2 361 7

КЗК спря търга за доставка на 42 нови влака за БДЖ

Обществената поръчка на стойност от 675 милиона лева бе подготвяна в продължение на две години

Константин Карагьозов

Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за "БДЖ-Пътнически превози", научи OFFNews.

Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две години, но въпреки това в крайна сметка в него бяха заложени меко казано странни условия.

В БДЖ днес е получено уведомление от антимонополния орган с изходящ номер ИС - 1155/КЗК-877/2108 г. за образувано производство по жалба срещу обществената поръчка и на основание на чл. 203 ал. 3 от Закона за обществените поръчки това спира процедурата, считано от момента, в който БДЖ е получила писмото от КЗК.

Жалби срещу тръжните правила в антимонополното ведомство внесоха водещите световни производители на влакове - германският гигант "Сименс" (две жалби), чехите от "Шкода" и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation).

Именно "Сименс" и "Шкода" са основните доставчици на подвижен състав за БДЖ в исторически план, а китайската CRRC предложи по време на служебното правителство освен да достави влакове у нас и да сглобява част от тях в България.

Водещите световни компании обаче останаха неприятно изненадани от условията на многомилионната обществена поръчка на жп компанията, която е все още управлявана от център-нападателя аматьор Владимир Владимиров.

Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове. Финансовата схема също е абсурдна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха дошли най-рано през 2024 г., да се плаща с парите от субсидията, която БДЖ получава по договора за предоставяне на обществена услуга. Тук обаче проблемът е, че този контракт изтича и изобщо не се знае дали ще бъде даден отново на БДЖ или на друг пътнически превозвач.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Възмутен
  Отговор
  1 19:49  12.10.18
  Не се ли наплюскахте вече вашта м....а? Взривете го това БДЖ и да се свърши! Предатели долни!
 • черния
  Отговор
  2 19:52  12.10.18
  Всички са наясно, че чрез БДЖ се източват десетки милиони годишно, а след това държавата ги плаща.
 • Добри
  Отговор
  3 20:16  12.10.18
  Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове ха ,че това не е новина за България
 • БДЖ
  Отговор
  4 20:17  12.10.18
  Трябва да го фалирст за да го купи някой после!
 • Я гледай тИ !!!!!!
  Отговор
  5 09:05  13.10.18
  Я гледай ти !!!!!! Комисията за Защита на Корупцията спряла корупция , егати странното !?!?!?!?!?
 • Оставка!
  Отговор
  6 15:49  13.10.18
  ОСТАВКА!!! Крайно ВРЕМЕ Е!
 • Пламен
  Отговор
  7 17:12  15.10.18
  Защо не слагате по един слоган: "Платен репортаж"?! А "център-нападателят аматьор" би трябвало така хубаво да осъди младия самозабравил се джендър-плюнка, че фосфорисциращите топчета в дебелото му черво да започнат да свирят "Марсилезата" всяка сутрин в 5:30, а вечер "Лет ит би" в 20:45. Уикендите - "Притури се планината" и "Гангнъм стайл"

Напиши коментар:


Публикувай