2 785 2

Жена спря багер на ВиК с тялото си заради водомер

Мария Атанасова

Служители на ВиК-Бургас спряха питейната вода на 10 семейства днес преди обед.

Недоволстваме, защото ние проблем в общия водомер нямаме. Инкасаторката има ключ за входа, водомерът се намира на сухо и подходящо място в кооперацията, алармират живеещи на ул. „Карлово” 3 в жк. „Лазур”, пише Флагман.бг.

Органите на реда също са на крак от сутринта, след като сагата с преместването на общия водомер снощи продължила до 20 часа. Една бургазлийка дори седнала на земята, за да им попречи, допълват още свидетели.

В искане, входирано в Районния съд на Бургас, собственикът на имот от ул. "Карлово" №3, моли за спиране на незаконните действия по прекратяване на водоснабдяването към груповата жилищна сграда.

"В Наредба 4 от 2005 г., на която се позовават в предписанието си служителите на ВиК, ясно е записано, че тя се прилага за сгради, които ще се строят 3 месеца след обнародването в държавен вестник. Нашият случай е заварено положение. Груповата жилищна сграда е въведена в експлоатация с Протокол от приемната комисия по тогава действащото законодателство", посочва в искането си Иван Щерев и призовава прокуратурата да се задейства.

Спорът, който е твърде нетрадиционен, е заради позиционирането на общия водомер във въпросната сграда. Според ВиК той трябва да е поставен на общодостъпно място, а в случая не е и се налага да бъде изкопана водомерна шахта в пространството, вън, около кооперацията, за спокоен достъп на инкасаторите. Според живущите обаче това е пълен абсурд, тъй като пред кооперацията ползвали мястото за паркинг, пък и самото прокопаване трябвало да е за тяхна сметка.

От пресцентъра на ВиК обясниха, че мястото на водомера на всички сгради на ул. "Карлово" в жк. "Лазур" не отговаря на изискванията на Наредба №4.

"Пратено е предписание още на 27.07.2018 г.. Минали са 3 месеца, трябвало е да вземат мерки. Водомерът на сграда №3 е на 9,4 м от тръбопровода, а по закон трябва да е 3 м. Спазваме закона, не искаме да спорим с гражданите. Преместването се прави с цел по-малко аварии", обясниха още от ВиК.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:27  31.10.18
  А когато се изгради незаконен строеж върху мрежата на ВиК, направят се множество черни връзки и цяла махала се присъедини за сметка на съседен квартал, който плаща сметката в графа загуби, тогава защо не се задействате от ВиК? Тези хора проблем нямат, защото ако утре някой напише, че водомера трябва да е над входната врата и го обнародва във ДВ какво ще стане? На всички блокове ще извадите водомерите над входната врата ли? Щом е вътре в сградата е по-малко вероятно да има авария, идиоти такива.
 • гражданин
  Отговор
  2 15:00  31.10.18
  "Аз като гледам всички водомери на блоковете са на улицата а и по селата също."Тия се чудят как да приберат пари.

Напиши коментар:


Публикувай