2 261 13

При какви условия е задържана бившият кмет на Младост

Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки

При какви условия е задържана бившият кмет на Младост
Венцислав Михайлов

Във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. „Майор Г. Векилски“, Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област, прави следните уточнения. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Медиите се интересуваха при какви условия изтърпява наказанието си бившият кмет на Младост Десислава Иванчева.

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ №42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“№2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“№2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лице и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Това уточняват от Министерството на правосъдието.

Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора - София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места - престой на открито и арестните коридори.

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лице се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“№2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чичо
  Отговор
  1 16:39  26.11.18
  Само да попитам! В тия ли килии от по 4 м2 държахте Галеви, Брендо, Йоско, Трактора.... Или тия са специално за големи бандити? И да припомня, че преди три дни от правосъдното министерство отговориха, че килиите били 12 м2, както е според евростандарта.

  Коментиран от #2, #4, #10

 • Не питай, щото си платен!
  Отговор
  2 16:40  26.11.18

  До коментар #1 от "Чичо":

  Да лежи да търка наровете, заслужила си е!!!!
 • 3 16:42  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Даже и:
  Отговор
  4 16:44  26.11.18

  До коментар #1 от "Чичо":

  2кв.м са и много да гние там! Няма да настроите обществото да е на нейна страна с платени статии!!!

 • Анонимен
  Отговор
  5 16:48  26.11.18
  Прането сигурно е на ръка. А който не знае как?
 • Има възмездие
  Отговор
  6 16:51  26.11.18
  Това ги чака бб, цц и всичките им калинки! АНАТЕМА ! Който нож вади от нож умира! Ще гледаме и вашият сеир!

  Коментиран от #11

 • 7 16:55  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Западните Балкани
  Отговор
  8 17:08  26.11.18
  "Медиите се интересуваха при какви условия изтърпява наказанието си бившият кмет на Младост Десислава Иванчева." Доколкото знам, тя не е осъдена и не може да изтърпява наказанието си. Ако не я осъдят, ще трябва да й платят за това безобразие
 • Виден столичен архитект
  Отговор
  9 17:46  26.11.18
  Аз съм нормален и жалостив човек. Имам предложение : да й дадат да научи ЗУТ , наредба 7 , Закон за собствеността, пожарникарския правилник и още 4-5 наредби./ не всичките 50-60 с които се работи в тази област/. И да се явява на изпит. Когато го изкара - веднага да я пуснат. Така със сигурност ще откара поне 2 години, а пък като излезе - ще е наясно , че има закони, че кметът не е над законите и най вече: ЗАЩО се насади на пачи яйца. Защото на нея това още не й е ясно. "Постановка " й направили..... и всички го препредават.....Кмет....какъв кмет е тя ??????????? Компетенции????
 • Ачко
  Отговор
  10 17:49  26.11.18

  До коментар #1 от "Чичо":

  4м2 за един човек. За двама 8.
 • Бай Х
  Отговор
  11 17:50  26.11.18

  До коментар #6 от "Има възмездие":

  няма да влязат тези
 • Име
  Отговор
  12 18:06  26.11.18
  Отдавна съм го казал, че арестите не трябва да са в една Дирекция със затворите. Затворите са за осъдени, арестите са за по презумпция невинни. Трябва да са към Дирекция "Охрана". Ама важно е да се въртят едни бюджетни средства...
 • Ryty
  Отговор
  13 18:50  26.11.18
  Стига циркове, пуснете клипове да видим, кво драскате какво са казали силните на деня айде да сме обективни

Напиши коментар:


Публикувай