Last news in Fakti

14 Октомври, 2018 11:06 4 203 44

Сакскобургготски за "Врана": Винаги е била нашата къща

  • симеон сакскобургготски-
  • врана
Сакскобургготски за "Врана": Винаги е била нашата къща - 1

Never ending story (история без край) – с този израз бившият премиер Симеон Сакскобургготски описва накратко сагата с имотите на царското семейство.

След решението на Софийския градски съд, че дворецът „Врана” е на държавата, Сакскобургготски даде интервю пред репортера на bTV Канна Рачева.

Ето част от разговора с бившия премиер:

– Чия собственост е мястото, на което седим в момент?

– Аз вече се уморих да обяснявам, защото ми се струва като сага или never ending story. Единствено изхождаме от фактите. Винаги сме считали и сме знаели, че това е нашата къща и нещо частно, но съдейки по онова време, когато държавата реши да одържави всичко през 1947 г., показва, че то не е било държавно. Повече от това като логика мисля, че не може да се добави

– Защо хората не стигат до тази логика?

– Много пъти съм си задавал въпроса, защото от 1998 г. вече всичко живо каза, че някаква си историческа несправедливост била коригирана или изправена, или както и да го наречем. След това, когато сестра ми и аз, решихме да дарим парка на гражданите на София, тогава самият кмет Софиянски вместо да ни благодари, трябваше да каже: „Къде сте тръгнали, ами то не е ваше”.

– Много пъти се чуваше, че този въпрос е законов и е било добре да бъде решен по време на Вашето управление. Защо не се стигна до законово разрешаване на този въпрос тогава?

– Лично аз тогава настоявах да не се навлиза много в тази тема, тъй като бях премиер и ми се струваше неетично да си оправям въпросите. Това беше моето желание. Оттам нататък дали някои административни, как да кажа – ходове, са били предприети, това вече е друго. Няма и думи, с които да окачествя всичко това, но за съжаление, така се случи. А щом като всъщност не е чисто юридически, защото юридическото си е било ясно още от поколенията на баща ми и на цар Фердинанд, мисля, че има начин, по който да се реши по един политически или с някакво договаряне, или въобще, както се прави в други цивилизовани държави.

– Като стигнахме до договарянето, в последните 9 години някой от управлението на държавата опитвал ли се е да се свърже с Вас по тази тема?

– С много лица, които отговарят по тия въпроси, съм се срещал, сме разговаряли и съм обяснявал, че това положение наистина не само не е коректно, но не е редно и в крайна сметка трябва да се стигне до някакво решение. Последното беше: „Ами, да изчакаме да мине председателството”. Е, хубаво, всички сме се мобилизирали за успешното председателство, но след това можеше да се започне нещо. Или някой да се обърне към мен и да поразгледаме нещата по един спокоен и нормален начин. Но това не се е случило досега.

– За икономически интереси ли става дума, лични или може би за политически?

– Всичко може да се предположи, защото не е нещо, което е според закона. Започна се да се търси туй много години след 1998 г., когато всички вече бяха казали: „Добре, край!”. Сякаш пък никой друг пък не си е получил бащиното наследство или никой друг не притежава имоти.

– Извиват ли Ви ръцете?

– Извиват ми ги всъщност по този начин. Защото 9 години, говоря от фамозния мораториум, вече навлизаме в една изцяло абсурдна ситуация.

– Какво мислят децата Ви в момента за ситуацията, в която се намирате?

– Карат ми се защо търпя всичко това. И просто недоумяват, защото те са свидетели на това, което съм правил цял живот. Но може би защото това ни е било втълпено, че България преди всичко и човек трябва да стиска зъби понякога. Апетити винаги има, всякакви.

– На отделни личности?

– (смее се) Вече там не мога да посоча, но човек може да си го представи или да си зададе този въпрос, защото иначе няма обяснение за такъв систематичен и продължителен тормоз. Може би се надяват да си отида от този свят и тогава вече да си кажат: Сега вече free-for-all, както викат американците, но едва ли ще им направя това удоволствие, засега поне се надявам не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЪДИЯ

    53 9 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТИ ИСКА МНЕНИЕТО МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ ТИ ВЗЕХА ИМОТА КАКВО НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ НИЩО ЗАЩОТО ДОИДЕ ДА СИ ВЗЕМЕШ ИМОТИТЕ Е СЕГА ВЗЕХА ТВОЯ БОЛИ А НЕКА МАЛКО ТИ Е
  • 2 гост

