Last news in Fakti

26 Април, 2024 04:39 976 2

Оставка в Държавния департамент заради политиката на САЩ към войната в Газа

  • хала рхарит-
  • държавен департамнт-
  • оставка

Говорителката на арабски език Хала Рхарит се раздели с поста си

Оставка в Държавния департамент заради политиката на САЩ към войната в Газа  - 1
Снимка: YouTube

Говорителката на Държавния департамент на САЩ на арабски език подаде оставка заради несъгласието си с политиката на Вашингтон по отношение на войната в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поне третата оставка в американското дипломатическо ведомство във връзка с този въпрос, отбелязва агенция.

Хала Рхарит е била и заместник-директор на Регионалния медиен център в Дубай и преди близо две десетилетия е започнала работа в Държавния департамент като сътрудник по политическите въпроси и правата на човека, става ясно от уебсайта на институцията.

"След 18 години отлична служба подадох оставка през април 2024 г., противопоставяйки се на политиката на САЩ в Газа", написа тя в социалната мрежа "ЛинктИн".

Говорител на Държавния департамент днес заяви в отговор на журналистически въпрос относно оставката на Рхарит, че съществуват канали, по които служителите на ведомството могат да споделят мнения, в случай че не са съгласни с дадени правителствени политики.

През март Анел Шелайн от Бюрото по правата на човека на Държавния департамент обяви оставката си, като подобен случай имаше и през октомври, когато от поста си се оттегли дългогодишният служител в Бюрото по военно-политически въпроси Джош Пол.

Тарик Хабаш, американец от палестински произход, който заемаше висок пост в министерството на образованието на САЩ, подаде оставка през януари, припомня Ройтерс.

Правителството на президента Джо Байдън е подлагано на все повече критики от международната общност и от правозащитни организации заради подкрепата си за Израел в продължаващата офанзива в ивицата Газа, при която бяха убити десетки хиляди палестинци и в региона избухна хуманитарна криза.

Признаци за несъгласие има и администрацията Байдън. През ноември над 1000 служители на Американската агенция за международно развитие (USAID) към Държавния департамент подписаха отворено писмо, в което призоваха за незабавно спиране на огъня. По вътрешния "канал за несъгласие" на Държавния департамент също бяха подадени възражения срещу политиката на Вашингтон.

Войната в ивицата Газа предизвика напрегнати обществени дискусии и антивоенни демонстрации из САЩ, които са най-важният съюзник на Израел, припомня Ройтерс.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като според израелски данни тогава бяха убити 1200 души. Според здравното министерство на Газа при последвалата офанзива в управлявания от "Хамас" анклав израелската армия е убила над 34 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.