил повече от незадоволителен.

Главните мерки са насочени към транспорта и отоплението, каза той. Определени дългосрочни ефекти на предприетите политики, повлияват все още негативно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа каза тай, като даде пример за по-ниските дизелови акцизи на континента.

Стефан Димитров от своя страна подчерта, че данъчната политика трябва да бъде променена, за да се направи решителна крачка в решаването на този проблем.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гощо
  Отговор
  1 10:42  21.01.18
  Много индианци дойдоха в София и си е.. майката вече!!!

  Коментиран от #2

 • Индианеца
  Отговор
  2 10:48  21.01.18

  До коментар #1 от "гощо":

  Е как няма да идват , те за да са по-близо до вожда
 • На Дървени
  Отговор
  3 11:06  21.01.18
  Е че в София има 2,5милиона население а 300-400 хиляди автомобила всеки ден киснат по задръстванията защото от Бай-Тошово време са прокарани едва 3-4 улици а са посторени 1 милион нови жилища
 • Глупак
  Отговор
  4 11:09  21.01.18
  Един отвратителен сребролюбец стана кмет и унищожи София. Още по-перверзно е , че се казва Софиянски. Паркове, междублокови пространства, ВОДА… Гнусно София беше европейска столица Днес е като бедно арабско градче Затвор за такива ДПС, НДСВ, ГЕРБ…..

  Коментиран от #19


 • гъзарче
  Отговор
  5 11:34  21.01.18
  Ами така ще е, щото всеки келеш си взе 25-годишно БМВ да се прави на гъзар, а те тия гробници горят и замърсяват много. Не може пеша, с колело или с метро - защото не е гъзарско, обаче с 30-годишна гробница за 2000 лева е турбо гъзария! А това, че не дишаш въздух, а сажди - няма значение.
 • Я. Петров
  Отговор
  6 11:37  21.01.18
  С билет за 1,6лв. ,а бензин за 2 лв. - Ти какво ще предпочетеш нередовния, претъпкан и смрадлив градски транспорт
 • onq s konq
  Отговор
  7 12:20  21.01.18
  "Нередовен и претъпкан транспорт"...И Метрото ли е такова?Ами ако Борисов не го беше построил с Европари?А нали плачехте че 1.6лв са много за билет и Фандъкова тр. да подаде оставка и изведнъж-"претъпкан транспорт",и море от коли които карат с по 2лв на литър-да стане 3 лв ли?Излиза че българинът савсем не е толкова беден,независимо че ревете че сме най-бедната държава.А целта ви е след като не успяхте да да разклатите правителството с тая мантра,сега да "подплатите" усилията си и с УДАР ПО ЕВТИНИЯТА,та дано падне та да дойдат да ни управляват "Путин и Кадиров"/думи на ваши фенове/!
 • 8 12:44  21.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Политолога
  Отговор
  9 13:09  21.01.18
  Това не е истина! Поредната лъжлива информация. Връщам се от Лондон и Берлин. Там въздуха беше много по замърсен, много хора виждах по улиците с маски
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  10 13:29  21.01.18
  Циганките да престанат да метат улиците,защото вдигат прах до небето.Фандъкова да асфалтира улиците в кварталите с новостроящи се жилища и да изгради тротоари.И след това редовно измиване на цялата улична мрежа.

  Коментиран от #12

 • Истината винаги боли
  Отговор
  11 13:50  21.01.18

  До коментар #8 от "Кольо кварталния":

  София,винаги ми е бил,много противен град.Винаги съм я посещавал със огромно нежелание.Преди години дори и поживях в нея около година,но с голямо удоволствие я напуснах,а за това че сега има много селяни в нея,не е голям проблем,защото тя винаги си е била едно скапано голямо село!!!

  Коментиран от #29

 • гост
  Отговор
  12 14:48  21.01.18

  До коментар #10 от "БУДНАТА СЪВЕСТ":

  А ти ли ще плащаш после данъци по 2-3000 лева годишно , като много раздаваш акъл ??? Или си въобразяваш , че парите растат по дърветата ?? Имаш ли си поне идея колко ще струва ЦЯЛА София да се мие ВСЕКИ ДЕН ???? Тва да не ти е партийно събрание с "дайте да дадем " !!!! Ама ако може друг да ги даде , а ти да раздаваш лозунги , карайте си кюмбетата в Надин , докато не са гласували такса за изхвърляне , като във всички бели държави !!!
 • гост
  Отговор
  13 14:57  21.01.18
  За да приключим със глупостите на селски "експерти" тука , една цистерна измива има няма 50 метра улица с ДВЕ ПЛАТНА !!! И за 8 часа прави 3-4 курса максимум !!! И това удоволствие струва 4-500 лева !!! Без да смятаме надниците на тия с маркуча , а ако е без тях е просто мокрене , а не миене !!!! Айде сега умници сметнете при няколко ДЕСЕТКИ хиляди км улична мрежа колко струва ЕДНО измиване , да не говорим за всеки ден !!! Чистенето на сняг дето е десетина дена в годината струва повече от 30% от целия бюджет за чистене за годината !!! Пак питам , КОЙ от вас е съгласен да плаща над 3000 лева годишен данък жилище , щото там някъде ще иде , че да не е и повече ???

  Коментиран от #14

 • onq s konq
  Отговор
  14 15:38  21.01.18

  До коментар #13 от "гост":

  Нека бъдем точни-ТИЯ ХОРА КОИТО АКТИВНО ПЛЕДИРАТ ЗА ИЗМИВАНЕ,ПАРФЮМИРАНЕ И "ВСИЧКО КВОТО ТРЯБВА" НА СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ НЕ ЖИВЕЯТ В СОФИЯ!Нещо повече-ТЕ НЕ ЖИВЕЯТ И В БЪЛГАРИЯ, а се подвизават основно в Русия и по-малко-на Запад.Така че тях ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ХИГИЕНАТА В СФ,А ЧАС ПО-СКОРО ДА ДЕТРОНИРАТ КМЕТА ФАНДЪКОВА ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ ГЕРБ,А ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА - И ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАМЯНАТА МУ С ПРО-РУСКО!И точно това е хибридната руска политика:Събиране ОТ ТРОЛОВЕТЕ на 100 дребни и незабележими на пръв поглед неща и превръщането им в едно ГОЛЯМО,тъй-както снежната топка става в последствие лавина.Към тая "дейност" се прибавя и едно щедро руско финансиране и...нещата МОЖЕ и да се случат!
 • Я. Петров
  Отговор
  15 15:46  21.01.18
  До Ония с Коня. Никой не реве, а само ТИ. На хубавото лошо не съм казал, но това е тезултата от 1.6 лв. Дори и пенсионерите се качиха в колите си. Явно като караш не гледаш !

  Коментиран от #17

 • Я. Петров
  Отговор
  16 15:49  21.01.18
  До Ония с Коня - чалнати. Мразя политическите марионетки и ако търсиш различни то все още си чалнат.

  Коментиран от #18

 • гост
  Отговор
  17 16:04  21.01.18

  До коментар #15 от "Я. Петров":

  Билет от 1,60 могат да плащат само хора дошли в София за един ден !!!!! Не виждам кой нормален с ума си , който живее и пътува всеки ден в София няма да си купи карта , където цената пада в ПЪТИ !!!! Тримесечна карта за всички линии е 130 лева или 1,30 НА ДЕН !!!!!!!! Срещу които можеш да обикаляш цяла София цял ден с каквото си искаш и където си искаш и в повечето случаи , особено на по-големи разстояния с метрото ще стигнеш два пъти по-бързо , отколкото с кола !!!! Да е говорим с 1,30 за нафта колко ще минеш , а това са само началото на разходите за кюмбето !!! 20-30 милионни градове в Европа и Америка 90% от хората са в метрото , ама в София трябва да сме с кюмбето и някой да ни осигурява и безплатен паркинг даже !!!!
 • гост
  Отговор
  18 16:10  21.01.18

  До коментар #16 от "Я. Петров":

  Годишната карта е 365 лв !!!!! 1 лев на ден !!!! Скоро само гражданската на кюмбето ще е ПОВЕЧЕ , да продължавам ли с другите разходи или още ще претендираш , че градския транспорт е "скъп" ?????
 • гост
  Отговор
  19 16:20  21.01.18

  До коментар #4 от "Глупак":

  И коментара ти е като ника!
 • К.К.
  Отговор
  20 16:29  21.01.18
  След като няма регулация и пренасочване на инвестициите в други райони в т.ч. и отваряне на факултети в други градове, презаселването и мръсния въздух са нормалните, очаквани последствия. Почти никой устроил се вече в София няма да се върне в провинцията, както и 60-70% от завършващите университет.

  Коментиран от #21

 • гост
  Отговор
  21 16:50  21.01.18

  До коментар #20 от "К.К.":

  Пак не разбрахме какво общо има живеенето и работата в София с разкарването за щяло и нещяло на кюмбета и претенциите , че някой трябвало да ви го осигури за по-малко от цената на градския транспорт , която и без това е една от най-ниските в Европа ???? Ако ми покажеш европейски град където можеш с 0,5 евро на ден да се возиш цял ден в целия град , тогава се обяснявай ! Преди 30 години града не беше много по-малък и пак си беше близо милион , да си спомняш задръствания и такъв смог ??? Ама таралясниците бяха 10 пъти по-малко , да не кажа 20 !!!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  22 18:54  21.01.18
  Боли ме г-за за София, София не е България.
 • Глупак
  Отговор
  23 19:10  21.01.18
  След 30г без урбанизационна идея Нормално е , че София не прилича на нищо
 • Шаран БГ
  Отговор
  24 09:50  22.01.18
  София бабам, София !Друго е да живееш в Престолнината. То ти стига само да дишаш въздуха на тези, дето имат месечен доход над 3-4 хиляди лева и се возят в "Мерцедеси" !! Най-красива и зелена София бе преди шестдесет и по-вече години. НО, голямо НО !! И тогава имаше отвратителни дни в есенно-зимния период, на безветрие, мъгла и дим от горени дърва и въглища , когато не можеше да се диша, въпреки малобройното население !! Който някога е избирал София за столица, е мислил само политически и тя е избрана единствено по политически причини !! Защото не е помислил/ и М.Дринов, и никой от Учредителното събрание/ за географското положение на селището, имащо в края на войната 1877-1878 г по-малко от 12 000 души. Градът е заобиколен от 12 /дванадесет/ височини, ридове и планини. И неминуемо в софийското равно поле се създават условия за смог. Сега / "Блиц" обосновано го съобщава / през деня София прехвърля 3 милиона човеци, а нощем - не са по-малко от 2 - 2,2 милиона ! Това са отоплителни средства, автомобили, производствени предприятия... дори цигарен дим. Ще се проясни въздухът в столицата само при: - тотална газификация - намаляване цената на градския транспорт Аман от " умници", които постоянно ни говорят, че всичко тук е по-евтино, отколкото в Европа, без елементарно сравнение на доходите на плебеите у нас и на тези в Европата! Същите "капацитети" решават всичко само с УВЕЛИЧЕНИЕ на цени,такси,данъци, акцизи, мита и прочие

  Коментиран от #30

 • бай село
  Отговор
  25 19:45  22.01.18
  До гост ! ОТ твоите коментари стана ясно , че искаш да живееш в столицата , да ти е чисто и разринато от сняг , но някой друг да плаща! Няма такъв филм , щом живеете и замърсявате , ще си чистите , няма ние от провинцията да ви ринем боклуците. Искате да вие чисто плащате , иначе живеете в кочината , и не навдигате глас.
 • hmhmhm
  Отговор
  26 22:22  23.01.18
  Направете обществения транспорт безплатен и ще видим кой ще използва кола. Айде нещо смислено да вършите най-накрая

 • Жец
  Отговор
  27 05:56  24.01.18
  България 681-1989 амин
 • 28 05:58  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петър Андонов
  Отговор
  29 08:01  18.07.18

  До коментар #11 от "Истината винаги боли":

  Аз пък съм роден и винаги живял в София и мога да ти кажа, че до началото на 90-те София беше едно много чисто, зелено и уютно местенце. Не мога да разбера тези негативни изказвания от много хора от другите градове спрямо София. В крайна сметка хората,които са родени и живеят в София са сигурно вече под 25% от населението й. Градът стана свинщина след като се изсипа и трайно засели в него цяла България. Разбирам ги хората,защото просто са принудени. Но защо и много хора донесоха простотията и лошото си възпитание тук? Яде сандвич, хвърля си хартията на улицата, д.сере му се, с извинение-направи го на пътя. Нека се замислим поради кого главно града е в такова мърляво състояние. Мисля,че поради мнозинството ,живущо в него. Когато всички станем хора, и мястото в което живеем ще почне да изглежда човешко.
 • Петър Андонов
  Отговор
  30 12:19  18.07.18

  До коментар #24 от "Шаран БГ":

  Правилно си си избрал ника. София е предложена за столица,защото се е намирала в средата на картата на България ( Македония също е била част от нас тогава) . Била е най-удобна като комуникация с цяла България именно поради тази причина. Чети повече, имаш нужда!

Напиши коментар:


Публикувай