Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 10:28 940 2

Прокуратурата няма да проверява думите на Цветанов

  • борис велчев-
  • вкп-
  • васил маникатов-
  • мирослава тодорова

Държавното обвинение се е самосезирало по случая в Мировяне

Прокуратурата няма да проверява думите на Цветанов - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата няма да проверява твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че съдия Мирослава Тодорова,която не е постановила мярка за неотклонение на Васил Маникатов, покровителства организираната престъпност. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

Преди около седмица трима бивши председатели на Съюза на съдиите в България (ССБ) поискаха главният прокурор да разпореди проверка заради твърденията на вътрешния министър, че сегашният председател на съюза Мирослава Тодорова е действала в услуга на организираната престъпност. Вътрешният министър коментира в това интервю, че става дума за забавени мотиви за дело срещу Васил Маникатов, който той определя като "емблематична фигура за наркотрафика".

„Няма да коментирам твърденията на Цветанов. Ясно е, че когато има проблем от компетентността на прокуратурата ние ще го решим“, заяви Велчев. Той изтъкна, че прокуратурата проверява факти, а не оценки.

„Ако МВР има данни, ги дава на прокуратурата и ги разследваме", категоричен бе главният прокурор. „Говоря за конкретни данни. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате“, той.

Главният прокурор призна, че в прокуратурата няма ясна координация между отделни прокурори, които наблюдават различни дела, между които обаче има връзка. „Имаше липса на координация между прокурорите, заради липса на уредба. Вече съм издал методически указания, с което мисля, че решихме проблема“, каза Борис Велчев в отговор на въпрос дали прокуратурата е пропуснала факта, че Маникатов си е излежал наказанието.

По случая с полицейското насилие в село Мировяне има образувани проверки, съобщи главният прокурор. „В интерес на истината, те не са направени по мое указание. Вчера питах какво се случва с тях, колегите са се самосезирали, образували са съответните проверки, мисля, че някъде има и едно досъдебно производство”, каза Велчев.

В новата организация на Върховна касационна прокуратура, която ще влезе в сила другата седмица, във ВКП ще има специализиран сектор, който не само ще наблюдава тези делата по случаите с полицейско насилие, но и ще гарантира, че няма да има никакви забавяния на разследванията, както и че те ще се извършват професионално. „Престъпленията от МВР имат своята специфика”, каза Велчев и добави, че не всички дела срещу полицаи са за насилие.

Нова реорганизация на Върховна касационна прокуратура влиза в сила от следващата седмица. „Решихме да направим ВКП организирана, съобразно два вида приоритети – националните (организираната престъпност, корупцията, данъчните престъпления) и приоритети, които произтичат от цяла Европа – компютърните престъпления, престъпленията за интелектуалната собственост, незаконната миграция”, обясни Велчев.

Във връзка с казаното от жертвата на Наглите Ангел Бончев в тв ефира, че парите от отвличанията са използвани за предизборна кампания главният прокурор каза: „Нищо не знам. Има дело за отвличанията и каквото е имало да каже Бончев, е трябвало да го направи в съда, а не по телевизията.“

Относно възможността да има разследване срещу бившия главен прокурор Никола Филчев, Борис Велчев обясни, че когато има данни срещу когото и да било, тогава има разследване.

Главният прокурор, който от 2002 до 2006 година е председател на Правния съвет на президента на Република България, отказа обаче да коментира липсата на указ за правомощията на вицепрезидента през втория му мандат. "Не ме карайте коментирам въпроси, които са от компетентността на администрацията на президента", призова Велчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Георгиев

    0 0 Отговор
    "Ясно е, че когато има проблем от компетентността на прокуратурата ние ще го решим“, заяви Велчев."" Кога ??? Как?Винаги другите са виновни!Няма идея г-н Велчев !!
  • 2 ЦРУ

    0 0 Отговор
    ЧЕ Как ше проверят най големия престъпник във България. Глашатая на глутницата Псета дето ни глождят приживе.