1 163 15

ДСБ: Очертава се провал на председателството

Правителството не успява да заблуди западните партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов
Светослава Ингилизова

“Демократи за силна България” излезе с позиция по повод очертаващия се, според тях, провал на българското правителство за приемането на България в Шенгенското пространство и Еврозоната (ERM-2).

Ето целия текст на позицията:

Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън едни от най-важните системи за сигурност на съюза, каквито са Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната (ERM-2). За този период от време влизането на България в тези две системи се превърна в приоритет на нацията. Преговорите за това би следвало да са основна, консенсусна национална задача по време на българското Председателство на Съвета на ЕС, защото интеграцията в Шенген и Еврозоната може да даде на българските граждани дългосрочна стабилност, сигурност и перспектива за доходи и благосъстояние, съответни на средните в Европа.

Освен това българското правителство би трябвало да предприема действия и за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Този въпрос беше приоритетен след фалита на КТБ и в последствие отпадна от фокуса на управляващите.
Участието в Банковия съюз би донесло повече сигурност и външен контрол върху банковата система.

Макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по тези въпроси, то не успява да заблуди западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости.

Оставането ни в сегашната политическа и икономическа изолация е основен риск за националната ни сигурност. Изоставането от ядрото на “Европа на много скорости” ще превърне България в европейска периферия, застрашена от влияние на страни извън ЕС и от корупция, авторитаризъм, бедност и геополитическа нестабилност, характерни за региона на Западните Балкани.

Причината за това е очевидна и назована от едни от най-влиятелните държави в съюза, а именно – “високи нива на корупция и организирана престъпност в страната”. В началото на Председателството, българското правителство получи силни негативни знаци от основни европейски съюзници. Авторитетни медии от тези страни с ирония перифразираха девиза на българското председателство като – “Корупцията прави силата”.

Не само случаят с разследвания кмет на община Септември, у когото са открити секретни доклади на ДАНС, е показателен за отказа на правителството да реформира сектор “Сигурност” и да покрие стандартите на Шенген и Еврозоната. Тези стандарти изискват засилен разузнавателен обмен и безкомпромисен контрол върху финансовите операции. Очевидно е, че секретна информация на службите за сигурност, която попада в един кмет, твърде вероятно е и да става достояние на определени кръгове от организираната престъпност. Но най-притеснителното за партньорите ни от ЕС е опасността, чувствителна информация от особена важност, обменяна между нашите и техните служби да изтече към чужди, враждебно настроени разузнавателни централи, посредством българските корупционни канали.

Ние, от Демократи за силна България, подхождаме с голяма загриженост към очертаващия се провал по тези основните приоритети пред нацията ни. Видно е, че премиерът Борисов, който лично ръководи дейността на специалните служби и носи цялата отговорност за тях, е зависим от задкулисни интереси, поради което няма политическата воля да предприеме радикални действия за реформиране и укрепване на сектор “Сигурност”, с цел достигане на необходимите стандарти за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Неизпълнението на тази най-важна задача представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани. За такъв непоправим провал реализирането на политическата отговорност трябва да бъде единствено чрез отстраняването на Борисов и неговото правителство от власт.

Позицията е изработена съвместно от НР на ДСБ и експерти от Нова Република.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ББ5
  Отговор
  1 13:34  07.02.18
  Те ДСБ показаха страхотно управление миналият мандат, свалиха правителството и почти се заличиха като партия
 • Чудещ се.......
  Отговор
  2 13:37  07.02.18
  Тия па кой ги брои за живи?
 • Иванчо
  Отговор
  3 13:42  07.02.18
  Русофилската панелна прослойка, която си избива комплексите тук, няма да разбере статията... А тя е напълно вярна

  Коментиран от #10

 • 4 13:44  07.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • мнение
  Отговор
  5 13:57  07.02.18
  Какви демократи, каква силна България?! Абе хора, вие пък поне замълчете. Почти не останаха обитатели на държавата ни, които да не са наясно за ролята, която играхте, докато столетницата плетеше кошницата си! Да не говорим как и вие се облагодетелствахте, защото бяхте послушни, начело с предводителя си. Каквото и да говорите, просто няма тежест, лековато и фалшиво е! Но достатъчно злобно и така допълвате злобата, която се лее напоследък без никакви задръжки!
 • Пеньо
  Отговор
  6 14:35  07.02.18
  Не че няма истина , но винаги звучи странно от представители на ДСБ, БСП и ДПС да критикуват за "корупция и олигархични зависимости"! "Крадеца вика:Дръжте крадеца!" Не съм забравил костовото управление и няма да го забравя!
 • арее
  Отговор
  7 14:37  07.02.18

  До коментар #4 от "Газ до дупка":

  дай някави доказателства за това,то и аз може да съм карал....
 • охлюв
  Отговор
  8 14:47  07.02.18
  Дебили за Слаба България.
 • гражданин
  Отговор
  9 15:00  07.02.18
  Провалената Дсб седнала да говори за провали и тинтири минтири.Първо да кажат защо вече не са в парламента!
 • ha ha ha
  Отговор
  10 15:12  07.02.18

  До коментар #3 от "Иванчо":

  Напротив, само че в действителност, не става дума за Русия бе шмок :D BOKO e в тъмните води, не е с Русия ;)
 • факти
  Отговор
  11 15:28  07.02.18

  До коментар #4 от "Газ до дупка":

  Ще бъдете издирен по IP адрес и ще бъдете съден за разпространяване на фалшиви новини.
 • дсб
  Отговор
  12 15:33  07.02.18
  "'Генерала"' знае ли какво каза Жан Клод Юнкер относно такива изказвания на този и онзи?Юнкер каза, че първо проверява изложенитефакти, преценява всичко и тогава казва какво мисли и т.н.Така, че ": генерала": да си приказва дрънканиците някъде из пазара!А, когато Дсб беше в коалиция в правителството през 2014-15 год.тогава явно нямаше корупция, а сега когато не са и в политиката значи има корупция.Все едно чувам Станишее да дрънка глупостите си кохато е извън властта а в опозиция!
 • Къв провал
  Отговор
  13 15:43  07.02.18
  Целите, които си поставиха изключват провал-опукаха мангизите по ремонтите, остана им да изпият няколко каси шампанско, да изядат няколко кофи хайвер и да изприказват няколко тона празни приказки. Нищо не може да ги провали!
 • афе фюрер
  Отговор
  14 14:14  08.02.18
  А същината на въпросната статия е , че шенген ще го гледаме през кривия макарон ... нещо което всички знаят и удобно твърдят обратното .
 • кпсс
  Отговор
  15 18:28  09.02.18
  Не мога да разбера ,защо толкова искат да ни вкарат в еврозоната.Полша,Чехия,Унгария,Румъния не са в еврозоната и нямат намерение скоро да влизат.Ние за чий се натискаме,пак някаква далавера подготвят в парламента.

Напиши коментар:


Публикувай