Last news in Fakti

11 Май, 2018 09:49 1 942 10

Хазартът губи 500 млн., ако приемат промените на Симеонов

  • хазарт-
  • лотария-
  • промени-
  • валери симеонов-
  • залагания-
  • залози

В България от години има свръхвисоко потребление на хазартни услуги, категоричен е Тихомир Безлов

Хазартът губи 500 млн., ако приемат промените на Симеонов - 1

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов. Това сподели в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод на предложението на вицепремиера Валери Симеонов за законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети, което ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП, стана ясно вчера в парламента.

„Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата“, обясни Безлов.

„И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост. Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа“.

Безлов съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил много голям: „Още преди десетина години, когато говорихме на тази тема, беше очевидно, че в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги, защото всеки виждаше как буквално излизате от вкъщи, във вашия квартал има 1-2 игрални зали, децата залагат на футболни мачове, коментира се колко е загубил, спечелил... Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България“.

Безлов определи два основни проблема в Закона: „Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в Закона няма да засегнат, е това свръхнаситеното предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната“.

Интервю: Лора Търколева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Nikol Gerova

    27 0 Отговор
    Това е победа за населението.Стига с тези безработни с фишове и билети за милиони по телевизията.Тези раклами са пагобни не само за децата и пенсионерите!Всеки познава поне няколко човека със сериозни проблеми и кредите заради хазарта!Вече 90% от хората играят под някаква форма хазарт.Трябва да спре поне да се реклмира!
  • 3 Комарджия

    14 1 Отговор
    Кой ТИ ПЛАЩА Б....К М.. ..Н
    Важното е Държавата колко губи а не хазарта , Продажен палячо
    Сигурен ли си че отчитат реални печалби и плащат данъци върху тях .
    Измамата е в основата хазарта ако няма измама няма хазарт !!!!
    Каквото са ти платили синът ти на комар да изиграе дано + лихвите
  • 4 а тия какви са

    11 0 Отговор
    Да ги закриват тези смукачи на пари бе--да ги закриват а собствениците им на разстрел...
  • 5 Безпристрастен

    3 1 Отговор
    Свещен ПиАр... Само да напомня колко "загуби" тютюневия бизнес като спряха рекламите... Това, че някой окаян министър се чуди с какво да завлече гласове при все по-ясно очертаващите се избори, като не е свършил и за 5ст. работа, далеч не значи, че трявба да се разчита на платени статии. Хазартния бизнес процъвтява в глобален мащаб сред бедните. А щом се говори за хазарта какво става със спортните залози, които най-законно, прочее, хранят ФИФА и УЕФА?
  • 6 SDEЧЕВ

    5 0 Отговор
    1.В ТАЗИ СТАТИЯ СЕ КРИТИКУВА МАСОВИЯ ХАЗАРТ КАТО СЕ ВИЗИРА ЧУДОВИЩНИЯ ПРОБЛЕМ 3% ОТ БВП .ТОВА Е НЕЧУВАНО ЗА НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС. ТЕЗИ ПОТЕНЦИАЛНИ 500 000 000 ЛЕВА НА ГОДИНА ЩЕ ОСТАНАТ В НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ АКО СЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ .
    2.ЗА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕЗАБАВНИ ГЛОБИ В РАЗМЕРА НА ПРИХОДИТЕ ОТ РЕКЛАМА НА ХАЗАРТ ДО МОМЕНТА.
    3.ТЕЗИ НАГЛЕЦИ НАРУШАВАТ КОДЕКСА НА НСС -НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА САМОРЕГУЛАЦИЯ НА КОЙТО ЧЛЕНОВЕ СА САМИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ НА ГРАБЕЖА. ЕТО ГИ И ПРАВИЛАТА ИМ
    Публикувано във факти.бг: ИМА ЕДИН СЪВЕТ ЗА САМО-РЕГУЛАЦИЯ ЧИИТО ЧЛЕНОВЕ СА НЮ МЕДИА АД ,ЕВРОФУГБОЛ И Т.Н. Т.Е. СОБСТВЕНИК НА ТОЗИ СЪВЕТ Е Г-Н В.Б.
    ЕТО И ЧАС ОТ НЕГОВИЯ КОДЕКС ХА-ХА

    Почтеност

    Търговската комуникация на хазартните игри:

    1.1. Трябва да бъде изработена по такъв начин, че да не злоупотребява с доверието на потребителите и тяхната липса на опит или познания. По-специално, няма да се експлоатират умствени или физически слабости, възраст, липса на бизнес умения, наивност или финансови или социални затруднения.

    1.2. Няма да съдържа неверни или заблуждаващи твърдения, по-специално относно размера и вероятността за печалби, както и сроковете и условията за участие.

    1.3. Няма да внушават, че проблемното хазартно поведение може да се избегне чрез позоваване на специфични предложения и по-конкретно малки залози.

    1.4. Няма да насърчават потребителите да си възвърнат загубите или да реинвестират печалбите.

    1.5. Няма да създават впечатление, че финанс
  • 7 SDEЧЕВ

    1 0 Отговор
    1.5. Няма да създават впечатление, че финансовите затруднения се решават чрез участие в хазартни игри.

    1.6. Няма да съдържат образи или твърдения, които представят проблемно хазартно поведение и по-специално поведение, което е прекомерно от финансова или социална гледна точка или които могат да подбудят такова поведение или да го направят да изглежда приемливо.

    ЗАГРАБЕНИТЕ ОТ ХАЗАРТ ПАРИ СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ПОЗНАЙТЕ- СОБСТВЕНИКА НА ГОЛЕМОТО БИНГО Е И СОБСТВЕНИК НА ВСИЧКИ КОМПАНИИ КОИТО СТРОЯТ ПЪТИЩАТА В БЪЛГАРИЯ. ДА ГО ИЗКЛЮЧАТ МАЛКО ТОЗИ ДЕРИБЕЙ ,ЗА ДА ИМА ВРЕМЕ ДА СИ ПОХАРЧИ ПАРИТЕ ПОНЕ . ПУСНЕТЕ МАЛКО БИЗНЕС И ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА БЕ ,ПРАВИТЕЛСТВО ГАДНО.
  • 8 Стамат

    5 0 Отговор
    500 млн се взимат от олигарсите Че и Пее и остават за народа.Виждал съм с очите си как човека си дава цялата заплата на веднъж за картони на себестойност няколко стотинки.Брутално. Хазарта е една от най лошите черти на отчаянието . Олигарсите го знаят много добре това и знаят как отчаянието на хората да работи в тяхна полза .Те нямат съвест и морал това е ясно.Но не мога да разбера поведението на бТВ и НОВА.Явно печалбата от реклама на картони е за милиони а това ги прави съочастници на престъпните алчни олигарси печелещи от бедността и отчаянието на българина.
  • 9 Гост2

    0 0 Отговор
    Ако хазартът загуби половин милиард,ще ги спечели държавата.Защо чак сега се разръчкаха.вероятно хазната е изгребана и така ще закрепят още малко властта.
  • 10 БЪЛГАРИН

    3 0 Отговор
    Е...и и заглавието хазартът щял да загуби. Имайки предвид държавната лотария която е всъщност на В.Б. и Д.П. А българският народ колко загуби ве сви..не м...ни. Ошушкан е до просешка тояга. С тия м.рш..ви реклами през 15 минути , на всеки канал по телевизията. На всеки ъгъл на всяка лафка , по радиото в автобуса и тролея на път за работа. Гадове .. какви хора са тия бе...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове