Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 18:21 1 586 15

Майките напуснаха срещата с властта: Закон няма, празни обещания!

  • майки-
  • деца с увреждания-
  • мая манолова

С фиаско приключи срещата с властта в Народното събрание с участието на майките на деца с увреждания, депутати от всички групи, омбудсмана и трима министри - Бисер Петков, Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.

След час и половина спорове майките напуснаха срещата в Партийния дом предсрочно, след като не получиха дата за това кога ще е готов законът за хората с увреждания, предаде Канал 3.

Министър Петков ги увери единствено, че ще направи всичко възможно това да е през октомври и проектът да може да свари новата бюджетна процедура, от която зависи и финансовото му обезпечаване.

Майките обвиниха управляващите, че ги лъжат месеци наред. Извънредно: Майките на децата с увреждания блокираха Орлов мост.

"Ние просто не искаме да присъстваме на форум, на който вие нямате реални стъпки, нямате готовност със закон, който да ни предложите", заключиха те и скочиха да си тръгват. Зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова ги призова да останат и да не бягат от диалог, за да сближат позиции.

"Ние не искаме да си сближаваме позициите, ние искаме да си свършите работата", провикнаха се майките. Майка на момче в инвалидна количка, с което беше дошла в залата, се разплака от гняв и се провикна: "Нашето търпение отдавна свърши! 1 октомври мина, закон няма, нищо няма! Празни обещания,23 години чакам!", разтрепера се жената през сълзи.

"Вие сте като Алиса в страната на чудесата", изригна емоционално и омбудсманът Мая Манолова. "Случи се това, което се опасявах, че ще се случи", каза тя пред депутатите и министрите.

"Просто има едни заучени роли, които всеки си следва. Крайно време е от отговорно отношение и от един лидер, който да поеме протеста, а не да се прехвърля от един министър на друг", призова Манолова.

Тя отправи апел към политиците и властта - проблемът с исканията на майките да не се политизира, да се обявят срокове за готовността на закона и да не се търсят аргументи "защо нещата не могат да се случат", а да се намерят решенията.

"Да се опитаме да влезем в разумни финансови рамки, да е ясно кога ще се случат, вече разбирате ли, че и аз не ви вярвам?! Накрая пак ще е нещо като нищо", предрече омбудсманът.

Манолова призова всички да направят компромис и отстъпки, а Бисер Петков покани национално представените организации на хората с увреждания, социалните партньори и ресорните ведомства на работна среща утре при него в социалното министерство в 14.00 часа, на която да изчистят спорните моменти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боже мили

    20 1 Отговор
    боже спаси България

    Коментиран от #2

  • 2 Ефтини сензации

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "боже мили":

    От комунистическото простолюдие...

    Коментиран от #5

  • 3 Читател

    16 3 Отговор
    Бойко толкова ли е глупав. Не разбира ли, че точно от тази група хора не трябва да реже. Не иска да си изкара мандата този човек и това е.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 гост

    13 0 Отговор
    все още не ви ли е ясно че тази държава не е на правителството а на народа,проблема е че само пред компа лопаме а не действаме както си е по реда

    Коментиран от #7

  • 5 Бай

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ефтини сензации":

    Не от комунистическото простолюдие а от наглато шайка гроб!!!
  • 6 Исастър

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Ако ми кажеш какво е орязал ще ти кажа браво.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 висок

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Точно от тези не реже, дори дава 150 млн повече.... но се карат НПО-шките зад майките кой да открадне парите!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дора

    1 5 Отговор
    Знаете ли какви безумни искания имат тия. Няма държава в света, която да изпълни подобно нещо. Искат болните деца да се обезпечат пожизнено с пари , превилегии и обслужване, каквито няма нито една група, пенсионер , тежко болен и т.н. И това го правят изключително нагло и безпардонно. Непрекъснато искат още и още и още. Мая Манолова им уйдисваше, но и на нея и писнаха. Миналата седмица и тя ги отряза и за малко да я обявят за враг. Служебно се мотая около тях. Пет са тези от тях, които знаят какво правят и които получават от някъде финансиране. Те поддържат контакти с градове в страната и режисират всичко. Децата останаха на страна. Изведнъж се намериха хора, които да ги гледат, разхождат и т.н. , докато майките облечени в черно, за пред камерите , се правят на страшни с чените балони. Някой търсил ли е от къде да купи черен балон ? Изобщо се появиха от нищото спонсори със интересни коли и похвати. Има и много измъчени и ненахални майки. За тях ми е жал, но има хиляди страдащи по най-различни диагнози хора. Не може с рогата на пред за всичко или нищо, но демонстративно. Те виждата цялата нагласена работа, но се надяват да се постигне нещо и за тях.

    Коментиран от #13

  • 11 jambazina

    3 0 Отговор
    Лучец еж, водица пий....
  • 12 Така де

    5 1 Отговор
    На РазБойковците децата са здрави, а и имат пари, така че на тях не им дреме. За Тиквите от партия ГРОБ народа е ненужен. Те искат да елиминират народа, за да могат да продадат суровините на западняците и дотам. Партия ГРО0 са по-зле и от Цар Фердинанд

    Коментиран от #15

  • 13 Коментар

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дора":

    Дорче.
    Изкара си Паричките с ПРОПАГАНДИРАНЕТО БРАВО, ХЕЙТАРЧЕ.🤗
  • 14 Ефтини сензации

    1 1 Отговор
    Гледах ги снощи тия истерички по новините.
    Това си е акция на комунистическото простолюдие. По начина по който я режисират и по начина по който я изпълняват е видно, че тук за никакъв протест не става дума! Целите са други! Комунистическото простолюдие да руши и унищожава...
    Тия трябва да ги приберат за седмица две в ареста, че да им дойде акъла в кратуните!
  • 15 Ефтини сензации

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така де":

    Пропагандата на комунистическото простолюдие продължава...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове