954 5

МВР иска още 4 млн. лв. за нови камери на пътя

Броят на убитите пешеходци е скочил с над 30% само за година

Венцислав Михайлов

МВР иска да му се отпуснат още 4 млн. лв., с които да купи нови камери за регистриране на пътните нарушения. Това става ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение, съобщи в. „Сега“.

Около 2.4 млн. лв. ще струват 20 нови стационарни камери, става ясно от предложението. Всяка от тях е на цена 120 хил. лв. Отделно от това МВР иска и над 1.8 млн. лв. за 28 преносими камери с единична стойност 65 хил. лв. Миналата година КАТ получи 28 модерни камери.

В понеделник шуменската полиция направи демонстрация на новата си камера. Тя може да снима автомобилите от около 600 метра и автоматично издава фиш без човешка намеса. Техниката може да работи и през нощта и да следи по три автомобила едновременно. Новите камери не могат да бъдат уловени от антирадарите, използвани от шофьорите, твърдят от МВР. "Това устройство може да засича нарушения на скоростните режими в няколко ленти и в няколко посоки. Измерената скорост е безупречна, тъй като се извършва с лазерен прибор. В устройството има инсталиран софтуер за разпознаване на регистрационните номера. Т.е. при заснемане автоматично се разпознава номерът на автомобила, като впоследствие автоматично се изготвя и справката за собственост", обясни инспекторът в КАТ-Шумен Веселин Георгиев пред БНР. В края на миналия месец новата си камера показа и полицията в Хасково.

Миналия петък вътрешният министър Валентин Радев намекна, че на пътя ще се върнат устройствата, които снимаха от движещи си коли. "Не ме карайте да казвам какви нови мерки ще има, но ще има камери, които ще се движат по пътищата", заяви той в парламента.

Не е ясно доколко новите уреди ще помогнат за намаляване броя на произшествията. И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.

Броят на жертвите при катастрофи през миналата година е намалял минимално, сочат данните на държавната комисия. През 2017 г. по пътищата са загинали 682 души. Година по-рано броят на жертвите е бил 708.

За сметка на това се регистрира скок в броя на загиналите пешеходци. През миналата година у нас са загинали 157 пешеходци. Година по-рано жетвите са били 118. В София са регистрирани само 2-ма загинали, което е учудващо на фона на броя на хората и автомобилите в столицата. Има намаление и в броя на пострадалите пешеходци. През 2016 г. в столицата са ударени 439 души, а през изминалата година пострадалите са 419.

Основните причини за катастрофите си остават несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и употреба на алкохол или друго упойващо вещество. Най-често нарушенията се правят от шофьорите - в над 95% от случаите. Нарушения на пешеходци са регистрирани при под 2% от катастрофите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МАК
  Отговор
  1 09:40  14.03.18
  Абре да си живеят с илюзиите че новите детектори не ги ловят!!ще се противодейства на тия катски боклуци , няма спя по пътищата, гледам винаги да съм разумен шофьор, ама да ни глобяват за измислени малки скорости нарочно сложени, за да ни грабят Няма да стане!!!
 • гост
  Отговор
  2 10:01  14.03.18
  Абе какви са тези феноменални камери за по 60х.евро всяка? Толкова струва една Тесла модел С, в която има една дузина камери, радари, компютри, колата, батерията, развойната дейност. Какви са тези пари, какво е това чудо. Една патрулка Киа Сийд 100х.лв, а в магазина е 24х.лв. Кой ги подписва тези поръчки?

  Коментиран от #3

 • МАК
  Отговор
  3 10:14  14.03.18

  До коментар #2 от "гост":

  Някой който се облажва от комисионната!!такъв човек ги разписва!!
 • 4 14:48  14.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 23:01  15.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай