727 5

Петкова: Няма как Путин и Борисов да чертаят газови трасета на бял лист

Според нея най-голямата гаранция от руска страна е думата на държавния глава

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Светослава Ингилизова

Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин беше възможността трасето от „Турски поток“, свързано с доставките на природен газ за Европа, да минава през България. Това заяви пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Вчера в Москва министър-председателят първо обяви, че „твърдо” тръбата влиза на българска територия в т.ч. и с цел да продължи към други страни в региона. Буквално минути по-късно говорителят на Путин обаче посочи, че българската страна единствено е изразила „интерес” и няма как нещо да бъде договорено без гаранции от страна на ЕК.

„Няма как на среща на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета. Това е работа на експертите”, заяви Петкова.

Попитана има ли страната ни финансова възможност да участва в един такъв проект тя уточни: „Булгартрансгаз“ е в много добро финансово състояние. БЕХ също. Отчетната 2017 г. ще реализираме печалба от малко над 100 млн. лева“.

Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, енергийният министър заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин.

Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ххххх
  Отговор
  1 21:05  31.05.18
  Боко Тиквезе ни направи жалки дебили. Цялата делегация бяха само туристи. Нито един сериозан разговор Пълна излагация СРАМ
 • Владо Вр
  Отговор
  2 22:16  31.05.18
  КАК??? Една теменужка оспорва думите на великия бял баща Б Б??? Веднага да се махне! Каква роля има Путин тук? Щом ББ е казал, тръба ще има(няма да има), ще има(няма да има), а бе, ще има(а бе, няма да има)! Зависи с кой крак е станал ББ от леглото, или как са му набили канчето началниците от ЕС и САЩ!
 • Маркс
  Отговор
  3 23:20  31.05.18
  Комедийна трупа с жалко представление. Краят се вижда. Горките излъгани 25%.
 • 4 03:02  01.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Жалка история
  Отговор
  5 06:21  01.06.18
  Бойко сам се оплете в калчищата, сега се чуди защо изглежда нелепо ... Имахме 2-3 готови важни проекта, които чакаха само неговата дума, за да започнат и досега щяха да са вече почти изградени, ако не беше съсипал всичко със своята прекомерна глупост. Сега имаме едно нищо, милиарди са похарчени и той ходи като ударен самолет да се моли на Путин да му прости... Русия ни презира вече, ЕС ни презира, Турция ни презира, САЩ - също...

Напиши коментар:


Публикувай