Last news in Fakti

31 Януари, 2012 11:31 982 0

Спецзвено в прокуратурата ще разследва полицейското насилие

  • борис велчев-
  • полицейско насилие-
  • мирослава тодорова

Главният прокурор е наредил проверка по някои от въпросите по случая Тодорова-Цветанов

Спецзвено в прокуратурата ще разследва полицейското насилие - 1
Снимка: БГНЕС

В новата структура на Върховната касационна прокуратура ще има специален сектор за противодействие на престъпленията, извършени от или срещу полицейски служители. Това заявява главният прокурор Борис Велчев в интервю за в. „Преса“.

Според него полицейското насилие има своята специфика и изисква компетентни прокурори, които да ръководят разследванията. С новата структура „допълнително ще гарантираме, че нито един случай няма да бъде подценен“, уточнява Велчев.

Миналата седмица случаите на полицейско насилие на два пъти бяха основна тема на разискванията в парламента. БСП дори обяви, че започва консултации за искането на нов вот на недоверие срещу правителството.

След критиките на опозицията от ПГ на ГЕРБ внасоха проект на решение за създаване на временна анкетна комисия по случаите с убийството на Мирослава Николова от Перник, за случая в Мировяне и за случая, свързан с Иса Бесоолу.

Комисията ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства относно изнесените данни и информация в общественото пространство за случаи на полицейско насилие, както и за опити за оказване на влияние и политически натиск върху правоохранителни и правораздавателни органи.
Междувременно 57 народни представители от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и независими внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на действията на правоохранителните органи по разкриване и разследване на убийството на Мирослава Николова от Перник и начина на прилагане на законите при тяхното извършване.
А в четвъртък след среща на Борисов и главния секретар на МВР Калин Георгиев стана ясно, че национално съвещание на МВР ще набележи мерки за по-добро планиране на полицейските операции, намаляване на грешките и недопускане на случаите, при които започва да се говори за полицейско насилие.

Главният прокурор Борис Велчев заявява още, че е възложил проверка по някои от въпросите, зададени му от бившите ръководства на Съюза на съдиите, които осъдиха нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу съдия Мирослава Тодорова.

Демокрацията не изключва и острата в диалога, коментира главният прокурор обвинението на Цветанов към Тодорова, според когото тя работела в полза на организираната престъпност. Според Велчев обаче, когато трябва да се търси консенсус по посоката на съдебната реформа, „нямаме нужда от напрежение и остър диалог“.

Три предишни ръководства на Съюза на съдиите в България (ССБ) призоваха главния прокурор Борис Велчев да поиска от министър Цветан Цветанов информацията, въз основа на която той твърди, че председателката на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова е действала „в услуга на организираната престъпност“, както и да установи - щом министър Цветанов е имал такива данни, дали своевременно ги е съобщил на държавното обвинение.

Ако наистина съдия Тодорова е подпомагала организираната престъпност, прокуратурата трябва да повдигне обвинение, но ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, като прави такива изявления  от името на ръководеното от него ведомство, не е извършил длъжностно престъпление, смятат съдиите Костова, Куцкова и Сотиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА