1 192 3

Разкриха най-честите "прегрешения" зад волана

Над 6000 активни шофьори са се включили в анкетата на СБА

Разкриха най-честите "прегрешения" зад волана
Снимка: СБА

На специален форум-дискусия „Заедно за по-безопасни пътища“ Съюзът на българските автомобилисти (СБА) представи резултати от проведено анкетно проучване сред свои членове и клиенти.

Председателят на СБА инж. Емил Панчев обърна внимание, че целта на проучването е била да изследва нагласите към безопасността на движението и мерките за предотвратяване на катастрофите. В него са се включили над 6000 активни шофьори.

Като цяло, решението на драматичната ситуация по пътищата анкетираните виждат в съчетанието между засилен контрол и увеличени санкции – обяви Панчев по време на форума. Над 83% от анкетираните смятат, че "Пътна полиция" трябва да засили контрола по пътищата. 54% от анкетираните смятат, че санкциите трябва да бъдат увеличени.

По отношение на агресията по пътищата, всекидневно я срещат водачите до 50 години, столичаните и висшистите. Около 30% от анкетираните са свидели на агресия на пътя всекидневно. Само 3,6% не са ставали свидетели на агресия на пътя.

Друг въпрос от анкетата е свързан с нарушенията, които шофьорите си признават, че извършват на пътя. Едва 18% от всички анкетирани посочват, че през последния месец не са извършвали нито едно нарушение. Превишаването на скоростта, ползването на телефон в движение и незакопчаването на предпазен колан са най-често признаваните „прегрешения“ от водачите. След употреба на алкохол, зад волана сядат хора до 25 години, от София и с малък стаж. Близо половината от нарушителите никога не са били санкционирани от "Пътна полиция".

Разкриха най-честите "прегрешения" зад волана

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Уж случаен
  Отговор
  1 15:29  06.11.18
  Тия 6000 уж случайни водачи са се произнесли по въпроса всякаш работят в КАТ... поредното поръчково нагласено изследване в подкрепа на ченгеджийницата...
 • КАТил
  Отговор
  2 15:31  06.11.18
  Районния инспектор в Районното не знае кой са младите шофьори взели книжка през последния месец; не знае питейните заведения; не познава хората склонни към употреба на алкохол и наркотици преди шофиране; Не познава джигитите в района... и т.н. .На останалия личен състав въобще не му пука....за каква превенция говорим.
 • гощо
  Отговор
  3 08:44  07.11.18
  С залягане по храстите и слагане на камери няма да стане.

Напиши коментар:


Публикувай