    46 9 Отговор
    Крадлив дядка,болен по хазарта

    Коментиран от #24

  • 3 Доко-доко

    30 8 Отговор
    Така е бе ВЕРВАЙТЕ МИ.
  • 4 sve

    43 5 Отговор
    Нагъл до безобразие. Човек без капка българска кръв иска да е цар български. Смях. Това нещо незнае какво е - австроунгарец, германец, англичанин, чифут, а иска да е българин. Е няма как. Нищо българско не е на тези боклуци, доведени в България. Всичко, за което претендират им е дадено от БЪЛГАРИЯ, нищо не са донесли, а са изнесли много. Прокълнати хора са това. Алчност и наглост. Да си види интервюто при Кеворкян, в което казва, че не иска български имоти.

    Коментиран от #25

  • 5 много е

    29 4 Отговор
    просто ...нека тоя да покаже с колко пари е пристигнала неговата фамилия в България...колко като въжнаграждения са получили и какво като имоти са могли да закупят със спестените пари.няма как една фамилия дошла с картонени куфари в България за няколко десетилетия да може да закупи СЪС СОБСТВЕНИ средства имоти за милиони !!
  • 6 НКВД

    15 5 Отговор
    Винаги е била тяхна още от преди турско даже хахаха!!! Вече я е вързал в някое казино
  • 7 643

    23 5 Отговор
    Съдър реши: дворецът „Врана” е на държавата - точка! Уважавай българското правосъдие Симеончо! Ако зависеше от тебе би употребил яростен политически натиск, за да си върнеш имотите, така както скалъпи по времето на твоето мракобесническо управление.
  • 8 НОТАРИУС

    19 3 Отговор
    Тези имоти са им дадени от държавата за чолзване вс. пак са били цатрка фамилия няма ги настанът в някой керпич! После с пари от хазна са строени и други имоти но не със техни собствени средства! По някое време са решили с царски указ да си ги прехвърлят!!
  • 9 сори сорос

    15 5 Отговор
    Одобрен от Германия, Великобритания и Франция,(дядото на Симеон) аристократичния германо- австрийски Фердинанд е истинско бедствие за българите и България довел я до две национални катастрофи ! Изроденяк, в чиито жили тече каква ли не инородна кръв! И нито капчица българска... А внук му Симеон, ни устрои поредната национална катастрофа лъгайки ни и грабейки ни повече от 800 дни !?
  • 10 Николова

    14 16 Отговор
    Всички писания по-горе са на хора, които просто са злобни, неграмотни, с ниско възпитание - личи си от изказа. На цар Симеон му скроиха шапката - от страх. Колко политици се извървяха при него още преди да стане прениер... Защо ли? Радвахте се и когато падна Тодор Живков, когато го водеха по съдилищата. А сега какво - родителите ви се подпират на просешка тояга, България ще се закрие от картата. Защо ли? Прости хора като вас ще останат в нея. Ето ви "демокрация" . Български гаден манталитет - радват се на чуждото сполетяно зло: "Не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле".

    Коментиран от #14, #20, #21

  • 11 атникомунист

    18 7 Отговор
    Тъпако ''вашата къща'' ви я взеха комунягите на 9 септ 1944 година Когато дойде в България ти се сдуши с тях /които ви смачкаха/ вместо да застанеш начело на антикомунистическата опозиция, какъв ти е проблема сега тъпчо тъпи???
  • 12 КОКА

    18 6 Отговор
    ВЕРВАЙ МИ НЯМА ДА ТИ ВЪРНАТ ИМОТА ТЕЗИ С КОИТО ИГРА ГИ НЯМА А СЕГА НЯМАТ ПОЛЗА ОТ ТЕБЕ И МАЙ ИМАШ НЕУРЕДЕНИ СМЕТКИ ААА ДЯДКА ИЗЛЪГА НАРОДА АМА СЕГА ТИ ГО НАЦЕПЕХА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хитлер

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Николова":

    Къв цар ма другарке - къдя му е царството 😁🤣😁

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    10 10 Отговор
    Дванадесет писания на опростачени злобни хора.В Страсбург Симеон ще си върне всичко.Ще плащате всички разходи с лихвите.Вервайте.
  • 16 Адолф

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хитлер":

    Макар и бившо,царството му е тука.
  • 17 Само питам

    4 8 Отговор
    Защо го давате този русофилски, комунистически боклук?
  • 18 Пендо

    8 14 Отговор
    Фердинанд е бил приказно богат.От къде измислихте тази простотия,че дошъл с два картонени куфара.Може би злобата ви надделява пред разума.Фердинанд направи много за Б-я и икономическото чудо в началото на 20 век.Верно,има вина за двете катастрофи,но само той ли беше виновен.Ограмотете се малко.
  • 19 Пижо

    7 7 Отговор
    Фердинанд като благородник със синя кръв,след катастрофите абдикира.После военните с миризливите ботуши и политици със селяндурска кръв,стовариха цялата вина за катастрофите върху него.Невъзможно е един човек да е виновен за всичко.
  • 20 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Николова":

    Естествено,нация състояща се от цървуланковци и дрипльовци ще злобее срещу хора със синя кръв.
  • 21 Пешо

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Николова":

    "Не искам аз да съм добре, а искам Вуте да е зле" е философията на софиянци. Шопски е израза. Това е и причината да са ненавиждани в страната.

    Коментиран от #31

  • 22 Западните Балкани

    7 6 Отговор
    Ако има документи и е ясно как е купен имотът, то нещата са ясни, но трябва да се има предвид, че доста от царските имоти са купени и изградени с държавни пари, за да се ползват за нуждите на царското семейство и институция. По-скоро за добро, тази институция не съществува повече от 70 години. Симеон (който не е цар и никога не е бил), използва наивността на хората, за да бъде на власт 8 години и да вземе всички имоти, които са били на институцията. Видаяхме какъв добър стопанин е по отношение на горите на Рила. Но той е искал и градинката на съветската армия (сега княжевска), където е щял да се строи новия дворец. Може би си е мечтал и стария дворец - сега галерия. Така че вместо да се жалва, да погледне фактите в очите. Съдът се е произнесъл.

    Коментиран от #32, #35

  • 23 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 3 Отговор
    И ндк е мое и аеца върнете ми ги
  • 24 Мършата

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Аз съм също комарджия! Не ни обиждай гилдията!
  • 25 Мършата

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "sve":

    Неблагодарник си ти! Не стига че само за 800 дена ни "оправи", пък и лихва му искаш!
  • 26 Мършата

    2 5 Отговор
    Царя иска да чуе: "Царю, Ваше Величество, позволи ни да Ви бъдем верни измекяри!!! Ваше Величество, не само Враня, цяла Рила Ви отстъпваме! Нека и ФК Славия бъде Ваша и 20 млрд държавни пари за трансфер маркет!"
  • 27 Мършата

    3 5 Отговор
    Добра инвестиция би било да дадем неограничен достъп на държавната хазна на Негово Величество, като начален капитал за игри по казината на Монако!! Ако спечели ще ни оправи не за 800 а за 80 дена!!!
  • 28 Справедлив

    9 4 Отговор
    Народ, който не вярва в бог и си гони царя, няма бъдеще!

    Коментиран от #37

  • 29 От Пирдоп

    4 6 Отговор
    Когато дойде да става ,,цар- премиер" каза ,че не иска нищо от ,, неговата Родина "" , а сега пък му се приискало!! Да вземе да върне реперацийте които народа ни даде на съседите след Балканската, ПСВ и ВСВ благодарение дядо му и баща му
  • 30 Ventura

    3 4 Отговор
    Сигурно са живяли под наем,и сега искат да го придобият по давност.Да ама неее.
  • 31 тъжен

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Пешо,в София нема вече софиянци.Само аз и още неколцина глупака останахме в София.Всички що е софиянец е по широкия свет.За съжаление София се напълни със селяндури.Нема качествени хора от село,защото и те се изнесоха в чужбина.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    7 1 Отговор
    Защо ли си губя времето да чета простотии от злобни неграмотници,може би тролове.
  • 34 Доктор Ох Боли

    0 2 Отговор
    .....царя е готин...аз го харесвам..... ама с тези имоти....та и България съди в Страсбург....Царя съди държавата си.... ха ха ха ..... Защо му е да харчи пари...и да се излага.... сред българите... Знае кво е в Европа.... Кво очаква да е в България?.... мммм ....и така....
  • 35 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Западните Балкани":

    Бъди спокоен,има документи.Следва да се произнесе съда в Страсбург в негова полза.
  • 36 SDECHEV

