10 Декември, 2018 11:22 3 560 22

Шоково поскъпват храни

  • храни-
  • мляко-
  • месо-
  • колбаси-
  • хляб

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%

Шоково поскъпват храни - 1
Снимка: БГНЕС

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители, след като енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители, предупреди „Нова телевизия“.

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза той. „За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”, заяви Бешиков. Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят.

„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв.Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, каза Бешиков.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекомплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека, тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 верти

    35 1 Отговор
    Гладна ще да е зимата
  • 2 гост

    25 1 Отговор
    ГЕРБ. Овчар иска, овча взема, а сега яж пу.ко сирене да ти никнат мустаци! Стара българска поговорка.
  • 3 Aнонимен

    35 8 Отговор
    На ви европейски съюз. За по добро бъдеще уж беше. След този престой най малко 200 г. Няма оправяне.
  • 4 ванката

    31 2 Отговор
    очакваме го от герб няма проблем не е нещо ново но на нас си ни харесва даже чакаме и данък въздух и данък живот но пак няма да се оплакваме от бойко даже ще казваме че протестиращите са платени разбираш ли защото кой нормален ще излезе на протест срещу тези така страхотни условия на живот...
  • 5 чичко тревичко

    28 1 Отговор
    Жадувам за момента, в който ще прочета статия със заглавие "Шоково се вдигна стандартът на живот на българина!". Ама, нейсе, няма да е скоро май. Да не кажа никога..

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Aми

    11 2 Отговор
    Много ви се моля само цената на биричката не пипайте.И ако не ви е ясно ,наща ПАРТИЯ е най голямата на света.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ганю Ганев

    14 1 Отговор
    Ооопааа, баничка със СИРЕНЕ и МАСЛО! Със свинска мас и извара
  • 10 Увеличението

    15 1 Отговор
    На минималната току що беше изядено
  • 11 Ужас

    14 1 Отговор
    Това им беше целта на гърбавите!!! Уж вдигат на предприятията тока и се смилявят над населението, но накрая косвено го яде населението отново, но гърбавите се оправдават с предприятията!!! А главната истина е, че някой трябва да покрива многомилионните загуби на тъмнозелените гласоподаватели на гърбавите!!!
  • 12 вуйчо Ваньо

    15 1 Отговор
    Защо ще им вдигат тока на производителите. Нали точно те им изкарват тлъстите чиновнически заплати. Второ нанасят непоправим удар по Българското производство що за простотия е това. Как нашия бизнес ще се конкурира с този навън. Това ми прилича на външна поръчка за окончателно съсипване на производството в БГ, подобно на удра по превозвачите.
  • 13 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "чичко тревичко":

    Е, не утолиха ли жаждата?! Нали шоково са "вдигнали" "жизненият стандарт"?
  • 14 999

    14 1 Отговор
    Шоковото поскъпване няма да е само на храните а на абсолютно всичко! Всички по веригата ще калкулират надценката, а целокупният народ ще стане още по- беден не без любезното съдействие на ГЕРБ. Нали разбирате, че шоковото поскъпване не се дължи нищо друго освен на политиката на правителството.
  • 15 АЕЦ

    13 1 Отговор
    Ако Борисов под чуждо давление не беше спрял Белене, сега щеше да влиза в Експлоатация. Почти 50% от енергията ни се произвежда в ТЕЦ. Ако Белене работеше щеше да ни дреме на фара за ТЕЦ-овете. Защото щеше да има от къде да компенсираме необходимото количество енергия. Сега ще купуваме парникови емисии и за това можете да благодарите лично на Борисов и ГЕРБ
  • 16 Bubbles

    10 0 Отговор
    Така наречения бизнес в България първо да впре да тъпче храната със заместители и химии и тогава може да говори за това и онова.
    В момента тоя "хлебар" дето разправя че слагал сирине, масло и маргарин да вземе да се гръмне, щото добре знем че сиренето е извара от имитиращи сиренето продукти, маслата са основно палмови и т.н. За хлябовете които или стават на тесто като ги сдъвчеш или са жилави като като гума няма да отварям и дума.
    И да не забравяме че те все си работят на ръба боклуците.
    Ако си наистина на ръба, затваряш и бегаш у чистотата!
  • 17 Той

    3 1 Отговор
    Веднъж поскъпва горивото - увеличение, после поскъпва газта - увеличение, сега поскъпва тока пак увеличение, ае стига бе, а като намалява гориво няма намаляване на стоки.
  • 18 пипер

    2 0 Отговор
    Петрола пада,следователно цената на газта също трябва да пада!А цената на въглищата на се е покачвала! Защо тогава тока се покачва? Тез боклуци в нар.събрание са за тепане.
  • 19 ааааааааааа

    4 1 Отговор
    Тва с баничките не точно така. Аз лично познавам човек ,който има баничарница и за него работят 4 човека- правят тестени закуски. Само с този бизнес ,тоя човек преди 2 години си купи БМВ 5-та серия от магазина. Ка става тва? Айде мола ви са.

    Коментиран от #20

  • 20 Ops

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ааааааааааа":

    Прави баници бе комплексна ЗАВИСЛИВ
  • 21 Дедо1

    4 1 Отговор
    да ми ядете УРА бо..клуци,сложете и такса въздух
  • 22 ДОКО

    1 0 Отговор
    ШОКОВО СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ...ЕМИ БАТКА ВДИГА СЕ СТАНДАРТА БАТКА ТИ СИ ЕВРОПЕЕЦ БАТКА КАЗА ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО НА БЪЛГАРИТЕ..А ТЕ МУ ОТВЪРНАХА ..МУУ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове