Last news in Fakti

17 Юли, 2018 12:53 7 687 26

Валери Симеонов изгони Мая Манолова

  • мая манолова-
  • валери симеонов-
  • нстс

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя ѝ вицепремиерът Валери Симеонов общественият защитник няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито и тя не е член на съвета, предаде БНР.

Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите. „Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова.

Председателят на заседанието Симеонов каза, че омбудсманът не е поканен официално и заяви, че ако е искала да присъства е трябвало да се обърне към него преди заседанието.

На днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) трябва да обсъди проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.

Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания. Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото. В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните. Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации.

НСТС трябва да разгледа и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. Това заявиха от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народен Съд втора част

    97 20 Отговор
    а Валери Винкела кой ще го изгони?
  • 2 Съгласувайте

    7 9 Отговор
    си първото и второто изречение по род...
  • 3 Пешо

    51 7 Отговор
    ТЕЛК са фалшиви и корумпирани, всички решения, които водят до отпускане на пенсиите, трябва да се преразгледат!

    Коментиран от #5

  • 4 Факт

    67 6 Отговор
    Защо е закрито, какво крият!?
  • 5 РЖД

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Да бе,щом е казал..Келешо.

    Коментиран от #19

  • 6 Справедливо

    62 10 Отговор
    Не му харесва, някой да защитава интересите на народа!
  • 7 СссереМ

    20 69 Отговор
    Червената вълчица да си оди глутницата,няма място при образованите и интелитентни българи,като не и харесва - влака за Москва.
  • 8 Гост

    15 49 Отговор
    Браво на Симеонов някой трябва да вкара ред ясно е че Бойко няма да може...
  • 9 Хахохихи

    18 31 Отговор
    Ех, Мая, Мая, тая работа не е като оная...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахохихи

    8 27 Отговор
    Ами да се оплаче на Омбудсмана, че са й нарушени правата!
  • 13 ГОСТ

    28 9 Отговор
    Г-н Симеонов ПОЖЕЛАВАМ ВИ всяка една стотинка която изкарате да я давате по доктори и за лекарства. Дано се разболеете от най-гадните болести на света !!!!

    Коментиран от #18

  • 14 326

    25 6 Отговор
    Това дребно човече- Винкела, колко поразии направи на страната. ..
  • 15 Само така...

    7 17 Отговор
    ...Валерка. Нямаш грешка. Тигър от класа си
  • 16 Морук

    9 0 Отговор
    Не ние не сме авторитарна и правова държава
  • 17 Антисоциалист

    6 17 Отговор
    Господа, г-жата не е член на Съвета за тристранно сътрудничество и няма причина да участва в заседанията му, освен ако той не я покани. Омбудсманът няма право да присъства по своя воля на всяко събрание, което се провежда в страната, ни на събрание на жилищен блок, ни на кооперация, ни на държавни и общински органи, ни на национални съвети, та и да счита, че те засягат правата на гравданите.
    Омбудсманът лъже, че е вносител на законопроект - "този за ранното пенсиониране на миньорите". Тя няма законодателна инициатива. И да се е намесила по някакъв начин в изготвянето на текст на закон, тя няма право да внесе законопроект в Народното събрание.
    Ни "Всеки ден е Великден" - цитирам г-жата!, ни тя е вносител на проектозакон. Все лъжи, пак лъжи и винаги алчност за власт!
  • 18 само казвам

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "ГОСТ":

    внимавай какво пожелаваш... връща се!

    Коментиран от #22

  • 19 Прокуратурата

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЖД":

    Точно до преразглеждане на решенията на комисиите ТЕЛК е целта на промените. И ще лъснат доста нередности и източване на НОИ. Заради фалшиви ТЕЛК - овен пенсиите на хората са ниски!
  • 20 Dimitrina

    10 2 Отговор
    Дали Мая Манолова ще присъства или няма да присъства - няма никакво значение. Нейната функция като омбудсман е безсмислен, доколкото тя може само да предлага закони. Нито има право да ги вкарва в Парламента, още по-малко - да бъдат приети. Може, поименно, всеки един от нас да й се оплаче, тя да усети проблема такъв, какъвто е, но освен да ни съчувства - друго не може. Такива са "правата" на омбудсмана, за съжаление. Парламентът решава накрая! Не пиша просто така... Имам преки впечатления. Като една трудна и сложна машина, всички институции в България са свързани. И така е навсякъде по света. Няма как да е иначе, защото точно тези институции правят така, че животът на хората в държавата да е по-уреден и по-спокоен или пак тези институции му създават трудности, сякаш нарочно. Парламента ще приеме закони, които не му пречат да съществува такъв, какъвто е. Лобизъм - това е основният "закон" в българският Парламент. Мая Манолова беше депутат дълго време и чудесно знае това. Нека да не ни играе н'екви сценки, че, видите ли, колко много се боря за справедливост. Нито съм за БСП, нито съм за ГЕРБ, нито от всякакви други недоразумения. Много отдавна, и аз по байганьовски, не ги отделям. Но, докато тази прогнила и проядена система не бъде изтръгната от корен - все ще е така. А колкото до В. Симеонов: Той като един типичен комплексиран балканец показва на Мая Манолова, че той не е кой да е, а председател на нещо си там и че той казва кой да присъства или не. Някакви
  • 21 Viktor

    5 3 Отговор
    Да изгониш такава красива жена е грях.
  • 22 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "само казвам":

    Що бе, кво му е лошото Валерата да си харчи парите в аптеките на Марешки?
  • 23 Hristoff

    4 1 Отговор
    Симеонов ти си непредсказуем, но започваш да прекаляваш като се гавриш със страданията на тия хора и пречиш на по-компетентни по въпроса от теб "родолюбецо"!
  • 24 007

    1 0 Отговор
    днес Мая,утре Борисов,знае ли човек?
  • 25 гощо

    0 1 Отговор
    Дай власт на простият и му гледай сеира! Има си поговорка з случай като на В.СимЕонов.
  • 26 Димитров

    0 1 Отговор
    на ПРОКУРОР ЗА ПРЕВИШАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове