1 702 1

Коя област тъне в най-голяма мизерия?

Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства

Мария Атанасова

През 2017 г. линията на бедност в област Шумен е 296,6 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 351,1 лв. за страната. При този размер на линията, под прага на бедност са били 45,2 хил. лица или 25,8% от населението в областта, при 23,4% за страната. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“- Шумен.

С най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната е област Кърджали - 29,1%, следвана от областите Сливен - 28,2% и Шумен. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Данните от изследването през 2017 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери - обезщетения за безработица, временна неработоспособност, бременност и майчинство, социални помощи, вкл. за отопление, на инвалиди и др., равнището на бедност в област Шумен се повишава от 25,8 до 33,5%, или със 7,7 процентни пункта.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и сред домакинства с три и повече деца.

Област Шумен заема 19-о място по размер на линията на бедност средномесечно на лице. В област Шумен през 2017 г. 37.3% от населението живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от изследваните 9 показателя), при 30.0% средно за страната. В двадесет области процентът е по-нисък от този в област Шумен.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Жеко
    Отговор
    1 20:32  13.06.18
    На фона на цялата бедност из нашата държава в Сливен положението наистина е много зле.Смачкваш се от работа за някакви мижави 600 лева и то без перспектива... Парите стигат колкото да не умреш от глад и нямаш развитие....

Напиши коментар:


Публикувай