    2 1 Отговор
    ДО ВСИЧКИ ПОЛУ-ЧОВЕЦИ КОИТО СЕ РАДВАТ ,ЧЕ ПАРТИЗАНИТЕ ПАК ГРАБЯТ ЦАРЯ. ПОСЛЕДНИТЕ 500 ГОДИНИ Е ИМАЛО ЕДНА ДЪРЖАВА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ , В КОЯТО ВСИЧКО Е БИЛО ПО ЕВРОПЕЙСКИ И ТАЗИ ДЪРЖАВА Е СЪЗДАДЕНА ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА САКСКОБУРГОТСКИ. СЛЕД ТОВА ЧЕРВЕНИТЕ ШУМКАРИ РАЗПИЛЯХА КОСТИТЕ НА ЦАР БОРИС 3 И ОТ ТОГАВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ЦАРИ ХАОС И МЕРЗОСТ. ПОСЛЕ НАСЛЕДНИКА НА ТОВА СЕМЕЙСТВО СЕ ВЪРНА В БАЩИНИЯ ДОМ И УРЕДИ ТЕРИТОРИЯТА ОТНОВО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЧАСТ ОТ ЕВРОПА ,НО ЗАБРАВИ ЧЕ ЧЕРВЕНИТЕ ОРКИ СА ПОЛУ-ЧОВЕЦИ И НЯМАТ МИЛОСТ. ЖАЛ МИ Е ЗА ТАЗИ СГАН ,ЧАСТ ОТ МОИТЕ СЪКВАРТАЛЦИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПРОУМЕЯТ ТОВА. РАДВАЙТЕ СЕ ХОРА ,ЧЕ ЗАЧЕРКВАТЕ НАЙ СВЕТЛАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ-СЪЗДАВАНЕТО НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #38

  • 37 SDEЧЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Справедлив":

    БРАВО ЗА ТОЧНИЯ ИЗКАЗ.
  • 38 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "SDECHEV":

    Нещо ти е къса паметта , същият този вкара във властта Ралица Солакова , Пръмова и други комунярски изтърсаци, сега има право , да духа супата.
  • 39 БКП

    1 3 Отговор
    роден си 1937година много помниш бе мошеник дрът.Не помниш ли националните катастрофи сътворени от баща ти.Дядо ми идва от северна Добруджа остава там къща ниви тук строй къща на ново и няма дворци,а дедо ти е дошъл с трена и две бохчи и имаш притенций както щеше да ни оправиш за 800дни дърта мошенгия.

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 сойкаПрисмехулка

    1 5 Отговор
    Като му гледам старческото спаруженото лице, скоро няма да е сред нас, за да претендира за имотите. :D
  • 42 Пиниза

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "БКП":

    А на тебе дедо ти дойде с две качета масло и сирене обрани от некоя мандра.
  • 43 Петров

    3 0 Отговор
    ПОВЕЧЕТО ОТ КОМЕНТАРИТЕ ТУС СА ПОРЕДНОТО СВИДЕТЕЛСТВО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПЛЕСЕН ОЩЕ Е ЖИВА И НЕИЗТРЕБИМА.
    НЯМА КАК ТЯ ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ КАТО ЦАРСТВО Е БИЛА СРЕД ИКОНОМИЧЕСКИ СИЛНИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА, А ПРЕЗ 1912-А Г. И В КРАЯ НА 30-ТЕ ГОДИНИ НА 20 В. - И СЪС СИЛНА АРМИЯ! И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА СВОИТЕ ЦАРЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ! НЕ СЛУЧАЙНО ПРИ НАСИЛСТВЕНАТА СМЪРТА НА БОРИС ТРЕТИ ОБЕДИНИТЕЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПЛАЧЕ! НО ТОВА НЯНА КАК ДА ГО ПРИЗЗНАЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЗМЕТ!
  • 44 учуден

    0 2 Отговор
    Симо Истината още с кацането си в РБ стана най-оборотната агенция за недвижими имоти. Първо шитна реституирани централни парцели на добри цени и като му се услади, отвори една уста - то не бяха гори, резиденции, полета и морета...
    Дори да е купил нещо баща му или "дедо му", купувал е с пари от държавната хазна. Тези измамници са изпращани в България голи и боси за да грабят и да изнасят. Живели са изцяло на гърба на поданиците. Каквото са донесли отвън, това да си взимат - на босия галошите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове