Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 18:21 3 729 20

"Газпром" избра руснаци да правят бг отсечката на Турски поток

  • газпром-
  • турски поток

ТМК ще осигури тръбите за проекта и вече води преговори за сключване на договор за строителните работи с австрийската Strabag

"Газпром" избра руснаци да правят бг отсечката на Турски поток - 1
Снимката е илюстративна

Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция към Сърбия на стойност от 1,4 млрд. евро ще бъде Тръбната металургична компания (ТМК) на Дмитрий Пумнянски. Това съобщи руското издание РБК, като се позовава на два източника, запознати с условията на проекта.

Търгът за интерконектора още не е завършил, но "проектът трябва да се реализира в ускорено темпо, още повече че в Сърбия (строителството от границата с България до границата с Унгария) работата е в разгара си", поясни един от източниците за РБК.

По думите му ТМК ще осигури тръбите за проекта и вече води преговори за сключване на договор за строителните работи с австрийската Strabag. Но от подразделението на Strabag отричат информацията.

Представител на ТМК съобщи за РБК, че в момента компанията не участва в проекта за строителството на българския участък на "Турски поток", но разглежда възможността за участие в търга за "Булгартрансгаз" и очаква решение за неговото възобновяване. От "Булгартрансгаз" не са коментирали информацията. Припомняме, че по-рано стана ясно, че компанията "Атоменергоремонт" АД оттегли жалбата, с която блокира поръчка на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток", чиято стойност без ДДС е 2,286 млрд. лева.

Поръчката е с предмет „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране – фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на газопреносната инфраструктура на"„Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап "Линейна част". Тя бе обявена на 21-ви декември 2018 година.

По жалбата на дружеството от 12-ти февруари срещу дадени от възложителя разяснения Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство на 13-ти и ден по-късно процедурата за избор на изпълнител бе временно спряна. Справка в сайта на КЗК сочи, че "Атоменергоремонт" АД чрез изпълнителния си директор Николай Петков е оттеглил жалбата си в деня, в който е издадена заповед за спиране на всички действия по хода на процедурата заради въпросното обжалване. Заповедта е на Любомир Кръстев – ръководител на отдел "Възлагане на обществени поръчки" и пълномощник на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Към днешна дата процедурата не е възобновена. Крайният срок за подаване на оферти за участие изтичаше на 15-ти февруари, но поръчката беше де факто спряна един ден по-рано. С подаването на жалба от заинтересовано лице и образуваното впоследствие производство на практика беше удължен срокът за подготовка и подаване на оферти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е пак ли

    16 26 Отговор
    ни цакат руснаците !!! защо на българска територия трябва газпром да решева кой да строи тръбата !!! чия собственост тогава ще е тази тръба на българска територия и кой ще прибира преносните такси !! тръбата трябва да е българска собстеност,ние да я лоложим и транспортните такси да са само за България ...иначе си е национално предателство да се позволи чужда държава да притежава част от газопреносната мрежа през България. защо немските политици направиха , че северен поток ще е съвместен с руснаците САМО до достигане на немският бряг а после ще се ползва немската преносна система а нашите продажници позволяват руснака пак да ни метне както с южен поток го беше замислил

    Коментиран от #4, #8, #13

  • 2 gele

    17 4 Отговор
    Заглавието е нещо сбъркано , по скоро се отнася за Сърбия където ще строи газпром

    Коментиран от #3

  • 3 а дано

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "gele":

    да е сбъркано но не само заглавието но и цялата статия !!защото ако се допусне газпром да решава за българският участък и тръбата да е собственост на газпром ще се направо за разстрел
  • 4 Шошко

    20 11 Отговор

    До коментар #1 от "е пак ли":

    Как си представяш руснаците за оставят на ганьо да строи газопровод? Строяхме навремето когато имахме кадри и техника. Сега кой и с какво ще го строи? Може би мангите с лопати...

    Коментиран от #5

  • 5 а бе продажник

    7 15 Отговор

    До коментар #4 от "Шошко":

    първо ако не си осмислил какво е написано евентуално ще строи щрабаг а не руснаците и по-важното е , че никой български политик няма право да подарява българска земя на която руснаците да си положат тръбите и таксите да са за тях !!! къде е проблема пак австрийците да строят НО ние да ги наемем и тръбата да си е наша !!от къде на къде газпром ще решава в България !!!

    Коментиран от #6

  • 6 А бе

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "а бе продажник":

    И кои сте тези ВИЕ бе...? Тези които притежавате БГ земята или тези които прибирате транзитните такси?

    Коментиран от #7

  • 7 за разлика

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    от теб мислеш само за себе си под НИЕ имам в предвид България и ВСИЧКИ Българи . целият народ ТРЯБВА да има полза от използване на ресурсите на България ...било то подземни и над земята. заради продажници като теб канадците ни взимат златото,американците ни продават скъп ток а руснаците ни цакат с бензина , а чужди компании търсят за нефт и газ в морето ни.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Чичо Тони

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "е пак ли":

    Кой да строи определя този, който плаща за строителството. А такси и собственост са друга бира.

    Коментиран от #11

  • 9 А бе

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "за разлика":

    Какво ще спечелиш Ти бе, глупчо? Какво ще спечели стадото? Ще спечели шайката. И никой друг. Ние ще продължим да си внасяме осигуровките и да измираме преди да си помислим за пенсия. Ето това ще спечелим.

    Коментиран от #12

  • 10 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "за разлика":

    ...На това отгоре и американци са изкупили земята под трасето......и ще ни одрусат за отчуждаване....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стадо си ти

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "А бе":

    защото аз внасям осигуровки на около 1500 км от България . но въпреки това се нервя когато овце като теб оставят българските мошенници да се разпореждат
  • 13 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "е пак ли":

    Кво има в тикволандия бе???То даже и земята във възловите места за проекти с бъдеще вече не е наша.....от 2014 г .ДРУГ решава кво да стане в тикволандия...За какво мислиш , че Бойко изтърва,,,....а аз се мъча да прекарам държавата през иглени уши,, наскоро.......

    Коментиран от #14

  • 14 съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТОЧКАТА":

    съм с теб за земятаи с това , че някой ще забогатеят много когато я продадат за да мине обекта НО поне тръбата да е за България .а за тикволандия са виновни хората а не тиквата....да не би да беше по различно при бсп ,при царя и другите преди тях ??? избирателите са виновни ...ние , че не искаме да живеем добре а да минем по тарикатският начин избирайки мошенници
  • 15 Миш маш статия

    6 1 Отговор
    След като го четох донякъде пуснах газ.
  • 16 Иван Матев

    8 4 Отговор
    Газта е тяхна и те решават кой да го построи нищо че е на чужда територия!
    Ако нашите управници се опънат ще е голяма грешка....!

    Коментиран от #20

  • 17 надежда

    2 0 Отговор
    нека да си строят а дали ще мине руски газ от там не е много сигурно

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Един

    0 0 Отговор
    Друго щеше да е с американски тръби ... !
    Ех, мечти!
  • 20 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Матев":

    иване ами да доида у вас да си прекарам тръби през хола ти бе убавецо!!!!тва дето ще минава през тях ще е мое така че няма да ми правиш проблем нали?ти си готов да си запалиш къщата само и само на другаря путин да му е добре ,а ванка???!!!както се казва за родината трябва да си готов на всичко ,въпроса е коя е тя за теб?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове