2 203 11

„Северна Македония” задоволява Гърция, но не и България

Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България

Светослава Ингилизова

АБВ приветстваха развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония.

"Ние винаги сме подкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТО, но също така държим това да не трябва да става за сметка на България", уточниха от партията.

Ето каква е позицията на АБВ:

Договореното име „Северна Македония” вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива към България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област.

В тази насока е и изказването на премиера Бойко Борисов през 2012 г., който заяви, че „варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив” и посочи, че „това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград”. Какво се е променило сега? Кои са новите аргументи да се приеме това наименование?

Днес сме свидетели точно на обратното. МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. В декларацията на българското външно министерство се посочва, че: „Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност”, също така и че „МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени".

Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете. Не може да очакваме гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега. Не сме съгласни и с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни.

Правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос.

Единствено ПП АБВ излязохме с такава и сме удовлетворени, че тя бе чута. Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България. Ние сме против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.

Немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което още един път доказва изключителното значение на този въпрос. В изказването на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че „споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната”, самият той подчертава, че това споразумение няма връзка с гръцкото културно наследство.

Вярваме, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официалната българска позиция.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 999
  Отговор
  1 17:16  13.06.18
  На кого ду дреме какво задоволява България и какво не... България е последната дупка на кавала..

  Коментиран от #6

 • Българофил
  Отговор
  2 17:17  13.06.18
  Северозападна Македония!
 • ТУТИ КРУТИ
  Отговор
  3 17:30  13.06.18
  А нас никой за нищо не ни бръсне за силива . Мислех че ще се казва западна българия? Ми тъй де над сто хиляди пашапорта им дадохме, и още толково трябва .
 • миш маш
  Отговор
  4 17:41  13.06.18
  До сега гърците твърдяха, че "Македония" е тяхно име територия и пр. Съгласявайки се на "северна македония" значи се разделят с 2\3 и за тях остава само "южна македония", а чии са "източна" и "западна" ???? Името е нелепо и ще забърка още каши !!!

 • ГНЕВЕН
  Отговор
  5 17:46  13.06.18
  Македонците имат право да си изберат име!!! Вършат се някакви безобразия, които са крещяша простотия!!
 • 6 18:07  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мая Бугова
  Отговор
  7 19:56  13.06.18
  Македонците са гърци.
 • Мая Бугова
  Отговор
  8 20:00  13.06.18
  АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ГОВОРЕЛ СТАРОГРЪЦКИ ДИАЛЕКТ.КОЙТО ИСКА ДА СЕ НАРИЧА МАКЕДОНЕЦ, ТРЯБВА ДА ГОВОРИ ЕЗИКЪТ НА КОЙТО Е ГОВОРИЛ ТОЙ.
 • Никос Вертис
  Отговор
  9 20:21  13.06.18
  Стига се карахте, не виждаъе ли че половин вулгария е гръцка?
 • 10 23:24  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • румен запалката
  Отговор
  11 17:28  14.06.18
  На кого му пука за мнението на файтона същества АБВ, начело с агент гоцэ и онуй спиртосано нящо фонтанския?

Напиши коментар:


Публикувай