Last news in Fakti

13 Септември, 2018 11:46 1 309 14

ВМРО призова Столична община да не участва в унищожаването на Витоша

  • витоша-
  • лифт-
  • природа-
  • вмро

Настояваме СОС да излезе с решение, че предлага на МОСВ да започне процедура по изменение на действащия план за управление на Витоша

Патриотите от ВМРО в Столичния общински съвет (СОС) призоваха Столична община да не участва в унищожаването на Витоша.

Острата позиция беше изказана от Карлос Контрера – председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет по време на първата му сесия за сезона.

Контрера се изправи срещу спекулациите, че Столична община щяла да издаде предписание да се режат лифтовете на Витоша. На заседанието на СОС представителят на ВМРО – Българско национално движение заяви, че без да се измени сегашният план за управление на Витоша съоръженията не могат да се модернизират. Всички знаели това, но припявали в хора на „зелените“ НПО-та, чиято основна цел е да се противопоставят на всичко, което може да се направи на Витоша и в крайна сметка планината да остане затворена за хората. Той припомни, че именно подобни действия бавят и други големи инвестиционни проекти, които ще „отворят“ природата за хората и попита чии интереси всъщност защитават т. нар. еколози.

Съветникът от Патриотите настоява СОС да излезе с решение, че предлага на МОСВ промени в сега действащия план, което да даде възможност да се подменят съоръженията, всичко друго би било демагогия.

Ето и пълния текст на изказването на Карлос Контрера:

Уважаеми общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

От името на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ желая да изразя позиция по една невралгична тема за града ни – Витоша и неслучилото се за поредна година отпушване на планината. В изминалите седмици темата беше поставено на публично внимание от Столична община, но се изненадах, че вместо да вървим напред, отново затъваме в полуистини и мимикрия. Учуден съм, че след толкова години мъки – да, това е думата, която точно описва състоянието на Витоша, отново се връщаме към витиевати формулировки и концепции, които няма да се случат.

Така например разбрах, че Общината щяла да придобива лифтовете, които са частна собственост. Въпросът е как ще стане това – ще ги национализиралите ли, колеги? Или ще ги купувате? Ама те не се продават. Ако пък се продават, кой ще плаща сметката, защото ще е десетки милиони в евро.

Следващо нещо – ако не бъдат подменени съоръженията (това няма как да стане без да се промени Плана за управление на Витоша и всички го знаете), ще задължите собственика да ги премахне за негова сметка. Това остава да направите, да останете в историята като хората, нарязали за скрап лифтовете на Витоша. Тук се обръщам към всички политически групи, колеги, опомнете се.

И сега малко фактология, защото с почуда установих, че на Витоша имало концесия. Не, няма концесия на Витоша, лифтовете са придобити чрез транслативни сделки и са частна собственост. Добре известно е, че в Министерството на младежта и спорта е имало работна група (във връзка с лифт „Заека“) и становището е било, че може да се възстанови само ако се промени плана за управление. Имало е представители на Столична община. Също толкова добре знаете, че съоръженията са стари – от 50-те, 60-те, 70-те години. Подмяната им с нови означава нови фундаменти и стълбове, няма друг начин. Обаче е забранено от Плана за управление на Витоша. Защо ли? Няколко пъти съм Ви призовавал в тази зала – да се обединим и да излезем със становище на СОС, че настояваме за изменение на плана за управление на Витоша, за да се подменят съоръженията с нови. До момента само работни групи и приказване. Вече се питам не сте ли паднали и Вие под давлението на „зелените“ лобисти, които мило и драго дават да пречат на туризма на Витоша.

Уважаеми колеги, новият план за Витоша, който се прави от 4 години е зациклил поради процедурни хватки на „зелените“ - изпратени са стотици писма – тип „копи-пейст“, с еднакъв текст до МОСВ, на които по закон трябва да се отговори. Отделно, те ще обжалват приемането на плана в съда, както става с новия план за Пирин и се подписвам под това си твърдение. Така нареченият НОВ ПЛАН НА ВИТОША ще изтече преди да е приет. Правилната стъпка е да се промени сега действащият план, който забранява новото строителство, защото за да подмени собственикът един стълб и да сложи нов модерен лифт, е ново строителство по смисъла на ЗУТ. Всички други действия, които се предлагат, са демагогия и тупане на топката в стил „ден да мине друг да дойде“.

