Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 16:18 1 165 3

Комисията за престъпно имущество изоставена от шефа си

  • тодор коларов-
  • престъпно имущество-
  • оставка-
  • имущество
Комисията за престъпно имущество изоставена от шефа си - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов депозира оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Като мотиви той посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента, съобщават от правителствената информационна служба.

„Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”, заяви премиерът Борисов.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя.

Наскоро Коларов се похвали, че за миналата година е отнето два пъти повече имущество, придобито от престъпна дейност.

Тодор Коларов пое поста от проф. Стоян Кушлев, който бе свален след скандал със заплатите на служителите си, роднински назначения и конфликт на интереси. Комисията дори бе придобива кратко название – комисията „Кушлев“.

Идея на Коларов бе да се приеме закон за противодействие на необяснимото богатство, с който да се бори корупцията по високите етажи на властта.

Няма основания да се твърди, че липсва политическа подкрепа от страна на Народното събрание и президента, заяви пред Фокус министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Не мога да разбера докрай това твърдение, че няма политическа подкрепа. Току-що научавам за оставката на господин Коларов. Не съм запозната с вътрешните проблеми на комисията и научавам със съжаление, че е имало сериозни вътрешни проблеми, които да доведат до оставка на нейния председател. Разбира се, справянето с проблемите е свързано и с организирането на ефективната работа на комисията. Съжалявам, че се е почувствал не в състояние да се справи с тези проблеми“, посочи тя.

„В последните няколко месеца всички институции се обединиха около една много важна за България цел – изработването на проект на Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. И Народното събрание, и останалите институции със своите становища се включиха в процеса на изработването на един добър и добре работещ закон“, каза още министърът на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЮБО44

    0 0 Отговор
    Явно са го заплашили и си е подвил опашката.На това място аз бих назначил жена.Писна ми от полу мъже на отговорни постове!
  • 2 иванчо

    0 0 Отговор
    Чак сега е разбрал защо са го назначили!
  • 3 БАХУРА

    0 0 Отговор
    Разбрал е навреме,в какво се е забъркал.Изглежда на човечеца му се живее още,макар и не много спокойно.Другият който ще е на негово място,няма значение дали ще е мъж или жена трябва да му е писнал живота,за да заеме тази позиция.