2 634 7

КЗК спря търга за доставка на 42 нови влака за БДЖ

Обществената поръчка на стойност от 675 милиона лева бе подготвяна в продължение на две години

КЗК спря търга за доставка на 42 нови влака за БДЖ

Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за "БДЖ-Пътнически превози", научи OFFNews.

Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две години, но въпреки това в крайна сметка в него бяха заложени меко казано странни условия.

В БДЖ днес е получено уведомление от антимонополния орган с изходящ номер ИС - 1155/КЗК-877/2108 г. за образувано производство по жалба срещу обществената поръчка и на основание на чл. 203 ал. 3 от Закона за обществените поръчки това спира процедурата, считано от момента, в който БДЖ е получила писмото от КЗК.

Жалби срещу тръжните правила в антимонополното ведомство внесоха водещите световни производители на влакове - германският гигант "Сименс" (две жалби), чехите от "Шкода" и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation).

Именно "Сименс" и "Шкода" са основните доставчици на подвижен състав за БДЖ в исторически план, а китайската CRRC предложи по време на служебното правителство освен да достави влакове у нас и да сглобява част от тях в България.

Водещите световни компании обаче останаха неприятно изненадани от условията на многомилионната обществена поръчка на жп компанията, която е все още управлявана от център-нападателя аматьор Владимир Владимиров.

Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове. Финансовата схема също е абсурдна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха дошли най-рано през 2024 г., да се плаща с парите от субсидията, която БДЖ получава по договора за предоставяне на обществена услуга. Тук обаче проблемът е, че този контракт изтича и изобщо не се знае дали ще бъде даден отново на БДЖ или на друг пътнически превозвач.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Възмутен
  Отговор
  1 19:49  12.10.18
  Не се ли наплюскахте вече вашта м....а? Взривете го това БДЖ и да се свърши! Предатели долни!
 • черния
  Отговор
  2 19:52  12.10.18
  Всички са наясно, че чрез БДЖ се източват десетки милиони годишно, а след това държавата ги плаща.
 • Добри
  Отговор
  3 20:16  12.10.18
  Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове ха ,че това не е новина за България

 • БДЖ
  Отговор
  4 20:17  12.10.18
  Трябва да го фалирст за да го купи някой после!
 • Я гледай тИ !!!!!!
  Отговор
  5 09:05  13.10.18
  Я гледай ти !!!!!! Комисията за Защита на Корупцията спряла корупция , егати странното !?!?!?!?!?
 • Оставка!
  Отговор
  6 15:49  13.10.18
  ОСТАВКА!!! Крайно ВРЕМЕ Е!
 • Пламен
  Отговор
  7 17:12  15.10.18
  Защо не слагате по един слоган: "Платен репортаж"?! А "център-нападателят аматьор" би трябвало така хубаво да осъди младия самозабравил се джендър-плюнка, че фосфорисциращите топчета в дебелото му черво да започнат да свирят "Марсилезата" всяка сутрин в 5:30, а вечер "Лет ит би" в 20:45. Уикендите - "Притури се планината" и "Гангнъм стайл"

Напиши коментар:


Публикувай