1 612 6

Теменужка Петкова опроверга Светослав Малинов за АЕЦ "Белене".

Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга съобщение на евродепутата Светослав Малинов, който заяви, че Европейската комисия трябва да направи нова оценка за проекта АЕЦ "Белене". Той аргументира позицията си с отговор на ЕК, който е получил на зададен от него въпрос през септември.

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.

Пред БНР Малинов заяви: "Най-разумното нещо, което трябва да направи българското правителство е да погребе АЕЦ "Белене". Няма никакъв смисъл да се упорства повече, а да се търси политическа отговорност и ако може - наказателна, от тези, които вече сключиха договор и купиха реакторите".

България

Още по темата

 • АЕЦ „Белене“ ще струва €9 млрд.

  АЕЦ „Белене“ ще струва €9 млрд.

  АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство. Пред ...
  6.12.2018
  1 624
  28

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кирил
  Отговор
  1 09:46  23.11.18
  Бездънна корупционна яма
 • Протон
  Отговор
  2 09:55  23.11.18
  На някой сини другари им се иска да погребат белене заради:Агнешките главички дето произвеждат елементи за фотоволтаиците, американските централи демек дърпат към тях ,те да печелят.Вече сме платили реакторите от нашия джоб по добре да се ползват .Тези мощности развиват инжинерен потенциал и високи технологии.Пастори Малинки и Къпинки да не мислят че хората им вярват на “умното”говорене
 • ТОА
  Отговор
  3 09:57  23.11.18
  счетоводителка да се занимава с енергетика, такава е компетенцията на борисовите кадри
 • АНАЛлизатор
  Отговор
  4 10:10  23.11.18
  Теменужке, гледай си работата и не се занимавай с хора, с проблемна сексуална ориентираност.
 • Гост
  Отговор
  5 10:35  23.11.18
  С комунисти по властите и буновски терористи в опозиция, даже и умиране по улиците ще се очаква, като в Сталинградската блокада. Другарки и другари, господарки и господари, да се благодарите че сме скапани гяури , иначе ще ви трепем като Пиночет чилийските комунисти. Даже няма да ви призовавам и за срам, че не --въведохте почасовото заплащане --задължителното профсъюзно членство --семейното и подоходно облагане --... Но от комунисти може да се очаква да разбият мандра за 2-3 тенекии сирене и после да разграбят фабриките заради 10 (десет) % комисионната. Няма по-уродливи същества от комунистите- вижте им делата и си спомнете приказките им. И в крайна сметка ще се окажат: - Крадци, --демагози, --убиици, --мошеници, --гадове.
 • Гост
  Отговор
  6 13:06  23.11.18
  30г. да наливаш пари в една производствена мощност и тя нищо да не е произвела до сега. Бсрем турете един дизелов генератор и го вържете към мрежата 1кв да произведе, да не сме капо

Напиши коментар:


Публикувай