Last news in Fakti

24 Октомври, 2018 20:06 3 469 23

Военните отнесоха авиобомбата, блокадата падна

  • бомба-
  • военни-
  • софия

Специализирани екипи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили извършиха разузнаване и транспортиране на откритата днес в столицата авиационна бомба, съобщиха от министерството на отбраната.

Военнослужещите от състава на военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово в 18.30 ч. извършиха разузнаване на боеприпаса, открит при изкопни работи за строежа на метрото в района на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 82. Установено е, че това е осколъчнофугасна 220-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война.

В 19.00 ч. специализираните екипи извършиха транспортиране на авиобомбата. Военнослужещи от Военна полиция осигуряват ескорт за безопасност при транспортирането.

Авиобомбата ще бъде унищожена утре в район, извън населени места, на полигона в Сливница.

Действията на специализираните екипи се ръководят от полковник Йорданов – началник на сектор „Инженерни войски“ от командването на Сухопътните войски.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на място благодари на военнослужещите за бързата и навременна реакция. Въпреки настъпилата тъмнина с професионалните си действия те успяха бързо да извлекат бомбата и да я транспортират извън София. Това даде възможност на евакуираните в близките блокове жители да се приберат в апартаментите си.

Евакуираните хора от сградите около Военна академия вече са по домовете си. Възстановява се движението на градския транспорт по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    5 7 Отговор
    Баш ми е през тоя У гащите !!!

    Коментиран от #4

  • 2 onq s konq

    16 10 Отговор
    За жалост бомбата ще бъде най-безотговорно утилизирана.А ако не се правехме на баровци,тя може грижливо да бъде изчистена от ръждата,китвана и боядисана,след което и да бъде закачена на новите ни бъдещи Ф-16!

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Пръци

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Даааамммм,за събаление си прав.Ние сме народ втора употреба.Купуваме коли втора употреба,магазините за дрехи втора употреба са на всякъде,сега ще купим самолети втора употреба и като не ни останат пари за бомби ще трябва да ги оборудваме с бомби втора употреба.Много сме жалки и бездейни.
  • 4 256

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай":

    Тоя и без това за нищо не става.

    Коментиран от #10

  • 5 Иван

    18 0 Отговор
    Тези боеприпаси не се обезвреждат /утилизират / заради напредналата корозия. Авиобомбите са си сваляли предпазителите автоматично и след няколко секунди полет са преминавали в бойно положение. По някаква причина тази не се е взривила при съприкосновението със земята. Заради риска такива боеприпаси се пренасят върху пясъчна възглавница и на подходящо място се взривяват с някакъв инициатор. Такива случаи - с намиране на боеприпаси от войната са ежедневие в Европа и на всякъде, където са се водили бойни действия. Важното е строителите да открият боеприпаса на време и да действат адекватно.
  • 6 ЗЕВС

    31 1 Отговор
    Общо по време на операция ”Point Blank”(прицел от упор) София е бомбардирана 11 пъти. Бомбардирани са и Враца, Дупница и още 18 селища. Хвърлени са общо 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Една част от бомбите са с взривател със закъснител. Целта е да има силно поразяващо действие, след като укрилите се в скривалищата излязат от тях на открито. Англо-американската авиация е пускала бомби и във вид на играчки с цел да могат да поразяват и деца. Жертвите са общо 2477 души, 88 на сто от които са мирни граждани - жени, деца и старци. Двойно повече са ранените. Хвърлените при бомбардировките 4350 тона бомби разрушават над 12 000 сгради. Нанесените щети възлизат на стойност 21 милиарда лева. С поздрави USA / UK.

    Коментиран от #11

  • 7 Фасул чорба

    3 9 Отговор
    Ала-бала , всичко е празна работа.. Заплатаджии ,,държавата затова е бедна от много готованковци,, държавни чинонвници
  • 8 смях

    21 5 Отговор
    Абе, защо се плашите. Това е приятелска авиобомба от приятелските бомбандировки от нашите приятели и партньори американците и западняците. Не и се плашете няма да избухне, познала е, че е след приятели. Ние на тези летци паметник им вдигнахме.

    Коментиран от #9

  • 9 ЗЕВС

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "смях":

    В знак на признателност към американските летци, на 4 октомври 2010 г. се открива
    паметник, от тогавашния посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. На церемонията присъстваха представители на властта, като образователния министър Сергей Игнатов, тогавашния зам.-кмет на София Минко Герджиков, бившия еврокомисар Меглена Кунева, както и народни представители. В словото си посланик Уорлик подчертава, че на този ден се отдава почит на американските пилоти, загинали във въздушните сражения.
    П.П.
    Министър председател
    27 юли 2009 13 март 2013
    Бойко Борисов
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 иван

    3 14 Отговор

    До коментар #6 от "ЗЕВС":

    В наСССР няколко години по-късно са били умишлено заточени и впоследствие ликвидирани 2 477 000 души!

    Коментиран от #15

  • 12 ЗЕВС

    6 0 Отговор
    Имаш грешка, броя на заточените мъже е точно 3 516 774!
  • 13 Към соросоидите

    9 4 Отговор
    Абе нали плюете по военните - че под фуражка мозък няма, че са миризливи зелени чорапи, че по цял ден лежат и чакат заплата, и пр. квалификации. Хайде мамини грантоядни офисни плъхчета - защо не се хванахте и не изнесохте бомбата?
  • 14 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ха Ха Ха, Ми да .!!!
  • 15 Б17

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "иван":

    Това няма отношение към загиналите от бомбандировките
  • 16 Рали

    9 0 Отговор
    това е бомба от американците бонбандирали София
  • 17 Д-р Бинназ

    4 2 Отговор
    В нормалните държави подобна дейност (обезвреждане) се извършва бързо, без много шум и разтакаване от частни фирми и не съм видял министри да ходят по строежите да благодарят. Чудо голямо, сигурно има още 100 такива под улиците.
  • 18 интересно

    4 2 Отговор
    Много ми е интересно кой "приятелски" народ ни я е пуснал. От стари хора знам, че и германците са ни бомбандирали когато сме били съюзници, но преди да пуснат бомбите са летели в кръг над района, който ще бомбандират.

    Коментиран от #19, #20, #21, #22, #23

  • 19 Много интересно

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "интересно":

    Как и кога "германците са ни бомбардирали когато сме били съюзници"? По-безподобна тъпотия не бях чел!
  • 20 Любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "интересно":

    Ама то това е противно на всякаква логика мой човек! От къде на къде германците ще ни бомбардират при положение,че сме БИЛИ СЪЮЗНИЦИ??????????
  • 21 Най интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "интересно":

    Ееееей и аз не мога да разбера приятелю твоята тъпотия дето си изръсил! От къде на къде ще ни бомбардират ГЕРМАНЦИТЕ при положение,че сме БИЛИ СЪЮЗНИЦИ???? Или пък чисто и просто си искал да напишеш руснаците и си се объркал нещо
  • 22 Бля бля бля

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "интересно":

    Ама в много голяма грешка си бе момче! Много си противоречиш нещо! Или си бил пиян когато си изтърсил тая небивала глупост,или си ужасно тъп! Как може да ни бомбардират ГЕРМАНЦИТЕ когато сме били СЪЮЗНИЦИ С ТЯХ??????
  • 23 Бля бля бля

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "интересно":

    Ама в много голяма грешка си бе момче! Много си противоречиш нещо! Или си бил пиян когато си изтърсил тая небивала глупост,или си ужасно тъп! Как може да ни бомбардират ГЕРМАНЦИТЕ когато сме били СЪЮЗНИЦИ С ТЯХ??????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове