Last news in Fakti

9 Юли, 2018 10:46 3 560 19

50 000 германци предпочетоха България пред родината си

  • германци-
  • българия-
  • бизнес

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни

Близо 50 хил. германци живеят в България. Това ги поставя в едно от челните места на чуждите касти у нас като бройка, показват цифрите на дирекция "Миграция" към МВР, както и на данните от различни статистически проучвания. Заради свободното предвижване в Европа обаче цифрата постоянно варира и не може да е напълно точна, пише в. "Монитор".

Данните са категорични, че хиляди граждани на една от най-предпочитаните западни дестинации са избрали родината ни за последните десетина години и са се установили трайно, като дори са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, въпреки че такова не им е необходимо като граждани на ЕС. В повечето случаи то е издадено на базата на различни критерии.

Според Закона за чужденците в Република България това може да е на основание образование, или иначе казано студенти, приети на редовно обучение. Годишно с такива документи у нас се сдобиват около 6 хил. чужденци, много от които са жители на страни извън ЕС. Една немалка част от тях са хора от общността, а именно германци, които залагат на висше медицинско образование у нас.

Другият критерий, по който чужденците получават така желания документ, въпреки че са жители на ЕС и могат спокойно да пребивават и без него у нас, е осъществяването на търговска дейност.

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни. Останалата бройка е основно на германски пенсионери, които са предпочели да живеят в България, тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни.

Бройката на по-възрастните германци обаче не е ясна, тъй като дирекция "Миграция" не ги разделя по години, въпреки че според последните доклади около 70% от немците у нас са възрастни хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    7 3 Отговор
    Мога да си ги предствая като оня миналата година на морето със женките сандали

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    13 0 Отговор
    А колко Българи предпочитат Германия и живеят там....а
  • 3 Расулюлах

    6 4 Отговор
    Парите от германците отиват директно при мутрите а после обратно в германия за мержани и яхти
  • 4 СМОТАНЯКА

    1 5 Отговор
    ТО ОТ ТИЯ НЕМЦИ С ГРЕБЕНА В ЗАДНИЯ ДЖОБ
  • 5 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Ами с женски , с мъжки , ама в БЪЛГАРИЯ , що не избират любимата ти Раша , кога ше видиш 50 000 германци , дето предпочитат нея пред Германия ??? Хахахаххахахха !!!

    Коментиран от #12

  • 6 да се вземе предвид че

    10 0 Отговор
    Немците дето живеят постоянно тука са почти само пенсионери. Избрали са България заради красивата природа, хубавия климат, ниските цени и традиционно доброто ни отношение към представители на по-богати нации.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "да се вземе предвид че":

    Турция преди 3-4 дена обяви ДЪРЖАВНА програма , със специална агенция , за привличане на минимум 1 МИЛИОН пенсионери от ЕС като постоянно живеещи в Турция !!! Очакваните проходи годишно са над 25 милиарда от милион привлечени !!!! България може да привлвче поне двойно повече , при това по-лесно , а това е още един път колкото целия БВП !!!! И то без инвестиции , без риск , просто готови платежоспособни клиенти !!! Това минавало ли ви е през главите ??
  • 8 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "да се вземе предвид че":

    Единственото което трябва да се направи е да им се гарантира сигурност от държавата и ще дойдат за по-малко от 4-5 години !!!!! В ЕС и Великобритания има над 200 милиона пенсионера и се увеличават всяка година ! От тях над 30 % след пенсиониране искат да се преселят в по южни държави , където климата е доста по-добър за тях , а и доходите им са доста по високи спрямо местните ! Досега избираха Испания , Италия или Южна Франция за по-богатите ! Но сега вече могат да изберат Гърция , България , Хърватия , че даже и Турция , вече има стотици хиляди ! Това е нов ресурс , за който ще се водят икономически почти войни и печалбите ще са много повече даже от традиционния туризъм !!!
  • 9 Емигрант

    4 1 Отговор
    Май сте ги броили лятото по морето,по тая логика има и 300 хил.руснаци

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Емигрант":

    Хората са ти написали черно на бяло , че са получили ОФИЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ за постоянно пребиваване , което е последното преди българско гражданство !!! Какви руснаци , какви пет лева , дето идват за по две седмици или живеят тука нелегално , да не говорим , че 90% ако ги проверят не могат доказа и един лев легален доход !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 до госта прост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Няма как да ги видиш, щото не искаш да ги видиш. 597 212 са германците в Русия през 2002г. Не мисля, че има причина сега да са драстично по-малко. Хахахаххахахха смешен гостпрост !!!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "до госта прост":

    А ти "непростия " , правиш ли разлика между руски граждани с немски произход , повечето даже родени в Русия и немски граждани ПРЕСЕЛИЛИ се от Германния в последните 10 години , за каквито става въпрос тук ???!!! То е ясно , че не , ама защо се правиш на всяка манджа мерудия , като не вдяваш елементарни неща !!!! Айде като си толкова отворен , дай статистика на ВСИЧКИ граждани на ЕС ПРЕСЕЛИЛИ се в Русия за последните 10 г ??? Ама преселени с постоянно разрешение за пребиваване , не туристи и командировани за по 5-6 месеца ?? Кой си мислиш , че ще излъжеш , че някой е умрял за кирливата замръзнала Раша , дето в Москва и нагоре е 6 месеца нощ и кучешки не , ами адски студ ??

    Коментиран от #14

  • 14 до госта прост

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Правя разлика, да. По принцип не смея първосигнално да се хващам за първия извод, който ми пасва на възгледите. Затова се заглеждам и в приликите, и в разликите, и най-вече в това колко коректно е формулирана задачата. Но ми трябваше "въдица" за да получа отговор и да имам повод да разкажа нещо прясно и "от първо лице", при това от позицията на "господ": Имам сандък, в който събирам растителните отпадъци от къщи за да си правя компост(домашен тор) за градината. Там се събират мухи. Закачих на верандата лепкава лента и за половин час мухите от градината емигрираха върху нея. Кво да ги правиш-мухи. Мислят си, сигурно, че там е рая и е вечен. Сигурно е така, щото никоя не го напусна и там си умират и все идват нови. Аз обаче не искам да съм муха, чувствам се човек и като такъв не ща да емигрирам. В крайна сметка не разбирам защо ми даваш за пример 1 000 000 емигранта като има 5 000 000 дето не емигрират. Аз съм от тия 5 000 000 и не разбирам защо не ме одобряваш.
  • 15 до госта прост

    3 1 Отговор
    Защо не ме одобряваш!? Защооо!?
  • 16 до госта прост

    3 1 Отговор
    Как реши, че 1 000 000 емигранти са взели правилното решение, а 5 000 000 останали са глупаци и лузъри!?
  • 17 до госта прост

    3 1 Отговор
    Дали не си емигрант, който се опитва да се самоубеждава, че е взел правилното решение, понеже вече го човърка съмнение?
  • 18 до госта прост

    2 0 Отговор
    Или просто си гладен. Това ще да е. Наи-вероятното е. Трябват парички. За банани и за тоалетна хартия. И ако може на всяка цена да работиш на бюро като умните и красивите.
  • 19 Гостъ

    1 0 Отговор
    Извод гответе си децата за обслужване на богати чуждестранни пенсионери. Там е заровено кучето. В бъдеще която държава предложи най добрата услуга ще привлече най голям брой пенсионери. няма по сигурен бизнес от този с гарантирани постоянно нарастващи пари от европейски пенсии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове