1 742 4

Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април

Светослава Ингилизова

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.

До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отделно от това, получените през годината доходи се декларираха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите (по чл. 50 от ЗДДФЛ) за годината на придобиването им.

От началото на 2017 г., както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране от местните физически лица само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.

Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина:

- дивиденти;

- ликвидационни дялове;

- лихви по банкови сметки;

- доходи от доброволно осигуряване и застраховане (по реда на чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ);

- доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества (по глава деветнадесета, раздел ІІ от Закона за корпоративното подоходно облагане), които се облагат с окончателен данък.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Инвер Паша
  Отговор
  1 00:07  08.03.18
  Е са тичам да давам пари на българските поробители наречени правителство
 • Робот
  Отговор
  2 00:28  08.03.18
  Само глупаците плащат данъци на държава от негодници- всички власти и институции!!!! ОБЩЕСТВЕНИЯТ ДОГОВОР е нарушен и сте свободни да НЕ плащате на корумпирани политици и т. н. ТОЧКА!
 • Kiro
  Отговор
  3 03:02  08.03.18
  Жестоко се лъжат ако си мислят че някой ще им плаща данъци за пари спечели в чужбина по какъвто и начин да е.
 • 4 09:47  08.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай