1 507 3

Как да търсим правата си при инциденти в градския транспорт?

За да получат обезщетение по застраховка „Пътник” хората трябва да имат съответните документи

Габриела Ангелова пътува с тролей номер 8 в София, когато превозното средство спира рязко, а момичето буквално „прелита” от единия му край до другия. И удря силно гърба и главата си. Кой носи отговорност за инцидентите в градския транспорт? И как всеки пътник да се възползва от полагащото му се обезщетение?

„ Бях седнала на последните седалки, които са от страната на вратите и понеже бях от външната страна на седалките, жената , която седеше от вътрешната страна ме помоли да мине, точно в този момент автобусът правеше завой на Софийския университет. Аз станах да направя път да мине и се хванах за дръжката с лявата си ръка , в този момент тролея много силно усили скорост и след което наби спирачки и аз просто полетях назад”, разказва Габриела пред Нова тв.

По думите й тя „прелита” през целия тролейбус.

„Паднах по гръб, явно съм се свила от самото падане и ударът го пое кръста ми, както и врата, имах и сътресение, защото ми беше лошо през деня, виеше ми се свят”, продължава Ангелова.

След като успява да стане, от други пътници в тролея разбира, че може да се възползва от застраховката, която всеки притежател на валиден билет и абонаментна карта получава. Информация за превозното средство Габриела търси от шофьора. Той отказва с аргумента, че вината за инцидента е нейна.

По думите на шофьора кола излиза от тази пряка и го засича, което налага той рязко да натисне спирачките.

След инцидента Габриела отива при личния си лекар и получава болничен и направление за ортопед. Той открива възпаление на гръбначния стълб в резултат от удара.

По думите на лекаря на Габриела по-сериозни усложнения не са изключени. За да получи обезщетение по застраховка „Пътник” момичето трябва да има съответните документи – от лечебно заведение и валиден превозен документ . Както и да попълни бланка при транспортния оператор – в случая Столичен електротранспорт.

При по сериозни инциденти шофьорът е задължен да извика на мястото линейка и полиция.

Още в деня на инцидента Габриела подава онлайн жалба в Центъра за градска мобилност. Оттам казват, че шофьорът е един от най-добрите им шофьори.

По закон Габриела ще получи отговор на жалбата в рамките на месец, ако не е доволна от него, ще бъде поканена на среща с шофьора и неговия началник.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • алабала
  Отговор
  1 14:48  25.11.18
  Какво има да говори с тоя който и го е причинил пък и с шефа му,в Щатите 10 000 обезщетение на секундата
 • Bubbles
  Отговор
  2 15:05  25.11.18
  Ами не малко от шофьорите/ватманите в софийския градски транспорт карат така сякаш не возят хора а чували с картофи. От друга страна често има моменти когато тези резки спирания се случват заради някой идиот който е засякал превозното средство щото примерно много бързал. Тук вече идва и момента с претъпкването на рейсовете/тролеите/трамваите и прословутото - "Айде още малко навътре!", дали някой си е помислял какво би се случило в едно такова превозно средство ако недай боже на шофьора му се наложи да набие рязко спирачките? Другия момент е че повечето пътници са разсеяни, често дори не се държат за да могат да щракат на телефоните си какъвто вероятно е бил и случая с тая кака от статията, щото ако се беше държала нямаше да хвръкне чак до другия край на превозното средство. Не на последно място е фактора билет. Той че е скъп скъп е, но без него не можеп да претендираш за никакво права и/или обезщетения при евентуална злопулука. А колкото до отговорности, отговорни са всички в конкретния случай - Шофьора който е набил резките спирачки ако е карал несъобрзено бързо и т.н., онзи който/ако го е засякъл и пътника ако поне не се е държал докато пътува.
 • Трамкар Т8М-900М
  Отговор
  3 13:32  26.11.18
  В тролей или в автобус е полетяла? Един път автобусът завива, след това пък тролеят.

Напиши коментар:


Публикувай