2 498 5

Прокуратурата ще проверява посочения от президента за Конституционен съдия

След публикация във в. "Капитал" държавното обвинение се сезира за подаден сигнал преди години

Прокуратурата ще проверява посочения от президента за Конституционен съдия

Прокуратурата ще проверява посоченият от президента за конституционен съдия - Атанас Семов. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение. Прокуратурата се е самосезирала от статия на в. "Капитал".

На 2 ноември президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Семов за член на Конституционния съд. Самата номинация бе направена на 26 октомври. На 29 октомври излиза и материала, заради който прокуратурата започва проверката.

Държавното обвинение трябва да провери дали правилно е отказано образуване на досъдебно производство по сигнал срещу проф. Семов, подаден през 2013 г. от докторант в Юридическия факултет на СУ. Сигналът е за злоупотреби в СУ, в които бил замесен и Семов.

В прессъобщение на държавното обвинение се цитира статия на в. "Капитал" от 29 октомври, в което се припомня за разследване срещу Семов, което е било прекратено през 2016 г. Става въпрос за сигнал от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“.

Според държавното обвинение в сигнала се твърди, че Семов е използвал СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, отправят се обвинения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел - „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“.

След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство, което обаче сега ще бъде проверено от прокуратурата.

Ето и информацията от прокуратурата:

"След сезиране от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на в-к „Капитал“, Върховната касационна прокуратура е разпоредила на Апелативна прокуратура София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство.

Със сигнал, подаден на 05.03.2013 г. и допълнение към него от 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. В сигналите се твърди използване на СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“. Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел - „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • vvvvv
  Отговор
  1 18:39  09.11.18
  Бойко се почувства уволнен и с Шиши задействаха прокуратурата.
 • ХайСикТир
  Отговор
  2 06:42  10.11.18
  Публикувано във факти.бг: Страсбург осъди България за трети път заради Цветанов... Сметката след акциите на бившия вътрешен министър набъбна до над 190 000 евро.... ГРОБ загроби България.... а говедата от фермата Булгаристан чакат като на заколение!
 • Бо75
  Отговор
  3 09:51  10.11.18
  Щом не е от ГЕРБ се задейства защитния механизъм - политическа прокуратура, вчера опозиционни депутати днес конституционен съдия, преди то ва кмет и т.н. Щом не си с нас, значи с бухалката по главата... Нищо, че нищо не излиза и после в Стразбург ядем шамари, да не би те да плащат...
 • Едо
  Отговор
  4 11:45  10.11.18
  НЕКА РАЗСЪДИМ, МАКАР И БЕГЛО, ВЪРХУ ОБЕКТИВНИТЕ РЕАЛНОСТИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК И КАКВО ПРАВИ ТОЗИ СУБЕКТ, ЗА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ПРЕЗ СВОЯ, МАКАР И КРАТЪК, ЗЕМЕН ЖИВОТ. КАКТО, КОЕ ДА Е ЖИВОТНО, ВЪЗПРОИЗВЕЖДА СЕБЕПОДОБНИ-ОРЕЛЪТ ОРЛЕТА, ГЪЛЪБЪТ ГЪЛЪБЧЕТА, ТАКА И ВСЕКИ ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ДЕЦА, СЕ ОПИТВА ДА ГИ НАПРАВИ СЕБЕПОДОБНИ: ПРАВЕДНИКЪТ-ПРАВЕДНИЦИ, МАФИОТЪТ-МАФИОТИ, ТРАВЕСТИТЪТ-ТРАВЕСТИТИ! ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА!-ВСЕКИ СЕ ОПИТВА ДА ПОВЛИЯЕ КОЛКОТО СИ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА, СЪЗДАВАЙКИ ЕШЕЛОНИ ОТ СЕБЕПОДОБНИ! АКО СИ ДОБЪР ЧОВЕК, СЪЗДАВАШ ПРАВЕДНИК, НО, АКО СИ КРАДЕЦ, РАЗБОЙНИК, УБИЕЦ, ИЗВРАТЕН ПОЛИТИК, ТОВА Е ПАГУБНО И ИСТОРИЧЕСКИ В КРАТКИ СРОКОВЕ МОЖЕ ДА ЗАТРИЕ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ! ИМЕННО ЗАТОВА, УТВЪРЖДАВАМЕ, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ В КРАЙНА СМЕТКА, ПОРАДИ ВЪЗГОРДЯВАНЕ, СТАВАТ ОПАСНИ ЗА ДЪРЖАВА И НАРОД! Т.Е. ТРЯБВА НИ МОДЕЛ, КОЙТО ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ПОДОБНА ЗАПЛАХА! ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ НЕ Е УТОПИЯ! ТОЙ РАБОТИ ВЕЧЕ СТОТИЦИ ГОДИНИ В ШВЕЙЦАРИЯ! ТАЗИ МАЛКА СТРАНА Е ВОДЕЩА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ! НО, ПЕСИМИСТИТЕ ВИНАГИ БРЪЩОЛЕВЯТ: ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ В БЪЛГАРИЯ! НИЕ СМЕ ПРЕДПАЗЛИВИ ОПТИМИСТИ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ, АКО БЪЛГАРСКИЯТ, ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС, ПОРАСТНЕ ДУХОВНО И СТАНЕ НАРОД! ДАЙ, БОЖЕ! АМИН!
 • МАРИЯ
  Отговор
  5 23:40  10.11.18
  Няма ли вече да сложим край на Борисовите схеми,или ги махаме или умираме,разберете

Напиши коментар:


Публикувай