645 1

Зъболекари: Повече пари за лечението на деца

Общината в София не се грижи за устната хигиена

Венцислав Михайлов

Повече пари за дентално лечение - за това настояха от сдружението на българските зъболекари. Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари.

В момента Здравната каса отпуска 157 милиона лева годишно за дентална помощ, което е крайно недостатъчно за адекватно лечение според зъболекарите. Те настояват държавата да поема и разходите за спешните случаи. Около 20% от възрастните хора у нас са без зъби заради минималния пакет от услуги, които се поемат от държавата.

От сдружението искат общината в София да осигури помещения за два кабинета, като в единия ще се обслужват спешните случаи, а в другия - хора в неравностойно положение, каза пред Факти.бг д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението. По думите му това е причината пациентите да не се лекуват и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.

По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за кабинетите вече четвърта година, но е получило отказ. В тези кабинети ние ще работим безплатно, подчерта той.

Д-р Кънев каза още, че лекарите по дентална медицина трябва да се лицензират на всеки пет години от лицензиращ орган, определен от държавата. По думите му има проблеми и във възможността за специализация на младите лекари по дентална медицина, както и липсата на места за специализанти.

„Едно вадене на зъб, една пломба от амалгама. Не може да се толерира лошо отношение към съвременната медицина. Да не говорим, че този пакет обрича работата в малки градове, при хора с малки доходи, липса на достъп до медицинско обслужване. Това не може да финансира една стоматологична служба и този пакет не му стига дори да оцелее”, посочи д-р Анатолий Кънев.

Хората недоволстват от минималните услуги, които се финансират от Здравната каса.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 17:29  12.02.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай