Last news in Fakti

24 Април, 2018 19:45 2 378 25

Джамбазки: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери мълчат

  • ангел джамбазки-
  • евродепутат-
  • двоен стандарт-
  • храни-
  • ес-
  • вмро

Евродепутатът с остри критики по отношение на двойните стандарти при храните

Джамбазки: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери мълчат - 1

В официалната си страница във „Фейсбук“ българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки излезе с остра позиция по отношение на двойните стандарти при храните. Цитирайки резултати от сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа, Джамбазки за пореден път остро разкритикува лицемерието и двойния стандарт, което Брюксел налага в западната част на Стария континент.

Двойният стандарт в ЕС. Отново.

Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат. Гузно.

Отдавна предупреждаваме, че във фалшивия патос на „европейските ценности“ има тежка пробойна. Именно, че тези с „ценностите“ ни смятат за втора ръка, второ качество хора, които не заслужават качествена храна, а могат да консумират каквото има и каквото остане.

Преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов представи резултатите от ново, този път още по-мащабно сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа.

Ето и малко цитати от изследването:

„Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта (24,5%) са налице различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност.

Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.“

Съществени различия се откриват при следните продукти:

„Мляко за малки деца – по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на микроелементи и витамини.

Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.“

„Сирене моцарела – разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.“

Бързо замразени багети – по-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

Безалкохолни напитки – разлики в състава, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност.

При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка, българският аналог е с малко по-ниско плодово съдържание в сравнение с продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.

Тъй като продуктът е широко разпространен в цяла Европа е направено допълнително сравнение на етикетите с още пет други държави-членки на ЕС (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), според което плодовото съдържание варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп.

Сравнението на цените показва същата нелицеприятна картинка.

Данните сочат, че при 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-член на ЕС

Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави-членове на ЕС, обхванати в проучването.

22 продукта (42% от обхванатите продукти) се предлагат по-скъпо в България (от 1% за сирене „Бри“ в Чехия до 166% за една марка паста в Италия) отколкото в другата държава-член на ЕС, като впечатление прави:

Италия – драстична разлика при една марка макаронени изделия, чиито цени в България са около 2,5 пъти над тези на италианските аналози.

За останалите продукти различията не са толкова съществени – в повечето случаи разликата не надвишава 20% по-скъп продукт в България.

И така, по-малко мляко, по-малко какао, по-ниско плодово съдържание, по-нисък грамаж, обаче повече палмово масло, при това в мляко за малки деца (!), но пък на по-високи цени, от тези в Западна Европа.

При положение, че стандартите на живот в Източна Европа, където сме ние българите и западната част на континента и съюза коренно се различават. В наша вреда. И тази разлика в стандартите е основната причина за миграционното цунами на млади източноевропейци към Западна Европа.

Както вече споменах, за тази разлика в качеството на стандартите на храните предупреждаваме отдавна. Първоначално ни се присмиваха, после отричаха, после ни наричаха популисти и накрая си признаха. Както се казва – факти.

Затова, следващият път, когато срещнете някоя празноглава, нелепо ухилена кукувица, която на всеки критичен въпрос, насочен срещу лицемерието и двойния стандарт на брюкселските бюрократи Ви отговаря с бодряшки комсомолски лозунги тип „Да, Европа!“, „Повече Европа“ и прочее глупотевини, попитайте я следните няколко неща:

Да произвеждаш един и същи продукт, под една и съща марка, на една и съща цена, но със различно съдържание и да продаваш „първото качество“ в западната част, а „втората цедка“ на аборигените в източната част не е ли хранителен апартейд?

Съзнателното продаване на по-некачествените продукти на изток, означава ли, че развитите демокрации смятат своите източни съседи за недостойни да оценят и консумират истинско мляко, кафе, шоколад и затова им изпращат един мармот да завива в станиол каквото е останало от трапезата?

Отношението към гражданите в източната част, което е образец за колониален манталитет, не противоречи ли на лицемерните лозунги за „общи европейски ценности“? Що за обща ценност може да бъде идеята да продаваш по-некачествено детско мляко на географски принцип?

А решение има. Предлагали сме го в НС, беше отхвърлено, пак ще го предложим. Решението е чуждите вериги да бъдат задължени да предлагат определен процент местна продукция, произведена в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 6 Отговор
    Абе постарайте се да направите европейски заплатите ни.
    Слепи ли сте?
  • 2 fuck nazis

    12 28 Отговор
    люлински п.....с

    Коментиран от #20

  • 3 Тухларов

    48 11 Отговор
    Браво , Джамбазки ! Единственият достоен български евродепутат !
  • 4 барбалан

    26 3 Отговор
    Бъркаш Джамбазки и отново бутате в грешна посока...

    Като решение предлагам следното - Задължете веригите (поне тези в топ 5) да продават с еднаква надценка всички стоки, без значение дали е вносна или българска, като надценката си определят самите те - тогава европейските производители ще ближат сладоледа, ама през стъклото...

    Сега положението е грозна дискриминация по отношение на родното производство и производители в родната им страна...
  • 5 Да уж

    31 7 Отговор
    Млад човек е, умен е, старае се да бъде честен, знае, че депутатството му не е вечно. Със сигурност ще продължи да гради политическа кариера. Вижда, това което виждат всички - и лицемерието или двойните стандарти. Казва и прави каквото може и колкото може да си го позволи. Евала. Другите и това нее правят.
  • 6 Непознат

    8 30 Отговор
    Питайте го този Джамбазки който лае като куче,колко взима в европарламента,20 000 евро на месец,всеки би правел това за тези пари.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 CHAPAEV, VASILII IVANOVICH

    16 5 Отговор
    Предлагам ви всеки един от вас да направи следния опит. Вземете един хляб и го сложете във фризера. Ако той замръзне и чука на лед, то може да сте 100% сигурни, че в него е добавено соево брашно, гмо от чужбина. То поема много вода в себе си и затова такъв хляб замръзва. Не яжте такъв хляб и даже на домашните си любимци не го давайте. Щом като и на хляба посегнаха байганските ни келепирджии, смятайте в другите храни какво слагат. Пиша само за българските храни.
  • 8 Azazel

    7 33 Отговор
    Стига с този евтин популизъм! Нормално е вносните стоки, които са в изследването, да са по-скъпи в България, отколкото в държавите, от които се внасят! Има разходи за транспорт и логистика. Има разходи и надценка за местния дистрибутор. Освен това, дистрибутори в държави като Германия, Италия и т.н., могат да договорят много по-големи отстъпки от производителя, заради по-големите количества. Тези надценки у нас къде се образуват, (псевдо)изследването казва ли? Може да са изцяло дело на българския дистрибутор. За състава на храните пък е направо смешно, всеки знае, че производителите се съобразяват с вкуса и изискванията на пазара, за който изнасят. Безалкохолните у нас били с по-ниско качество, защото в Западна Европа били със захар, а тук - с глюкозо-фруктозен сироп?! Какво по-ниско качество, глюкозо-фруктозния сироп е по-скъп от захарта, в Западна Европа са с по-ниско качество!

    Коментиран от #12

  • 9 Гоуст

    15 7 Отговор
    Джамбазки говори истини, но ги говори все едно е в някой форум или в новинарски сайт. Ти си сложен там да решаваш проблемите, а не само да ги констатираш по фейсбук. Ако ти или другите властимащи сте негодни, то си подайте оставката
  • 10 jambazina

    22 5 Отговор
    Абе не че го захвалям, ама ми се струва че тоя е единствения ни евродепутат. Другите такива чепове никакви ги няма.
  • 11 Баце

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Непознат":

    Всъщност, от всичките ни еврота, само той го прави. Но всички взимат заплати като него ;)
  • 12 Баце

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Azazel":

    АзаЗЕЛЧО, първо опитай продуктите в една Германия, например, после си изказвай съжденията за качество и вкус.

    Коментиран от #14

  • 13 Маркс

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Непознат":

    Абе пич, децата ни тровят, а ти пак ближеш задници заради по качествените фекалии.
  • 14 Azazel

    7 11 Отговор

    До коментар #12 от "Баце":

    Пробвал съм ги, Баце. И в Германия, и в Англия, и в Италия, и т.н. Някои продукти, на някои места са по-добри, на други - по-лоши, но в повечето случаи са еднакви. Продукти, които се произвеждат специално за България (да речем - шоколади, безалкохолни и бира, които се правят тук и ги има в Западна Европа под същите брандове) често са по-лоши, но са и по-евтини. Просто, маркетолозите правят проучване - какъв вкус иска българинът и каква цена е склонен да плати за него, а след това правят продукта, според изискванията. Като искаме литър бира за 2 лева, не можем да очакваме Туборг-а и Амстел-а ни да са като в Дания и Холандия. Но, продуктите, които тук са по-скъпи, са на същото качество, каквото там, просто защото се правят там и се внасят.

    Коментиран от #21

  • 15 Гошо

    8 5 Отговор
    Ще ви издам една тайна. Когато купувате даден продукт и на него описанието е на някои от западните езици - качеството е гарантирано. Когато обаче започнете да четете на Български, Сръбски, Македонски, Румънски и т.н., знайте, че това е боклук за източно европейци.
  • 16 ГосТ

    4 7 Отговор
    Хехехе,вие какво искате?
    Да не работите и да не произвеждате нищо,да внасяте от ЕС на същите цени като производителя и по евтино и да бъде същото качество.
    Хахаха...бреиии колко хитри били Хахаха
    А да,и като произвеждате на 10х висока цена мнооо ясно, че никой няма да купува
  • 17 чичоХ

    8 1 Отговор
    Какви простотии дрънкаш за транспорт и логистика, като
    тука те са в пъти по евтини отколкото на запад, да не
    говорим, че заплатите на касиерки и др. са в пъти по-
    малки от тези на колегите им на запад.И да, нашите
    вкусове са да ядем мляко с олио и шоколад без какао.
    Бук Лук.
  • 18 Баш майстора

    5 1 Отговор
    Приятно съм изненадан, че най-накрая си признаха. Браво на министерството на храните, че не замазаха истината, такава, каквато си я знаем сами. Спомням си като студент как всички колеги, които се връщаха от бригада в чужбина, бяха неприятно очудени от качеството на едни и същи марка и модел.

    Между другото- много готина снимка на Джамбазки в статията. Изглежда сякаш сам си говори в европарламента. Предполагам колегите му са били на срещи с лобистите от съседните на европарламента сгради...
  • 19 Пеньо

    1 1 Отговор
    Поискай и ще ти дадат. Само отстояването на собствените интереси може да доведе до решаване на проблемите. А Джамбазки каже една истина и десет простотии. Цените са въпрос на договаряне и щом се купува, може и сто пъти по-скъпи да са в сравнение с други държави! Спомняте ли си репортажа за шоколадите на Своге? Ами за българските лекарства у нас и в чужбина? Забелязал съм, че тук на местните аборигени им пробутват реклама на кола без захар! А те се радват и дори не си задават въпроса: ами като не е със захар, тогава с какво е? С ХИМИЯ! Химия в пъти по-вредна от захарта!
  • 20 Random

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "fuck nazis":

    Да не дойде люлин при теб, комунист скапан...
  • 21 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Azazel":

    Личи си абсолютното не познаване на проблема!
    След 10 години писане, няКОЙ най накрая осъзнаха, за разликите в качествата в Източна Европа и Западна, на стоките!
    Но разликите не са само в храните!
    Разликите са в козметиката, битовата химия, електрониката, дрехите, даже и в предлаганите коли!
    Но нали за това ни приеха в ЕС! Без да сме готови за това. За да имат пазари, където да си утикват нискокачествената стока!
    Запада си направи фабрики в Източна Европа, където произвежда нискокачествена продукция, за нас, аборигените от Изток! Без половината съставки, на отвратително качество, но ги продава на цени, много по-високи от тези на запад!
    И това не зависи от местния дистрибутор, защото Големите производители не се занимават с дистрибутори, а си имат представителства в България и те определят цените, асортимента и търговската политика на своята фирма!
    Не си купувайте стоки на които има директен превод на български, от завода производител. Тази стока е произведена за глупаците, като нас!
    Купувайте си стоки от по-малките магазини, с залепени допълнителни стикери с преводи и обяснения за продукта. Това означава, че някоя, не голяма фирма, се е осмелила да го купи от Западна Европа и да го продава в България! Много често и тази стока е доста по-евтина от стоките в големите вериги, а съпоставимост в качеството не може изобщо да се прави!
  • 22 Stefan

    0 1 Отговор
    Пише ли на етикета съставките на храната, нищо не можеш да направиш.
  • 23 Пеньо

    1 4 Отговор
    87% от анкетираните в този сайт на въпроса "Второ качество хора ли сме?" са отговорили с "ДА". В такъв случай те си заслужават второто качество храна и отношението като към вттора ръка хора! Анкетата надхвърли резултата от 80% де*били на един "прекрасен" човек!

    Коментиран от #24

  • 24 Готин ама не съвсем

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пеньо":

    В общи линии, простотии сте писали неуважаеми!
    Това, че 87% от хората осъзнават, че са третирани, като второ качество хора, не означава, че са такива! Означава, че управляващите са некадърници и дават възможност на чужденците, да се отнасят с нас така, сякаш сме второ качество хора!
    Което не означава, че го заслужаваме това отношение.
    Но разните НПО-та, които ви плащат и разните отрепки, които ни управляват, са ръководени и наставлявани, от същите тези ЗАПАДНИ боклуци, които се интересуват само от печалбите си!
    Ако тези 87% търпят някаква критика, то тя е единствено за това, че са инертни и не са се дигнали, да наритат, за пореден път, тези некадърници!

    Коментиран от #25

  • 25 Пеньо

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Готин ама не съвсем":

    Само последното изречение е вярно! Та да те попитам готин: кой ги избира тези утрепки? Кой ги търпи? Всеки народ си заслужава управниците!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове