Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители, след като енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители, предупреди „Нова телевизия“.
Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.
Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.
„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза той. „За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”, заяви Бешиков. Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят.
„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв.Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, каза Бешиков.
По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.
„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекомплекс Вихрен Димитров.
При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека, тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 верти
11:28 10.12.2018
2 гост
11:29 10.12.2018
3 Aнонимен
11:37 10.12.2018
4 ванката
11:43 10.12.2018
5 чичко тревичко
Коментиран от #13
11:47 10.12.2018
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Aми
12:00 10.12.2018
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Ганю Ганев
12:24 10.12.2018
10 Увеличението
12:49 10.12.2018
11 Ужас
12:51 10.12.2018
12 вуйчо Ваньо
13:02 10.12.2018
13 НАТО ВЕЦ
До коментар #5 от "чичко тревичко":
Е, не утолиха ли жаждата?! Нали шоково са "вдигнали" "жизненият стандарт"?13:05 10.12.2018
14 999
13:14 10.12.2018
15 АЕЦ
13:23 10.12.2018
16 Bubbles
В момента тоя "хлебар" дето разправя че слагал сирине, масло и маргарин да вземе да се гръмне, щото добре знем че сиренето е извара от имитиращи сиренето продукти, маслата са основно палмови и т.н. За хлябовете които или стават на тесто като ги сдъвчеш или са жилави като като гума няма да отварям и дума.
И да не забравяме че те все си работят на ръба боклуците.
Ако си наистина на ръба, затваряш и бегаш у чистотата!
13:26 10.12.2018
17 Той
18:11 10.12.2018
18 пипер
20:37 10.12.2018
19 ааааааааааа
Коментиран от #20
21:40 10.12.2018
20 Ops
До коментар #19 от "ааааааааааа":
Прави баници бе комплексна ЗАВИСЛИВ23:11 10.12.2018
21 Дедо1
15:58 12.12.2018
22 ДОКО
08:01 13.12.2018