3 388 14

Цацаров за Очите, Арабаждиеви и Своге

Мария Атанасова

Соченият за подземен бос Димитър Желязков-Митьо Очите е вече повече от месец в турски затвор. Очите бе задържан на 3 срещу 4 август по искане на българските власти.

Адвокатът на Желязков – Илиян Василев, обаче намеква, че прокуратурата изобщо не е поискала екстрадирането му.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес коментира темата пред репортери в парламента. По повод намеците на адвокат Василев Цацаров каза: „Някой счита, че няма искане за екстрадиция ли? Искането за екстрадиция е изпратено по надлежния ред до турските власти. Ако някой се съмнява, че такова искане има, или заявява, че такова искане няма, тогава съветът ми или въпросът ми по-скоро към него е, (не съм слушал изявленията на кого са, но ако са на колега-защитник) бих му задал чисто колегиалния въпрос – при положение че няма искане за екстрадиция, на какво основание Димитър Желязков пребивава в турски затвор? Защо той не предприеме действия просто за да стигне до неговата свобода, ако твърди, че искане за екстрадиция няма.”

По думите на главния прокурор – това е доста нелогично.

„Искането е изпратено по съответния ред, изпратено е до турските власти. В постоянен контакт сме с турските власти, но разглеждането на това искане е от компетентността на турския съд. Какво и как, и кога той ще насрочи делото, е решение на съда”, каза още Цацаров.

За случая "Арабаджиеви" главният прокурор обясни, че са предприети всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на местонахождението на Ветко и Маринела.

Попитан има ли потвърждение от Арабаджиеви, че ще се върнат доброволно, както обяви адвокатът им Сотир Цацаров коментира: „Ние не сме пощенска станция, за да получаваме потвърждение“. „Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони“, посочи той.

„При цялото ми уважение към позицията на защитата не бих могъл да работя с голословни твърдения“, допълни главният прокурор. „Колкото повече този колега излага пред микрофоните твърдения, които според него са правни, толкова по-добра услуга върши на държавното обвинение“, каза още Цацаров.

Той призова темата "Своге" да не се политизира.

„С риск да засегна някой ще кажа - беше изтървана фраза, която звучеше така: "Убихте 17 човека". Много е лесно да се раздават присъди в зала. Ще цитирам политик, който в предаване на една от двете основни телевизии, каза: "Не се прави политически рейтинг върху трупове“, посочи той. „Не мога да коментирам министерските оставки, нито решението на ръководителя на изпълнителната власт по отношение на тях. Не е редно с оглед на това, че съдебната власт не може да има отношение към това“, обяви Цацаров.

„Притеснява ме използването на случая в Своге за цели, които са малко встрани, както от целите на разследването, така и от скръбта на хората“, заяви главният прокурор.

„Чух всякакви оценки. Такива от типа, че едва ли не министерските оставки следва да бъдат преценявани и приемани едва след решаването на въпроса за виновността - не бива да се хвърля такава спекула в пространството“, посочи той.

„Чух още една спекула - че нещата едва ли не са кристално ясни и няма какво да разследваме“, коментира Цацаров.

„Било ясно, че шофьорът бил превишил скоростта и е отвлякъл вниманието си. Работим с пълна интензивност по всички версии“, обясни той и уточни, че първите изводи ще бъдат направени след като има експертизи от асфалтовите проби.

„Да се обявява предварително политически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и да се обвързва преценка на министерски оставки може би е политически целесъобразно и коректно, но не е редно“, каза още главният прокурор.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • патриотъ
  Отговор
  1 20:49  12.09.18
  Пак настъпа котето по опашката и днеска,Цацаров!Чакаме ти оставката,а и на цялото правителство!Вие не сте способни да ръководите държава!!!

  Коментиран от #4

 • Цацка
  Отговор
  2 20:50  12.09.18
  Какво се обесняваш с по 5 завъртяни през самоков за бургас словосъчетания със задно салто с винт?Вън от съда гад мръсна!
 • българин
  Отговор
  3 21:20  12.09.18
  Цацаров,след бягството на Илия Стоилов е редно и ти да си подадеш оставката,барабар с цялото некадърно правителство,чакаме!!!

 • 4 21:21  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Фен
  Отговор
  5 21:22  12.09.18
  Цацаров е бъдещ президент
 • Каракачанов
  Отговор
  6 21:42  12.09.18
  Митю пищова Премиер,премиер
 • 7 21:45  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 21:48  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  9 22:34  12.09.18
  Бидета коледа идва

 • 10 00:14  13.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 1944
  Отговор
  11 07:28  13.09.18
  откъде се изтърколи това заспало недоразумение?
 • аналитик
  Отговор
  12 07:52  13.09.18
  Цацарос, а Баце ни излъга, че гради България, а с тия пътища полигони гради гробища. Не можеш ли да се самосезираш и да го привикаш на отчет? Своге е троха в морето, бе. Ето един тир рекъл да заобиколи кратер на асфалта и се цънали с ауто. Сезирай се, бе, че Винету ще затрие България до края на мандата! Волен лая, лая и явно са му пъхнали пачка руло в гърлото и онемя. Направо изчезна от ефир, като еврофонд, към обръч фирми. Цацаров, не ставаш за ссетец, не можеш ни опази от престъпността. А щяхме да те канонизираме като свети Сотир.
 • нфсб
  Отговор
  13 22:01  14.09.18
  очите няма да се върне скоро той се отчел предварително и тайпито няма да го даде както ни и дадохме журналистите.
 • 14 19:00  17.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай