Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 11:31 931 0

Отменено е бедственото положение в Шумен

  • бедствено положение-
  • електрозахранване-
  • наводнени райони

Информация за обстановката в страната към 11.00 часа

Обстановката в страната остава усложнена. По тежко е положението в областите Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра и София. Със заповед на областния управител на гр.Шумен от 12.00 ч. на 09.02.2012 г. е отменено обявеното бедствено положение на територията на областта. Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, община Костинброд и община Антон, обл. София, гр. Поморие и Ахелой в обл. Бургас, общ. Сливо поле, обл. Русе и общ. Велинград.
Продължава провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Екипи от ГДПБЗН извършват дейности за спасяване и евакуиране на пострадали хора и автомобили. Вследствие на високото ниво на р. Марица в гр. Свиленград има наводнени мазета и дворове на къщи.
В област Кърджали е отменена забраната за товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета в посока Маказа и Джебел.
Екипи на МВР са организирали превозването на болни, които са на хемодиализа - около 30 човека от населени места извън град Русе. Към момента остава да бъдат транспортирани трима души, като състоянието на единия – жител на с. Сваленик, е тежко. Организирана е спасителна операция за транспортиране на болния по маршрут: с. Сваленик, с. Костанденец, гр. Цар Калоян, където в момента се намира болния.
В област София е отворен пътят за Перник през Голямо Бучино. С нарушено водоснабдяване са 9 населени места.
В област Добрич е затруднена доставка на хляб за селата: Ловчанци, Полк.Иваново, Миладиновци, Дянково, Дряновец, Воднянци, Алцек, Гешаново, Енево, Медово, Владимирово, Одринци, Пчелник, Вратарите, Ново Ботево, Балканци, Средина, Горица, Великово, Сираково. Без водоподаване са 22 населени места.
В област Бургас продължават операциите по отводняването на залетите площи на територията на общините Поморие и Царево.
Продължава работата по разчистването на пътя за курортната местност „Бодрост” над Благоевград вследствие на свляклата се снежна земна маса и дървета.
В област Враца на територията на с. Ботево, язовирът е с повреден кран на преливника и напукана стена. Нивото на водата е малко над минимума. Няма непосредствена опасност за населението. В района на гр. Оряхово има струпване на тирове. До настоящия момент ниските температури не създават проблеми за работата на съоръженията и нормалната експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”.

Пристанище Варна е затворено поради силния вятър.

1. По информация на "ЦДУ-ЕСО" АД –аварирали са следните електропороводи:  Поради силен вятър са изключени 110 kV електропроводи - “Емона”, „Манастир” и  „Средец”.  Няма лишени консуматори поради тяхното изключване.
2.  По информация на "Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ" АД - в момента 5 селища  са без електрозахранване - обл. Силистра 5 бр. с 1982 потребители.
3.  По информация на BG-EVN "ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД   
Без електрозахранване  са общо  20 населени места в областите Кърджали, Бургас, Ямбол , Хасково с общо  2971 потребители.
Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки; От Унгария - 100 000 чувала за пясък ; от Белгия - 80 000 чувала за пясък  от Полша 2000 кв. м. ГЕО текстил за диги и от Румъния - 80 000 чувала за пясък.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА