894 9

Половината деца у нас се раждат извън брак

Съвременните млади хора гледат на безбрачните съжителства като алтернатива на брака

Мария Атанасова

Българката ражда на 27 години и се омъжва на 28. Мъжете пък предпочитат по-късни бракове, показва националната статистика за 2016 г.

Данните показват, че колкото по-млада е една жена, толкова повече мисли тя за брак, а мъжете искат най-много съпруга, чак когато навършат 60 години, съобщи Нова телевизия.

Българките се женят най-често на 28 години, а мъжете на 31 г. Голям е броят и на булките, които нямат 18. За 2016 г. те са 621. Рекорден е и броят на 60-годишните мъже, които са сложили халка на половинката си. Българката ражда първото си дете на 27 г., но все повече стават и децата, родени от жени на 40 плюс. Годишно в "Майчин дом" раждат и около 200 жени на над 40-годишна възраст.

„Идеалната възраст е между 22 и 30 години. След 30 г. процентът с вродени хромозоми и аномалии също нараства.Така че, моят призив към младите хора в България е да не отлагат твърде много забременяване и раждане”, каза доц. д-р Иван Костов, директор „Майчин дом”.

Повече от половината българчета се раждат извън брак. Съвременните млади хора гледат на безбрачните съжителства като алтернатива на брака, като един равностоен семеен съюз, което показва промяна в ценностните модели. Стремежът към образование и кариера е една от основните причини за късните раждания, а прогнозите са възрастовата граница да расте още.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 08:34  13.03.18
  И какво е значението за родените деца дали родителите им имат граждански брак

  Коментиран от #6

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 08:57  13.03.18
  Публикувано във факти.бг: Повече от половината българчета се раждат извън брак. Съвременните млади хора гледат на безбрачните съжителства като алтернатива на брака, като един равностоен семеен съюз, което показва промяна в ценностните модели. Тази "половина" е от тъмно зелените "българчета" и "ценностният модел" се казва социални помощи за "самотни майки". Публикувано във факти.бг: Голям е броят и на булките, които нямат 18. Те това са те. Българчетата не са деца на тази държава. При двама работещи родители, за детето не се "полагат" детски.
 • Валя
  Отговор
  3 09:23  13.03.18
  И защо винаги всички се слагат под общ знаменател,брак е неестествена религиозна лигавщина така или иначе,хората са много по щастливи без простотии,достатъчно е да не обръщат гръб на потомството си
 • Иванов
  Отговор
  4 10:12  13.03.18
  Има огромно значение за децата да са родени в брак. Читава душа няма да се въплати в извънбрачно раждане, а някоя от която и чеп за зеле не става. От друга страна, ако има брак няма мънги за "самотната" майка. За пример можем да вземем вярващите евреи( защото вчера видях и доста безбожни), те си позволяват полов контакт само в петък вечер и то след определени молитви Бог да ги дари с дете с чиста и възвишена душа. В резултат сред техния народ всички са патриоти, а не потурчени или още по- зле- русофили, като при нас. Ние има много да учим от евреите, защото в следствие на турското "присъствие" гръцкото идолослужение и сънетския комунизъм сме загубили всьо и вся от история, духовност и т.нат.

  Коментиран от #7


 • Гоуст
  Отговор
  5 10:37  13.03.18
  Няма нищо по-срамно за един баща да ходи след раждането да си припознава детето. Хубава работа, ама ци.....
 • 6 10:37  13.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петър
  Отговор
  7 10:46  13.03.18

  До коментар #4 от "Иванов":

  Какво е значението за детето дали родителите му имат граждански брак съм питал по горе, питам и теб, а ти говориш за някакви измислени версии на които само ти си вярваш?
 • Петър
  Отговор
  8 11:05  13.03.18

  До коментар #6 от "Истината боли много":

  Значи ти чакаш и разчиташ на една държавна функция като гражданският брак да ти възпитава децата,и заради това нещо сте ходили да сключите договор пред държавата,никога не ми е минавала на ум че има разлика между децата на хората с граждански брак и на такива без брак,дано да са ти възпитани и свестни децата,ама ако не са в даден момент явно можеш да потърсиш по съдебен път обезщетение от държавата за неустойка по договора!
 • КОМИН
  Отговор
  9 17:35  14.03.18
  ПЛЮЯ ВИ НА БРАКОВЕТЕ КОИТО СИ ГЛЕДА ДЕТЕТО И СЕМЕИСТВОТО И БЕЗ БРАК СИ ГИ ГЛЕДА БРАКА И Е ОТЖИВЕЛИЦА

Напиши коментар:


Публикувай