3 313 1

Преливат три големи язовира в Бургаско и Варненско

Няма опасност за местните жители

Константин Карагьозов

Три големи язовира във Варненско и Бургаско и още няколко по-малки на територията на страната преливат след снеговалежа и топенето на снеговете. Това показват проверките на Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор. Установени са и множество технически неизправности по водоемите, но опасност за хората няма.

Язовир "Елешница" във Варненска област, както и язовирите "Ясна поляна" и "Ново Паничарево" в Бургаско преливат след обилното снеготопене, но с по-малки обеми, отколкото обемите, които се освобождават. Това съобщи главният инспектор в Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" Иван Попов пред БНР.

"Няма заплаха, няма място за паника. Това е съвсем нормално при повишени водни нива водата да се източва през преливника".

Преливат и много от по-малките язовири, но никой от тях не създава опасност. Издадени са и десетки предписания за отстраняване на установените технически неизправности по съоръженията на водоемите:

"Да се отремонтират основни изпускатели на преливници. Обикновено техническите лица затрупват с материали преливниците за повишаване на водния обем с цел да има производство, изравняване на цените, почистване на водните откоси, укрепване на водните откоси".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бързо
    Отговор
    1 22:57  06.03.18
    Прехвърляйте водата към доспат-кричим,да се нормализира обстановката

Напиши коментар:


Публикувай