1 076 4

Петр Поспихал: Понякога ЧЕЗ прави нещата със сила

Бившият посланик на Чехия в България очаква лесно включване на държавата в сделката

Венцислав Михайлов

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това заяви в „120 минути“ по бТВ Петр Поспихал, посланик на Чешката република в България между 1993 и 1998 година.

Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, а влиянието му е такова, че понякога „прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България”.

Дипломатът обясни, че в Чехия държавата не е собственик в пряк смисъл, притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да влияе върху персоналните въпроси в надзорния съвет. Но не може да влияе върху решенията на ЧЕЗ.

По думите на Поспихал, премиерът Андрей Бабиш не е голям привърженик на сегашното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях.

„Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на „ЧЕЗ Груп” е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът, може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме, едно от тези условия може да е „не ми пипай ръководството на ЧЕЗ”. За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ”, обясни посланикът.

Петр Поспихал каза още, че ЧЕЗ трябвало повече да се грижи за стабилността на тази сделка.

"Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема. Това е безотговорно", посочи още Поспихал. Той уточни, че по-важното е, че една държава трябва да е подготвена, за да влияе върху стратегическите си интереси.

„Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем”, коментира той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тракиеца Спартак
  Отговор
  1 14:37  05.03.18
  Аз ПИТАМ какво прави държавата Чехия с една фирма "ЧЕЗ" от която има 69% държавни аксии в държавата България?! "КОЙ" е допуснал престъпление като е потъпкал СУВЕРЕННОТО ПРАВО на една държава(на един НАРОД) да управлявава и да се разпорежда с "обекти"-енергийни източници, електроразпределителни дружества, водоисточници, язовири и водно пречиствателни станции, пристанища и др. стратегически "обекти" засягащи НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на цял един Народ. Това престъпление е извършено единствено и само в една единствена държава на континента Европа и тя се нарича България! На този континент всяка една държава ДЪРЖИ, ПАЗИ и УПРАВЛЯВА всички "обекти" от стратегическо значение за национална си сигурност! При смешната пазарна "икономика" всяка една от държавите в Европа има по над 60% ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!! Само НИЕ нямаме вече НИЩО благодарение на тъпите алчни Овце, които разснопиха, изядоха и оглозгаха НАСТОЯЩЕТО и БЪДЕЩЕТО на цял един Народ за лични ОБЛАГИ и жълти стотинки-за по една ВИЛА на третия ръкав-Халкидики!

  Коментиран от #2

 • Све
  Отговор
  2 15:16  05.03.18

  До коментар #1 от "Тракиеца Спартак":

  Абсолютно погрешно тълкуване на ситуацията в България вече 15г КЕВР има прекрасна възможност да коригира цената на тока и по този начин и на ЕРП Нито едно ЕРП не пълни ангажиментите си и всички те трябва да бъдат смачкани Както в Албания Но България вече 20г не е държава
 • цирка е пълен
  Отговор
  3 16:48  05.03.18
  Това предаване 120мин. е такъв бълвоч ,че дори пълен идиот би го изгледал цялото,водещият пък е такъв дечко недорасъл с бебешко и мазно лице че ти иде да го плеснеш зад вратъ и тоя недорасляк ще ме учи мене кое е добро и кое е зло.
 • 666
  Отговор
  4 13:38  08.03.18
  АБЕ КАКЪВ КЕВР ДКЕКВР И ДРУГИ ТАРИКАТИ???? ЮМРУК ТРЯБВА ТУКА И МНОГО ЯК. Допуснахме разни лапета да въртят държавата Делянчо видите ли ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ. РАЗГРАБИХА ДЪРЖАВАТА И РЪСЯТ АКЪЛ!!!! ДЪРЖАВАТА БИЛА ЛОШ СТОПАНИН! АМИ ПИТАМ АЗ КОЙ ГИ ПОСТРОИ БРЕ ХАЙМАНИ????? КОЙ ОТ МАРС ЛИ ДОЙДОХА????

Напиши коментар:


Публикувай