866 4

Родители: Пенсиите за сираци са геноцид

Става дума за около 150 лева

Мария Атанасова

Като токсични закони и геноцид определиха положението с персоналните пенсии за деца с починали родители двама души, преживели загубата на половинката си. Причината – практическа невъзможност да се даде наследствена пенсия за деца сираци.

Всяка една от тези пенсии първо трябва да се одобри от общината, а след това – да бъде гласувана от Министерския съвет. А за да отговаряте на условията за получаване на такава пенсия, трябва доходите на родителя да са под минималния осигурителен доход (бел. ред. - 75 лева на месец), казва пред Нова телевизия Златина Хаджипанайотова, която е преживяла загубата на съпруга си.

Борислав Петров, чиято съпруга е починала като студентка, обясни, че няма как родител, починал много млад, да получава пенсия на база "трудов стаж" – друго от изискванията, тъй като починалият още не е могъл да започне да работи. Самият Петров пък имал осигуровки на 150 лева, защото бил майстор-занаятчия и това се счита от държавата като достатъчно.

Хаджипанайотова, обясни, че мъжът ѝ, който бил с тежка диагноза, трябвало да прекара последните си дни в частен дом, защото държавното здравеопазване не приемало "пътници". Работещите хора в тази държава сме дискриминирани, категорични са Борислав и Златина.

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО), деца, загубили родител, имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-годишна, съответно до 26-годишна възраст.

При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и обратно, освен в случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя.

Минималният размер на наследствената пенсия е, както следва: - от 1 януари до 30 юни 2018 г. - 150,00 лв.; - от 1 юли до 31 декември 2018 г. - 155,70 лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пенчо
  Отговор
  1 13:05  19.02.18
  Само сираците ли,колко от нашите родители баби и дядовци са блъскали цял живот и накрая? Геноцида е върху целия обикновен народ,упражняван от шепа помяри.
 • 2 14:07  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 14:37  19.02.18
  Да, ако работиш в нашата страна си дискриминиран. Аз съм на трудов договор и ми дават 20лв на година на дете като държавна субсидия (намаляване на дадъчната основа). В същото време 15г. циганка с две деца взима стотици левове месечно, без да работи, без майка и, бащата на децата или нейният баща да са работили. Който плаща данъци и осигуровки, не яде. Който не плаща и никога не е плащал, яде.
 • ред
  Отговор
  4 18:04  20.02.18
  Трябват пари за сиганите

Напиши коментар:


Публикувай