Промяната на сега действащия план ще даде възможност да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре. Тест за всеки от Вас, като представител на столичани, ще бъде да го подкрепите и то публично. Ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи НПО-та, които блокират и задушават Витоша. Какъв парадокс само! Пак повтарям, опомнете се, преди да станете съучастници в унищожението на лифтовете на Витоша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нормален

    5 5 Отговор
    В тоя мутренски хаос нищо добро, не може да се очаква. По-добре да се запази природата за времената, когато политиката и обществото ще се нормализират. Щото сега, освен да се бетонира и унищожава природата, по почина на морските курорти, друго не е вероятно да се получи.
  • 3 Пешо

    7 3 Отговор
    Които иска и сега може да се качи на Витоша? Защо трябва да се застроява всичко и всеки мързелив олигофрен с дебилоскоп в ръка да вижда планината през профила си? Ако някой иска да е сред природата винаги може да направи първата крачка към себе си. Какво ще спечелим всички от това?... Някое и друго социално и физическо заболяване, изгубеното време и много мизерия след концесионерите и масите.Отврат !

    Коментиран от #9

  • 4 Мая

    3 2 Отговор
    Не разбирам от концесии, договори, правни въпроси и т.н. Обаче разбирам, че лифтовете на Витоша не са ок, защото са стари. Просто е. Всичко старо се износва и трябва да се замени. Закон на природата ако щете го наречете. Така че да се действа в тази посока от компетентните органи.
  • 5 Тони

    5 3 Отговор
    Долу ръцете от Витоша, зелени кресльовци! От години ревете и защо? За да си пълните джобовете с парички, ето защо! Крайно време е да се промени законът и да се направи нов лифт.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Според параметрите посочени в проекта на Витоша-ски на един скиор в зона “Алеко” се падат по около 180 кв. м, колкото един голям апартамент. Да караш ски в апартамент е безопасно и удобно, също като да ходиш на море в банята си ползувайки леген. Съобразно даденостите на района, могат да пребивават не повече от 2000 скиора. Скиорът се нуждае, като всеки човек, от места за задоволяване на естествените си физиологични нужди – за хранене, за почивка, да се стопли, тоалетни, да пийне с компания по едно “чайче” след ските, да се преобуе и други в този ред на мисли. При децата се изискват и допълнителни условия. На Витоша трябва да се работи комплексно и поетапно.
  • 7 Димитра

    1 2 Отговор
    Несериозно е да продължаваме с план от 100 години и машини от още толкова, трябва ни нов план, нови съоръжения и визия за парк Витоша
  • 8 Стоян Христов

    3 0 Отговор
    Много умело се използват различни НЛП и подставени лица по СМИ и всякакви канали, докато се задържа и показва разруха в планината. Според мен целта на група хора е простичко да придобият като собственост тази наша Витоша за следващите 100 год. и всеки който не може да си плати присъствието там не е добре дошъл.А природа има за всички но ако не сте с тях значи или сте с остарели разбирания или не милеете за прогреса и работните мест.Това че ще изгубим еко система и ще я превърнем в кенеф... На кой му пука ... Важна е печалбата ...
  • 9 Мартин

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Абе Пешо, на теб харесва ли ти състоянието в което се намира Природен парк "Витоша"?!? Това е наследство от управлението на Тома Белев, който 10 години беше директор на парка! Именно защото го махнаха и не му дадоха пари, за да изготви план за управлението, сега рекетира и не позволява модернизирането на лифтовете!

    Коментиран от #14

  • 10 Вили

    1 0 Отговор
    Общината отдавна е абдикирала от Витоша и остави Белев да си разиграва коня.
  • 11 Васил

    0 2 Отговор
    Час по-скоро трябва да има изменение на действащия план за управление на Витоша, за да може да има нови лифтове там. Спънките до момента се дължат разбира се на "загрижените" зелени.
  • 12 Иван

    1 1 Отговор
    Само не мога да разбера защо Фандъкова се е съюзила със „зелените“, които се ръководят от Прокопиев?!?
  • 13 Нитро

    1 1 Отговор
    Столична община трябва да вземе незабавани мерки и да бъдат приети промени в плана за управление на Витоша, които да позволят опасните и остарели лифтове да бъдат сменени с нови и модерни съоръжения.
  • 14 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мартин":

    АБЕ Марто, И да не ми харесва има ли значение. Истината е че всичките тези лаещи кучета правят планината недостъпна и скъпо платена частна собственост. Явно си емоционално обвързан с някого и нещо!? Какво стана с идеята на хората създали хижите за достъпна среда за всички и много разпръснати маршрути за здраве и дълголетие. Ти чии интерес защитаваш ? Със сигурност не е твоя личен?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове