684 1

ВКС върна делото за убийство срещу футболист

Стефанаки Йоанис

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу бившия футболист на "Славия'' Борислав Балджийски, обвиняем за убийство по непредпазливост.

На 7 август 2013 г. футболистът забива юмрук в лицето 36-годишния юрисконсулт на ''Топлофикация'' Петър Алексов, той пада, удря главата си в метална шахта и получава несъвместима с живота черепно-мозъчна травма. Между двамата се разиграва скандал след обидна реплика на юриста към приятелка на футболиста, с която преминават с кола покрай казино "Милениум" на столичния бул. “Гоце Делчев”.

На 16 септември 2016 г. Софийският градски съд призна за виновен и осъди на 4 години затвор Борислав Балджийски. Той бе осъден да заплати и 100 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

През юли 2017 г. обаче апелативните магистрати отмениха ефективната присъда на футболиста и я замениха с 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Балджийски обаче обжалва и това решение, припомня Дир.бг.

С касационната жалба той иска отмяна на решението на Софийския апелативен съд или да бъде оправдан поради липсата на виновно извършено от него деяние, което да съставлява престъпление.

Върховният касационен съд обаче отхвърля жалбата му. Тричленният състав на ВКС приема, че е налице нарушение, свързано с начина на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

Според върховните съдии, за да бъде отложено изтърпяването на наказанието, следва да бъде направен положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване, докато в случая целите на генералната превенция не биха се постигнали с отлагане на изтърпяването.

ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция, от стадия на съдебното заседание.

Решението не подлежи на обжалване.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гоуст
    Отговор
    1 15:40  07.02.18
    Нахаххаа от 4 години ефективна на 3 години условна. Тоз не само, че има чадър, а направо е под навес

Напиши коментар:


Публикувай