Last news in Fakti

3 Март, 2019 19:15 9 104 64

ЕС скочи срещу руската политика на Балканите

  • турски поток-
  • ес

Отношенията между Москва и Белград в енергийния сектор достигат ново ниво

ЕС скочи срещу руската политика на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново ниво. Основната експортна линия на газопровода „Турски поток” може да премине през сръбската територия с по-нататъшна посока към Унгария и Австрия към един от основните общоевропейски газоразпределителни центрове в Баумгартен, пише руското електронно издание “Российская газета“.

Въпреки това ЕС възнамерява да осуети полагането на газопровод на Балканите, който доставя руски газ. Тази позиция се споделя от старшия изследовател на Института за славянски изследвания към Руската академия на науките, Петър Искендеров.

Според анализатора причините за потенциалните разрушителни действия на Брюксел са съвсем точно описани от чешкото издание „Ваше веч“: „Главата на европейската дипломация, Могерини, наскоро заяви, че Балканите са в сферите на интерес и на Европейския съюз и Русия няма какво да търси там. Когато руският външен министър Лавров я попита какво има предвид, тя се разколеба и каза, че е "неразбрана".

"Нежеланието на ЕС и НАТО да си сътрудничат с Русия на Балканите, нежеланието да се използва това сътрудничество за решаване на ситуацията в този винаги нестабилен регион е основната причина за размириците на Балканите. В бъдеще този регион едва ли ще стане спокоен и проспериращ. Кризата в Югоизточна Европа ще се задълбочи, а в конфликта между Запада и Изтока ... ще се наблюдава само ескалация, "пише „Ваше веч“.

Междувременно по време на посещението си в Сърбия през януари руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да инвестира 1,4 милиарда евро в изграждането на газопровод, минаващ през сръбската територия. Според някои оценки общата стойност на проекта може да достигне 2 милиарда евро.

През 2019 г. „Газпром“ планира да отпусне 58,8 млрд. рубли за разширяване на сръбската газопреносна система, за да получи суровина от газопровода „Турски поток“. В същото време, според шефа на компанията „Сърбиягаз“, Душан Баятович, акционерите на сръбската част от газопровода "Турски поток" вече са осигурили 150 млн. евро за проекта и планират да привлекат финансиране чрез кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоробот

    137 12 Отговор
    За Германия може Северен поток 1 и 2, а за нас нито Южен, нито Турски.

    Коментиран от #6

  • 2 1122

    76 7 Отговор
    Като скочат да не паднат. Ама с ББ и герб няма проблеми за тях.
  • 3 соросоид безделник

    128 15 Отговор
    ЕС бил скочил? Скочили са господарите от САЩ, че искат да им купуваме по-скъпата газ и да сме "енергозависими" от тях. Иначе джендърите от ЕС, на никой не могат да скочат повече. Те горките не знаят нито от кой пол са, нито къде отиват.

    Коментиран от #63

  • 4 Лален

    120 33 Отговор
    Честит 3- ти март Българи! Туското робство е най- мрачния период от нашата история и които го забрави няма право да се нарича Българин, затова и днес е светъл ден за мен и близките ми. Днес за пореден ден се чудя какво правим в този ЕС??? Трябва ли да продължаваме да стоим в тоя съюз и защо?

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Голем смях

    41 88 Отговор

    До коментар #4 от "Лален":

    За да избягаме от руското робство сме в ЕС.И честито на всички българи.На днешната дата през 1918 г. Русия подписва капитулация пред България и нейните съюзници .По този начин България спомага за получаване на независимост на Полша и прибалтийските републики.А датата я избира България ,за да унижи руските агресори .

    Коментиран от #17, #61

  • 6 гост

    22 61 Отговор

    До коментар #1 от "Биоробот":

    В Германия със всичките ти потоци руския газ е малко повече от 35 % и толкова ще си остане , даже може и да падне на 30 , а у нас и без един поток все още е 100 % !!!! Айде като падне на 30% , тогава да ревеш !!!

    Коментиран от #13

  • 7 ДА ПИТАМ НЕЩО

    40 100 Отговор

    До коментар #4 от "Лален":

    Като не ти харесва в ЕС.куфарите и към Русия или Севрна Корея. От такива русофили нямаме нужда

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Чичо доналд

    38 27 Отговор
    Споко Турски поток през Балканите няма да има Спете спокойно деца

    Коментиран от #9, #30

  • 9 гост

    26 66 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо доналд":

    И това е верно , ама нека още малко се надяват русконадупените , тъкмо повече ще ги боли после , хаха !! След три месеца има преговори с ЕК , Русия и Украйна и на Кремъл ще му бъде казано да забрави за южни (турски) потоци и че транзита трябва да е поравно през Украйна и Северните потоци , иначе ще забрави и за тях !!!

    Коментиран от #45

  • 10 Голем смях

    44 69 Отговор
    Руските утрепки искат България да плати газопровод за да докарат газ на братска Сърбия .А сръбската част към ЕС щяла да я плати Русия.Искат българската земя,за да печелят,че на всичко отгоре и руски фирми да строят и вземат парите.А ние да го духаме и да чакаме 50 години да си изплатим тръболяците.Да вървят на майната си и да минават през Гърция .Гърчетата хубаво ще ги одерат.Те не са женски полов орган като нашите политици.
  • 11 Пешо

    52 17 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    И от соросоидни подлоги няма нужда. Хайде, чупката! Изнасяй се, като бит педер.ст!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 гост

    23 62 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Нещо май руските подлоги станахте малцинство , та ако не се изнесете сами , наистина бити ще стане тая работа !!
  • 13 Ай стига бе

    54 18 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ти като докараш 70 процента газ от друго място, а не от Русия тогава прави забележки. Може би ще го вкарваш с балони от Америка, щото и с кораби не става, няма как да минат Босфора.

    Коментиран от #18

  • 14 ДА ПИТАМ НЕЩО

    27 47 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Не бе човек ние сме в Европа,тук е нашата Родина и живот. Вашия идол бай Тошо искаше да ни направи16ста република,ама не успя, сега ако мн.се напъвате пак най мн.да се оакате
  • 15 и тая

    13 4 Отговор
    ``Магарица`` чува не разбрала?!Айде ......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    22 35 Отговор

    До коментар #13 от "Ай стига бе":

    Ма нямаш никакви проблеми и ще стане по-скоро , отколкото можеш да си представиш !!! Първите 30% ще дойдат още догодина от азерски газ !! А другите 30 ще дойдат точно от втечнен и то не е задължително американски и никакъв Босфор няма да минават , щото ще го разтоварват на терминала в Александруполис !! А пък за резерва скоро ще има и тръбичка от Израел , Кипър и Гърция , та да не стане рашките и 30 % да гледат на кино !!!

    Коментиран от #21, #37, #39

  • 19 Име като гост

    19 8 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Като искаш подминай се и ходи при манафите да викаш охх,Европааа
  • 20 ЕС ще го духа !

    32 14 Отговор
    Разпадаща се сбирщина не може да дава тон как да се развиваме ! А за конфликт с Русия да не говорим !
  • 21 Оле

    18 7 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Ходи да се прегледаш, тотално си изтрещял !

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    15 16 Отговор

    До коментар #21 от "Оле":

    Чакай , че забравих , че в Русе вече ИМА терминал за втечнен газ и сега го удвояват , а газ ще идва по Дунав -Рейн направо от Ротердам !! И това е само началото !! Май ти скоро ще "изтрещиш" , ама от ужас за любимците си , хахах !!!

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДА ПИТАМ НЕЩО

    26 31 Отговор
    Русофилите,колко от вас са ходили в Русия,колко от вас карат руски коли,колко от вас са си обзавели къщите с руско обзавеждане,колко от вас са облечени и обути с руско производство. Отговор....никой щото те освен бомби и ракети нищо не произвеждат

    Коментиран от #34, #43, #46

  • 26 ДА ПИТАМ НЕЩО

    17 25 Отговор
    А и още нещо русофилите да не ми слагат минуси щото е лесно,ами някой да ми отговори с факти за себеси

    Коментиран от #32

  • 27 Стоян

    18 12 Отговор

    До коментар #24 от "патриотъ":

    Абе брат ти да не си акционер в РОСГАЗ че си толкова в час. Ами ако Европа не им купува газта те какво ще я правят,ще я пълнят в буркани ли?
  • 28 ха ха ха

    20 13 Отговор
    този ес и без тва си заминава.. после ще видим ;)

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 112

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо доналд":

    Споко турски поток през балканите ще има, но не и през България както винаги!
  • 31 ROKI

    8 10 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха ха":

    Дано не си жив да видиш края на ЕС

    Коментиран от #35

  • 32 Голем смях

    24 24 Отговор

    До коментар #26 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Аз съм ходил и в СССР и в Русия десетина години след смъртта на СССР.Времето беше спряло в средата на петдесетте години на 20 век.Почти никаква промяна с изключение на появата на западни автомобили.Селата са им пълна отврат ,а за пътищата да не говорим.Градовете биват около центъра,а в покрайнините са като Столипиново.Там наистина си горд ,че живееш в България след като се докоснеш до цялата им мизерия.Не случайно напират на ПМЖ у нас.А от Русия освен дамски бубулечки или срамна болест друго не може да си донесеш.

    Коментиран от #33

  • 33 ДА ПИТАМ НЕЩО

    12 6 Отговор

    До коментар #32 от "Голем смях":

    Ми благодаря ти за откровението
  • 34 Шопо

    24 11 Отговор

    До коментар #25 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Добре, така да е. Хайде сега посочи ми нещо освен оръжие и самолетите на Боинг, което да е произведено в САЩ, а не в Китай или Индия!?
    Това, че за Боинг 56% от комплектуващите идват от Европа и Азия, а 80% от титана от Русия, няма да го вземам предвид.

    Коментиран от #38, #41, #57

  • 35 Голем смях

    18 25 Отговор

    До коментар #31 от "ROKI":

    Спокойно,никой от пишещите тук няма да доживее краха на ЕС дори да доживее до дълбока старост.Просто рано или късно Европа ще стане нещо като САЩ.Една голяма държава със силна икономика и огромно население.Съединението прави силата.
  • 36 Гого

    25 1 Отговор
    Ами на този светъл ден отново да си спомним, кои са ни били приятели през вековете и годините и кои сега се правят на такива. Ама Господ е казал "По делата им ще ги познаете". А познайте ги сега.
  • 37 БирникЪ

    29 6 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Азерския газ го чакаме от 2010, ама май е спукал гума по трасето. Отделно, че 70% от същия този газ е собственост на..Газпром!
    Отделно цената - азерският газ според Euroenergy е с 27% по-скъп и с дебит до 3,7 млрд кубика, а американският втечнен газ е с над 55% по-скъп.
    Хайде сега, представи си, че си бизнесмен, чието предприятие зависи от природния газ. Какъв газ ще си купиш - руски евтин или "демократичен", ама скъп!?

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Биоробот

    28 6 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Дори и да стане това което казваш, то този газ ще е поне 2-3 пъти по-скъп от Руския. Газа от Америка първо се втечнява, после товари на кораби, прекарва се с тях, после се разтоварва в Александруполис, после по тръбопровод с компресорни станции се добутва до България. Всички тия процедури струват пари. Ако излезе 2-3 пъти по-скъп пак ще е добре, ами да не е 5 пъти по-скъп.

    Коментиран от #42

  • 40 червени боклуци

    9 16 Отговор

    До коментар #37 от "БирникЪ":

    Бизнесмените,а и обикновените потребители знаят ..че евтиното е скъпо.
  • 41 ДА ПИТАМ НЕЩО

    17 21 Отговор

    До коментар #34 от "Шопо":

    Само едно ще ти кажа и то е най важното за съвремения свят което ни дават Американците и без което не можем ИНТЕРНЕТ за другите неща няма да ти говоря,защото явно толкова ти е промит русофилския мозък че няма да ме разбереш
  • 42 Голем смях

    17 10 Отговор

    До коментар #39 от "Биоробот":

    Ами те латвийците големи простаци бе.Русия направо е в задния им двор,газопроводът минава на един х..й място,а те абдалите построиха терминал за втечнен газ от ..САЩ или от където и да дойде.Втечнения газ не идва само от САЩ.

    Коментиран от #47

  • 43 ДА ПИТАМ НЕЩО

    10 21 Отговор

    До коментар #25 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Алооо русофолите, пак слагате минуси без конкретни факти
  • 44 popi

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    А пък ти ще изтрещиш като му видиш цената на тоя газ, или ти доволно си присвоил даржавни пари и усвоил обществени поръчки и смяташ че можеш да издържиш?!?!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 popi

    16 4 Отговор

    До коментар #25 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Значи ри си китайски комунист, щото у вас всичко е китайско и ти не си забелязъл че производството от Европа е изнесено в Китай!

