Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 07:57 7 065 11

Днес е Петльовден

  • петльовден-
  • празник

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 2 февруари (н. ст.) или на 20 януари (според старото летоброене).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски.

В Котленско и Карнобатско празникът е по-познат с имената, производни от Евтимий, докато във Варненско и т. нар. вайковски села (Голица, Козичино и др.) с производните от Петльовден.

На празника се коли петел. В някои части на страната той се коли от момче или от баща му, който дава на детето да пипне ножа. На други места майката на момчето обезглавява пернатото.

С кръвта на петела се прави кръстен знак на входа да дома, а главата се забучва на видно място до вратата. Краката на птицата се изхвърлят на покрива на къщата. Перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си.

Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата.

В миналото през целия ден на този празник не се работи, а на някои места жените се събират на веселба.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joro

    1 2 Отговор
    Pozdravqvam vsi4ki muje s praznika............
  • 5 нина

    2 0 Отговор
    Ей,как може да обиждате най-мъжкия празник.Или най вероятно не знаете легендата за празника.
  • 6 nemo 84

    0 0 Отговор
    e kakva e legendata be a
  • 7 нина

    2 1 Отговор
    Ами вземи да прочетеш де,надявам се ,че можеш да четеш.Със сигурност легендата не е за п...раси,а за майки които се опитват да спасят децата си.
  • 8 nemo 84

    0 1 Отговор
    kade da go pro4eta
  • 9 нина

    2 0 Отговор
    Аз ще ти го напиша.Легендите разказват, че в мрачните години на робството еничарите събирали "кръвен данък". Те ходели по къщите и насила отнемали мъжките рожби от родителите им. За да се знае в коя къща са били, те бележели вратите с кръв. За да скрие детето си, една майка заклала петел и с кръвта му напръскала пруста, портичката и оградата пред дома си. Когато еничарите пристигнали, видели кървавите следи и се убедили, че преди тях вече е минала друга потеря. Така майката успяла да спаси сина си. Всъщност е било практика българските семейства да маркират с кръв входните си врати, за да заблудят еничарите, че от техните къщи вече са взети момчета за попълване на войските на османската империя.
  • 10 duhai

    1 0 Отговор
    edin majki praznik imahme i te go isp.....stiha ama kato spim taka e
  • 11 nemo 84

    0 0 Отговор
    aaa e tova nego znaeh mersi mnogo
  • 12 НЕДКО САВЧЕВ

    1 0 Отговор
    Щом се е правело заради еничерите, значи сега трябва да се промени обичя, защото вече не вземат еничери. Трябва да се прави за да не стане детето ти обратен. То в днешно време това си е една реална заплаха...
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Ей кви хора има бе - нито един празник няма да подминат без да го омаскарят. Имам пред вид мировци, джоровци и тем подобни.
    А иначе - Честит празник, мъже и момчета. Да хапнем и да пийнем, че тий ще ни остане:)
  • 14 нина

    1 0 Отговор
    Честит празник мъже,пожелавам Ви много късмет и здраве.