Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 07:27, обновена 29 Юли, 2022 14:27 6 626 40

7 февруари 1900 г. Умира капитан Петко воевода

  • капитан петко войвода-
  • капитан петко воевода-
  • българия

И до днес в центъра на Хасково се издига паметник на великия войвода, пред който всяка година скланят глава признателните потомци

7 февруари 1900 г. Умира капитан Петко воевода - 1

На 7 февруари 1900 г. във Варна умира капитан Петко воевода.

Той е роден като Петко Киряков на 6 декември 1844 год. в село Доганхисар /днешна Гърция/. Той става хайдутин едва 16 – годишен след като турци заклали пред очите му по- големия му брат Мате и братовчед му Вълчо. Многобройните насилия и произволът на османските поробители бързо превърнали младия момък от личен отмъстител в защитник на правата на всички сиромаси – българи, гърци и турци.

Скоро името на най- младия родопски войвода се понесло от уста на уста, а смелите и неочаквани набези на Петковата чета карали бейовете и пашите да треперят от ужас. Главата на безстрашния войвода била оценена на 10 хиляди гроша, но той оставал неуловим за потерите, припомня сайтът Хасково инфо.

Славата на Петко Киряков се носела из цялото Беломорие и стигнала чак в Гърция. През есента на 1864 год. гръцкият комитет, който готвел въстание за освобождение на остров Крит, поканил легендарния войвода в Атина. Тук той прекарал зимата като слушател в местното военно училище, където изучавал военно дело. Твърдо решен да помогне на критските въстаници капитан Петко заминал за о. Капри, за да потърси съдействие от великия италиански патриот Джузепе Гарибалди. Начело на малка дружина гарибалдийци и българи- доброволци Петко войвода се бил за свободата на Крит, но неуспеха на въстанието го принудил да се върне в Родопите.

Тук през 1873 год. той създал първата българо – родопска дружина “Защита”, която имала свой демократичен устав и вътрешен правилник подобно на гръцките и гарибалдийските отряди. Като член 1 в устава било записано, че целта на организацията е “да се защитава морално българския народ, страдащ под турско иго, и да се помага всячески за развитието му – религиозно и политическо”. Голяма част от глобите, които войводата налагал на турските големци заради беззаконията им, били дарявани за черкви, училища и в помощ на сиромасите.

С настъплението на руските войски на юг през 1878 и превземането на Пловдив 300 – членния отряд на капитан Петко освободил редица български и гръцки села, както и гръцкия град Марония. Той бил обявен за република и цели три месеца управляван като свободно селище напук на разпоредбите на Цариград, под чиято власт оставал съгласно Санстефанския мирен договор. Скоро обаче дружината на родопския войвода трябвало да напусне Беломорието, за да помогне на българите от Източна Румелия, които се бунтували срещу загробващите България решения на Берлинския конгрес. Както в цялата васална на Турция област, така и навсякъде в Хасковско никнели комитети “Единство”. Те се готвели да дадат сериозен отпор на турските войски и най- вече на башибозушките банди, които тормозели населението в т. нар. “неутрална зона” и край все още неустановената граница. Заради нарастващата заплаха Хасковският комитет изпратил при войводата свой човек, за да моли за помощ. Капитан Петко отговорил на пратеника Антон Попов, че при нужда отряда му няма да закъснее, но че най- важното е хасковлии да се подготвят по- добре за съпротива. Самият войвода обикалял региона, следял за въоръжаването и копаенето на окопи, нападал непокорните села – крепост на башибозушките метежници. Скоро дошъл с писмо нов пратеник на Хасковския комитет, който молел легендарния комита незабавно да дойде в града с четата си. Към средата на март 1879 г. капитан Петко пристигнал в Хасково, за да подготви населението за очакваното нападение на кърджалиите, които само чакали руските войски да се изтеглят, за да нахлуят в околността и да я опустошат.

Войводата заповядал на всички селски първенци да организират направата на окопи по границата и по селата и да му съобщят данни за топографията на окръга, за непокорните села и приблизителния брой мюсюлмани, които биха подкрепили турското нашествие. Колкото повече наближавал срока за изтегляне на русите, толкова повече писма от близките села получавал капитан Петко.

В тях селяните непрестанно го молели да им изпрати на помощ по десет – двайсет или петдесет бойци, за да се защитят от вилнеещите башибозуци и метежници. След няколко битки с четата на народния закрилник героизма на враговете бързо се изпарил – самото присъствие в Хасковско на прочутия в половин Европа войвода им действало усмирително.

Уплашен от надигането на българите султанът приел предложението на Русия да не изпраща войски в Източна Румелия. Върху това решение със сигурност повлияла и неуморната дейност на Петко войвода в Тракия. В Хасковско той останал до края на май, когато разпуснал отряда си и бил изпратен с възторг и благодарност от местното население.

Легендарният борец за свобода починал на 7 февруари 1900 год. във Варна с разбито здраве, измъчен и преследван от стамболовистите и предателите на българските национални интереси, срещу които той се борил неуморно до края на живота си. В сърцето на народа обаче капитан Петко останал завинаги.

И до днес в центъра на Хасково се издига паметник на великия войвода, пред който всяка година скланят глава признателните потомци.

По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година, на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник (автор професор Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди.

На остров Ливингстън, Антарктида, на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода (Petko Voyvoda Peak).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    65 2 Отговор
    Хубаво написано, и много важно написаното че е преследван от стамболовистите нац. предатели и не само той и много други национални герои са преследвани защото симпатизират на Русия! Во(Е)вода????
  • 2 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    45 4 Отговор
    ВОЕВОДА В РУСИЯ,В БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРСКИ СЕ ПИШЕ ВОЙВОДА.

    Коментиран от #15

  • 3 бббббб

    63 2 Отговор
    Достоен Българин.

    Коментиран от #24

  • 4 Анти седераст

    24 8 Отговор
    Седерастите на Синагогата(масони от София) го предават. Изп9лзват го за разбиване на Османската империя и създаване на Израел.
  • 5 Дидор

    41 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:....... Уплашен от надигането на българите султанът приел предложението на Русия да не изпраща войски в Източна Румелия...............четете мърляви соросоиди

    Коментиран от #21

  • 6 Анти седераст

    39 2 Отговор
    Масонът(на Синагогата) еничар Стефан Стамболов, инсталиран от Великите сили в разрез с волята на Русия, хвърля Петко Воевода в затвора, където умира заради русофилските си убеждения(седерастите на Синагогата го обвиняват, че е готвел убийството на Стамболов). Русия къса дипломатическите си отношения с България, заради анти-руските власти в София.
    Политика продължаваща и днес във всички полу-животински западни народи, третирани(донякъде с право) от Синагогата като добитък.
  • 7 Фатих Мехмед

    5 60 Отговор
    Терорист хаймана

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Капитан Бойко гея

    4 14 Отговор
    Хаха
  • 11 Хисаря

    38 1 Отговор
    Пример за истински и достоен българин, и човек също. За съжаление в днешно време няма такива хора пък са толкова малко, че не успяват да повлияят на събитията, а и не им се позволява също.
  • 12 Само питам

    5 31 Отговор

    До коментар #7 от "Фатих Мехмед":

    Значи разделението на нацията на русофили и русофоби го има още през 1890 г., та чак до днес. Там трябва да се търси решението на проблема, иначе загиваме като нация. Неможе 5-10 години да вървим на изток, а след това 5-10 г. на запад, резултатът е точно това което става, стоим на едно място а другите държави заминаха напред. При такова тежко разделение е най добре да се раздели територията на държавата на две едните проруски орентирани другите прозападно и да видим докъде ще я докараме. Не е трудно да се досети човек ще стане както в Северна и Южна Корея.
    Не ви харесва! Тогава защо се напъвате да се делите, ами не оставите демократично избраното правителство да определи посоката?

    Коментиран от #18, #40

  • 13 БОКЛУЦИ

    42 5 Отговор
    това сме племето българско
    сами убиваме и унижаваме достойните ни синове !
    накрая турците във Варна събират пари за погребението му !!!!

    СМЯТАЙТЕ КАКВИ БОКЛУЦИ СМЕ, ЗАТОВА ПЪК С ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕ !
  • 14 Borislav Popov

    10 25 Отговор
    Капитан Петко Войвода сигурно се обръща в гроба като гледа какви ибрици прави днешната русофилня на турчолята! Русофил = враг на България и приятел на Турция!

    Коментиран от #16, #19, #39

  • 15 Петко Войвода

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК":

    Стамболов - сатрапа си получи заслуженото на бул. Стамболийски!
  • 16 Болен Мозък

    24 5 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Кажи нещо за националните предатели Стамболов и компания , Що ми проличат на такива Седерасти като теб и шайката на Гроб?
  • 17 скъперника

    5 27 Отговор
    Стамболовистите не са предатели, а времето на Капитана просто е изтекло. ТОЕСТ, кондурджията е затрил цървуладжията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хисторик

    36 5 Отговор
    През 1991 г. Градоначалника на Варна Спас Турчев ограбва капитана като му отнема 60 000 златни лв. парите на капитана са от имот подарен от Руския Император Александър 2ри! Имота е бил дар на капитана от императора и е бол с размери 160 000 декара в Киевска Рус които по късно капитан продава и с парите се връща в българия да организира освобождението на бългатите от Беломорска Тракия! Българи предават и Левски, Ботев, Хаджи Димитър и кап. Петко Войвода издигнат в чин капитан от руския Император а българските предатели го убиват!
  • 21 СссереМ

    9 20 Отговор

    До коментар #5 от "Дидор":

    И затова ушанките ли бяха против обединението и подстрекаваха всякак сърбите да ни нападнат.Иначе светла му памет на този велик българин който също е бил против руските интереси в българия.

    Коментиран от #22, #30

  • 22 Ку-ку

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    Поне статията прочете ли? Още малко ще изкараш и Стамболов ”ЗАЩИТНИК на руските интереси в - запазвам оригиналния КРИВОпис!!! - българия”...П.С.Боже, що не си прибереш вересиите?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не кой си

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Достоен да знам и родната му къща в Гърция и там го имат като герой но тук жалко за войводата Българите го уморили както винаги накъдето духа вятъра ата са и Българите никога няма да се оправим никога язък за толкова кадър ни хора който напускат страната и не се връщат остават мушенници и цигани ква държава е това и историята го показва че Българин сам не се командва
  • 25 ???

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дидо икебаната":

    Съплеменник си на един ”Плъх”, ”прочул” се със ”славната” си смърт покрай обрания гараж на доктор Димитров?
  • 26 Шаран БГ

    24 1 Отговор
    Целият живот на този достоен човек и неговата насилствена кончина е правдив показател за същността на българските управници. Такива са били, такива са сега и ....жалкото е, че и такива ще бъдат !!! Петко Киряков Калоянов се заселва във Варна на 36 годишна възраст в 1880 година. Въпреки всичкото тегло , което е теглил 20 години, въпреки раняванията си, бил е млад, здрав прав мъж.Тука, във Варна започва трагедията на Капитан Петко войвода.Той е воювал срещу турците съвместно с руснаците. Кои да са му бойните другари ???Не са дошли да ни освободят англичани и французи. Как да бъде англофил? Не мисли нищо добро на Капитана търновския пройдоха и комарджия Ст.Стамболов.Обявява го за" предател " !!! На следващата година, лятото варненският градоначалник Спас ТУРЧЕВ /запомнете това име/ арестува Капитана, хвърля го в подземията на старите римски терми /Ичкале/ където лежи 140 дни / от 27 юли до 15 декември 1892 год/ и където многократно е бивал пребиван от бой, и присвоява /открадва / ,обискирайки дома му, акции и пари за над 60 000 златни лева.Първородният му син е екстрадиран от България, имотите му конфискувани. Пущат го от Ичкале преди Коледа, пълна развалина. Близки съседи добри хора го овиват го във прясни овчи кожи, използват разни мехлеми и отвари. Що годе се възстановява. Още един път е малтретиран до смърт от варненската полиция. И макар, че се възстановява, жени се втори път , все пак успяват да го довършат . На 56 годишна възраст, човек в силата си

    Коментиран от #28

  • 27 Шаран БГ

    25 0 Отговор
    ... бива вкаран в гроба ! Не 22 .....2,200 паметника да му направят, другия да не е в Рим - нека да е на "пъпа"на Вашингтон, или на Червения площад в Москва.......ВСЕ ТАЯ. СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ !!!
  • 28 скъперника

    3 12 Отговор

    До коментар #26 от "Шаран БГ":

    А сега Шаране напиши защо българите се обръщат срещу Русия и капитан Петко се оказва срещу тях.
  • 29 Джентълменът русофил

    17 5 Отговор
    За мен лично капитан Петко войвода е една от най-светлите български личности. Поздравявам автора за изречението "измъчен и преследван от стамболовистите и предателите на българските национални интереси", както и за целият материал. Омръзна ми да слушам, че поета Вапцаров бил терорист, Ботев бил атеист, Левски бил разбойник. Немога да разбера, защо е това плюене и отричане от националните ни герои. Това, че Ботев има собствено виждане за църквата и вярата в Бога, визирайки стихотворението му "Моята молитва" превръща ли го в атеист? Е на мен точно преди дни свещеник ми заяви, че Ботев е атеист, а на Вапцаров поезията била изпълнена със злоба и че наистина бил терорист, щото някой си преподавател-професор бил казал това на свещенника преди години. Разберете, че историята е такава, каквато е и че трябва да пазим паметта на националните ни герои чиста, иначе що за българи ще сме.

    Коментиран от #31

  • 30 Хаджи хаджи Българин

    13 7 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    Чети историята! Русия изтегля всички офицери от България, защото великите сили, в лицето на Англия, я заплашват с война! Тъй като Англия губи своите стратегически интереси на Балканите! А Сърбия ни напада, защото след Освобождението от турско робство, на Балканите са имплантирани англосаксонски " Царе и князове! Пример! Сакс- Кобурготската фамилия! Историята се повтаря! Днес си имаме наш Боко!
  • 31 с сссссссс с

    4 12 Отговор

    До коментар #29 от "Джентълменът русофил":

    Срам и позор за нация която притежава и се кланя на двайсетина герои и в същото време се гордее с хиляда и незнам колко си годишнина. Нима съществуването ни се дължи именно и само на тези юнаци? Нима милионите останали българи не струват пет пари? Нима след 1944-та в България няма достойни българи? А представяте ли си Левски и Ботев с техните идеали в съвременна България? Аз не. И никой разумен също.Защото просто не пасват на нашето съвремие и щяха да бъдат смачкани от същите тези, които най- много ги величаят. Но така, размахвани на портрети, са им удобни, за да живеем вечно с миналото си, да нямаме настояще и перспектива. Да на ЕС, Русия не е цивилизована държава, по-далеч от нея.

    Коментиран от #32

  • 32 Джентълменът русофил

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "с сссссссс с":

    Разбира се, че има достойни българи след 1944 г в България. Нали и аз това казвам, че историята трябва да бъде пазена, а не изопачавана. Че вие, ако питате Инджев и Горчева те вероятно ще ви кажат, че историята на България между 1941(началото на партизанското движение) и 1989 трябва да бъде опорочена и заличена и именно това е, което тези двама журналисти в кавички се опитват да направят. Само че те защитават интересите на по-малко от 1/3 от българският народ, а останалите нямат ли нужда от техните си идеали и герои? Та именно похвата на Инджев и Горчева е олицитворение на комунистическата пропаганда, а не онова срещу, което те самите вярват, че се борят. Кажете ми на кого пречи толкова паметника на съветската армия, че чак има желаещи за неговото премахване? Този паметник не е ли част от българската история?

    Коментиран от #33

  • 33 скъперника

    3 14 Отговор

    До коментар #32 от "Джентълменът русофил":

    Един паметник не може да е част от историята, както и нечий бюст не е човека. Те са
    отношение към човек или събитие. Днес ги има, утре може да ги няма, не са задължителни. С тях, и без тях, историята е същата. И нито един паметник не струва повече от човешки живот/ това е според съвременните демократични разбирания/ , за соца и Русия не важи. И за някои побелели чугунени кратуни също, просто не подлежат на очовечаване.
  • 34 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    има неточност в статията.капитан петко воивода е измъчван и преследван около 1892 година.когато умира е уважаван и почитан,щото управляват убииците на стамболов ,а неговите мъчители са в немилост.при смърта му е погребан с почести и му е направен паметник.
  • 35 До Инкогнито

    2 13 Отговор
    Инкогнито, Капитан Петко, не просто е симпатизирал, но активно е работил България да стане Задунайская губерния. В иначе хубавият и много подробен материал за Войводата свенливо е пропусната антибългарската му дейност.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 ...

    10 3 Отговор

    До коментар #35 от "До Инкогнито":

    Неговата може и да е ”пропуснста”, но ти твоята не си...
  • 37 Нищо ново под слънцето

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "До Инкогнито":

    Спасчо бе! Турчев!! Бе как за век и кусур нищо ново - ти и тебеподобните - не измислихте бе?!? Щото и днес всеки, дето не скача по свирката на Сорос, '' работи активно България да стане Задунайска губерния" и развива ''антибългарска дейност"...
  • 38 комуниста

    0 0 Отговор
    венци бих те гръмнал с кеф
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 юнак

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Кое "демонократично" избрано пратителство бе ибрик??ОПГ ГРОБ ли имаш предвид????Ти съвсем си се смахнал бе ..иди на лекар..ако може олще да ти се помогне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове