942 0

Наш ветеран от Втората световна война отпразнува 100-годишнина

Трайко Андонов два пъти е мобилизиран в противовъздушните батареи около София и Перник, за да защитава въздушното пространство над тях

Снимка: Бряг
Снимка: Бряг
Константин Карагьозов

Трайко Андонов - ветеран от Втората световна война, отпразнува днес своята 100-годишнина в русенски ресторант.

Андонов е роден е на 14 март 1918 г., в село Лазаро Поле, Македония. През 1926 г. семейството му идва в България и се установява в русенския край, в град Бяла. През 1939 г. полага войнишка клетва, а през 1940 г. става ефрейтор, като по-късно му е присвоено званието кандидат подофицер. Завършва военната си служба същата година, разказва вестник "Бряг".

По време на Втората световна война два пъти е мобилизиран и изпращан в противовъздушните батареи около София и Перник, за да защитава въздушното пространство над тях. През 1948 г. се установява да работи в Русе.

На празненството по случай 100-годишнината на Трайко Андонов присъстваха председателят на Съюза на ветераните от войните в Русе- Вася Бойчева, началникът на Русенското военно окръжие - подп. Цанко Недев, зам. областният управител на Русе - Валентин Колев, директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община Русе - Мариела Личева. Те се присъединиха към близките, роднините и приятелите на рожденика.

Личева връчи на Трайко Андонов поздравителен адрес и подарък – картина с изглед към Доходното здание и Паметника на свободата, от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов, както и поздравителен адрес и подарък и от името на чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Рожденикът получи и почетен знак за заслугите си от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Русе / България


Напиши коментар:


Публикувай