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ДА ПИТАМ НЕЩО

    8 8 Отговор

    До коментар #46 от "popi":

    Е може ама не е Руско
  • 49 Бай Шиле

    14 4 Отговор
    Когато има празници,дори дивите племена в Абисиния са обявявали примирие.Предлагам заради 3-ти март, сите козяшки и кремълски тролове да се държим прилично.От съответните посолства са съгласни.От утре ще си наваксаме.ДНЕС ДА ПОЧЕТЕМ РОДИНАТА СИ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК!
  • 50 Бай Иван

    32 6 Отговор
    1. » РУСИЯ Е ДЖУДЖЕ И ЩЕ Я ПОСТАВЯ НА КОЛЕНЕ» — КАРЛ ХІІ, крал на Швеция , 17-ти век

    резултат : ШВЕЦИЯ ЗАВИНАГИ Е ЛИШЕНА ОТ СТАТУТ НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА

    2. «ЩЕ ПОКОРЯ ИЗОСТАНАЛАТА РУСИЯ » — ФРИДРИХ, Император на Германия , 18 -ти век

    резултат: ПРЕЗ 1759г. РУСКАТА АРМИЯ ВЛИЗА В БЕРЛИН

    3.» РУСИЯ Е КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА» — НАПОЛЕОН ,Император на Франция , 19-ти век

    резултат: ПРЕЗ 1814г. РУСКАТА АРМИЯ ВЛИЗА В ПАРИЖ. Появява се ново име на заведение "БИСТРО" -руските войници отсядайки по уличните заведения на Париж много бързали и казвали на сервитьорите "бъйстро, бъйстро!"

    4. «ЩЕ ЗАВОЮВАМ СССР ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА » — ХИТЛЕР, РАЙХСКАНЦЛЕР НА ГЕРМАНИЯ , 1941 г.

    резултат: ПРЕЗ МАЙ 1945г. СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ ПРЕВЗЕМАТ БЕРЛИН

    5. КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯ?

    Коментиран от #53, #55

  • 51 Бай Иван

    23 1 Отговор
    Има една древна мъдрост, която е неумолима, както природните закони. Тя гласи: Който забравя поуките на историята е осъден да ги изживее отново!
  • 52 заката

    17 2 Отговор
    за южен поток кой скочи ааа май скочи чичо Сам
  • 53 Българче

    16 4 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Иван":

    Много точен коментар ! Браво !!
  • 54 Ген . Гурко

    18 5 Отговор

    До коментар #38 от "Голем смях":

    То за това , на цялата планета и се разката фамилията щот сащ имат много развита икономика ....
  • 55 Гостъ

    14 13 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Иван":

    Бай Иван, забравил си да споменеш Роналд Рейган който каза Мистър Горбачов съборете таз стена и СовескиЙ Союз отиде в небитието!
  • 56 бай хой

    6 7 Отговор
    трябва да се присяединим към русия

    Коментиран от #59

  • 57 antimediator

    13 14 Отговор

    До коментар #34 от "Шопо":

    Всички руски подлоги сте тапанари!
    САЩ е най-голямата икономика, това се отнася за всички отрасли.
    Да изброявам ли че са най-голямия производител в земеделието и животновъдството.Същото се отнася и за другите неща.
    Я провери кой произвежда най-много нефт ?!
    Доларите не са само хартийки, зад тях стоят стоки, храна, машини, злато и т.н....
    Зад рублата какво стои ?!
    - Мизерия,комуналки,селища без канализация,отвратителни пътища...

    Коментиран от #60

  • 58 ТтТ

    5 9 Отговор
    Отново нагнетяване на напрежение от руска страна! Потока ще муне през БГ и Сърбия.Сега е момента България да вземе своето за да не се сме в руския обран на влияние! Русофилите кълват като риби, а руснаците ше се спукат по шевовете от кеф.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #57 от "antimediator":

    Виж какво сащисан,,ТАПАНАР,,САЩ са най големите крадци.А президента им изнудва вече дори собствения си парламент.За пари.

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ххх

    0 0 Отговор
    Който скача е👨‍👨‍👦‍👦!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ДДимитърдд

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Ей зомби като пишеш малко помисли? Как може президента на САЩ да изнудва конгреса. Той няма такива правомощия. Напротив конгреса може да го задължи с някой закон. Това не ти е Русия или България, мафиотски държави. Това е най великата и силна държава в света това е САЩ бе зомби.