Last news in Fakti

4 Март, 2019 08:33 5 578 84

Медведев: Искаме гаранции от ЕС за "Турски поток" през България

  • русия-
  • турски поток-
  • дмитрий медведев

Новата линия не трябва да повтаря тъжната съдба на "Южен поток", смята руският премиер

Медведев: Искаме гаранции от ЕС за "Турски поток" през България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението за продължаване на газопровода „Турски поток” през България може да се вземе само след получаване на твърди гаранции, че Европейският съюз няма да се намесва в доставките на газ по този маршрут.

Това заяви министър-председателят Дмитрий Медведев в интервю за българския вестник „Труд“ в навечерието на посещението си в София, съобщава TACC.

„Новата линия не трябва да повтаря тъжната съдба на „Южен поток“ . Така че решението за удължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, каза Медведев.

Според Медведев „в момента се разработва възможността за разширяване на втората линия на „Турски поток“ към България, Сърбия и Унгария“.

„Но окончателното решение зависи не само от нас. Изборът между различните варианти за продължаване на „Турски поток“ ще зависи до голяма степен от готовността на инфраструктурата за транспортиране на газ, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на съответните правителства“, заяви руският премиер.

В тази връзка Медведев отбеляза, че вижда движението на България в тази посока - приемането от „Булгартрансгаз“ на окончателното инвестиционно решение за изпълнението на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система, както и успешното приключване на събирането на заявления за запазване на бъдещи газопреносни мощности.

„Пътят за започване на строителството е отворен. Но за такъв голям и скъп проект, като газопровод, са необходими допълнителни гаранции“, подчерта министър-председателят.

Като цяло той изрази увереност, че изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност в Европа.

„Като се има предвид политиката на либерализиране на пазара на газ, ще бъде възможно да се използва съществуващата инфраструктура по-гъвкаво в зависимост от задълженията, пазарните условия, транспортните разходи и други пазарни фактори“, каза руският премиер.

От своя страна първият заместник-началник на кабинета на министрите на Руската федерация Сергей Приходко отбеляза, че въпросът за получаване на гаранции от ЕС при разглеждането на възможността за полагане на втора линия на „Турски поток“ с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, засяга не само България.

„При финализирането на маршрута за доставките на руски газ позицията на Европейската комисия, разбира се, ще бъде взета под внимание. Ние вярваме, че държавите-членки на ЕС, заинтересовани от руския газ, трябва да получат твърди гаранции от Европейския съюз, че плановете за изграждане на втора линия на „Турски поток“ няма да бъдат нарушени от политически мотивирани решения на Брюксел“, каза Приходко пред журналисти в навечерието на посещението на премиера на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    84 9 Отговор
    Европа няма да разреши на домашният любимец .......ще го погалят по чутурата :)
  • 2 Синан

    79 20 Отговор
    Защо Путин не идва в България а праща Медведев?! А в Турция отива през месец, или Путин в Турция, или Ердоган в Русия! България всеки я игнорира! Дори на 3 март не дойдоха в България.

    Коментиран от #4, #33, #44

  • 3 El comandante

    17 91 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #42

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванов

    23 34 Отговор
    Нали Путин щеше да доди за е март в България? Искаме Путин не Медведев... Русия игнорира България...

    Коментиран от #30, #65

  • 7 а гладните

    36 9 Отговор

    До коментар #5 от "Без име":

    турци и шведи стискат с треперещи ръце БЪЛГАРСКИЯТ паспорт и с него работят на запад и все на БЪЛГАРИ се пишат като ги питат там какви са .

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Borislav Popov

    44 25 Отговор
    Когато на времето отказахме Южен поток, Путин не един път прави изказвания, че тръбата вече няма да минава през България ! Сега пак ни се натискат, просто излиза така, че руснаците по са на зор от нас, тръбата да мине през наша териттория и да продължи към Европа. Те, сега е момента да се търгуваме за евтина газ и за изгодни транзитни цени ! Лошото е, че няма кой да ги изтъргува, понеже който и да отиде да преговаря, веднага ще клекне на руснаците след като му предложат някоя друга пачка и после пак ще си бъде по тяхното.

    Коментиран от #13, #23, #67

  • 9 Без име

    44 18 Отговор

    До коментар #7 от "а гладните":

    Така е само според теб! Навсякъде като чуят, че си от България и заплата е 250 евро и пенсиите 100 евро и хората започват да те съжеляват, по - добре не казвай, че си от мизерна България защото това не е за хвалене а е за съжаление...

    Коментиран от #14, #71

  • 10 SAAB

    51 10 Отговор
    Да допълня : Тя / EU и US / ни затвориха работещи реактори .....одупеният поза не мени !
  • 11 Сашо

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "а гладните":

    Много си прав.
  • 12 Кирил

    27 22 Отговор
    Искат ние да дадем 3,5 милиарда за да можели да доставят газ на сърбия
  • 13 SAAB

    38 8 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Толкова си сервилен ,че искаш да умре на комшията кравата ----искаш и твоята да умре за да няма от къде да купува мляко !
  • 14 а бе ейй

    40 13 Отговор

    До коментар #9 от "Без име":

    от над 15 години съм на запад и винаги съм казвал , че съм Българин и тях не ги интересуваша колко получават в България а какъв съм аз като човек и работник !! успях да се поживея в две различни европейски държави и винаги са ме уважавали заради коректността и трудолюбието ми (работих и работя по трудов договор просто защото ми се доверяват). а за положението в България сте си виновни вие ....спете още 200 години

    Коментиран от #16

  • 15 Брях

    19 40 Отговор
    Много нервни тези руснаци, все другите да им дават гаранции, а те все обидени, онеправдани. Не ги канят в селото, за попа все питат. А те какви гаранции дават?

    Коментиран от #56

  • 16 Без име

    35 16 Отговор

    До коментар #14 от "а бе ейй":

    Защо над 15 години си извън България? Нали тука е рай, много сме добре, България просперира! Върни се в България, ако не си тука де, работи за великата българска заплата 250 евро, и посме хвали колкло е велико да си от България...

    Коментиран от #28

  • 17 biznes insider

    11 24 Отговор
    стойност 2млрд+500 млн. лихви ще струва апендисита Турски поток през България.Т.е 10години ще чакаме докато изплува на плюс

    Коментиран от #21, #73

  • 18 гост

    18 35 Отговор
    Руски потоци през България НЯМА да има , ушанковци !!! Проумейте го и се успокойте вече , хахахх !!!

    Коментиран от #29, #46

  • 19 biznes insider

    19 23 Отговор
    сега си представете, че дойде газ от през конектора о Гърция от Средиземноморието и през Турция от азерите.А и такъв от Черно море наше производство.Кога ще се изплати проекта и то изцяло замислен в руски интерес, а не за диверсификация, като отделен проект.Не пуснат ли друг газ по тези тръби, то това означава че имаме национални предатели и няма как да кажем какво да тече по тези газопроводни тръби
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Панов

    16 23 Отговор

    До коментар #17 от "biznes insider":

    Никога няма да е на плюс.дори според финансовия анализ на руската Сбербанк,в най оптимистичния вариант ще се изплати за 50 години при положение че въглеводородите няма да бъдат заместени от друго и науката....ще спре да се развива.проекта е чисто политически да бъдат откраднати едни пари

    Коментиран от #26

  • 22 Ю Кортес

    13 17 Отговор
    Проекта е неизплатим най малкото защото се налага компресорни станции да нагнетяват газ на дълбочина 2500 метра.толкова е по дъното на черно море по трасето.за сравнение при северен поток максималната дълбочина е 67 метра

    Коментиран от #24, #47

  • 23 Монгомъри

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Не дей да съчиняваш!
    И Радев,и Борисов са ходили до Путин за да има път на "турски поток" през България
    Никой не те натиска.Още повече ТЕБ.
  • 24 Начо

    5 18 Отговор

    До коментар #22 от "Ю Кортес":

    И при авария,отиде ни морето
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    37 9 Отговор

    До коментар #21 от "Панов":

    Глупости. Ако беше така кравабойс с охота щяха да разрешат на европа да приеме южен поток. В Европа газ няма, а като гледам не никне по дърветата. Енергийно зависими ще си останем. А ония зад океана само ни правят живота по тежък. Политика да спират развитието на Европа. Е в този свят живеем.
  • 27 Кирил

    11 22 Отговор
    Като при всички руски проекти,става дума за голяма кражба на пари от техните олигарси и нашите мишоци,агент Гоце,банкянския,оня в сараите,р.овч.......
  • 28 ами аз съ горд

    11 17 Отговор

    До коментар #16 от "Без име":

    че съм Българин но за мен е все едно дали работя на 500 км от родният ми град в софия или на 2000 км .....знам 3 езика и нямам проблем с преместването. а теб като те мързи да се размърдаш стой и работи за 250 евро. ако не си разбрал работим за да си осигурим добри условия за живот а не да изхранваме шведи и корумпирани политици

    Коментиран от #76

  • 29 Ха-ха

    16 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Холоп -виж за визита на български политици в Кремъл Молеха Путин за тръба през България.
    На негово място не бих допуснал това да стане.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Начо

    16 22 Отговор
    Правете като в Румъния,отрежете всички руски проекти и мафии,ударете корупцията,политици в затвора и средната заплата ще стане 1000 евро,а минимална пенсия 400 евро

    Коментиран от #36, #79

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Защото сме предатели

    Коментиран от #37

  • 34 1944

    8 29 Отговор
    другари, медведев каза, че в окупирания крим гладуват. събрахте ли пари за злобното джудже? време е за ленински съботник. или както се казваше в онзи виц, дойде ли време за работа всички ставате руски агенти.
  • 35 Добре де

    11 18 Отговор
    все други да им дават гаранции. А руснаците какви гаранции ще ни дадат? Ако Путин и Ердоган пак се скарат утре? И турците му направят сечено. Кой ще плаща. Как ще връщаме заемите? Имаме гарантирани транзитни такси от доставките през Украйна още 10 години. Ако спре преносът от там руснаците пак трябва да плащат. Сега са ни изнудили да се откажем. Какви гаранции, какви пет лева.

    Коментиран от #48, #68

  • 36 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Начо":

    Ти си мечтател. Хаха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 1234

    15 3 Отговор
    бб и цц ще я свършат както за последните 10 г видимо ясно категорично и евроатлантически

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тръмп

    8 21 Отговор
    Гаранция-Франция!!!:):):)На русофилите им се диша путинска газ,но немаааа!!!:):):)
  • 41 1944

    11 5 Отговор

    До коментар #38 от "1234":

    бб и цц са рожби на некадърните корумпета от дс. един вид червени евроатлантици, с партийни книжки във вътрешния джоб до сърцето. демек дървено желязо.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 българче

    8 21 Отговор
    борисов ще посреща медведев пред храма александър невски. докога този православен храм ще носи името на руски мюсюлманин? да го прекръстим на св. св. кирил и методий.
  • 44 Румяна Костова

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Може би защото Ердоган не стои мирно с наведена глава когато американците му казват да не купува С 400.Ердоган може да взима самостоятелни решения, а нашите политици, не.Затова и иска гаранции от ЕС, а не от България,думата и подписът на нашите управници не значи нищо. Тъжно, но такова е положението.
  • 45 1944

    7 15 Отговор

    До коментар #42 от "Завеждащ 2 хирургия д-р Т.О.Ш.И.Б.И.Я.Н":

    трудно е българският юнак да се наведе пред джудже. и на токчета си остава джудже.

    Коментиран от #69

  • 46 Тъпан

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    затова наблягайте на боба...

    Коментиран от #49

  • 47 Доктор Охболи

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ю Кортес":

    Ма вярно ли? При максимална дълбочина от 2200 метра? Сигурно руснаците нарочно ще го издълбаят и ще прокарват тръбата по изкопаното?
  • 48 Румяна Костова

    12 8 Отговор

    До коментар #35 от "Добре де":

    Какви десет години гаранция за газ през Украйна имате когато Русия и Украйна са във война според украинските управляващи? Какви гаранции, украинците обещаха да нападнат Русия през 2024?
  • 49 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #46 от "Тъпан":

    Не , мерси , ние сме по пържолите , за разлика от вас , ушанките , хахахха !!! А ако се правиш на "остроумен" за газа , даже си нямаш идея колко други чакат да го докарат при по-добри условия , ама досега им пречеха !!!! Е , и това ще стане !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 .... .

    0 1 Отговор
    Готово
  • 53 NikNay

    9 4 Отговор
    И накрая тръбата ще мине през Гърция и Албания

    Коментиран от #77

  • 54 соросоид безделник

    16 5 Отговор
    Медведев вместо да търси "твърди гаранции" от европейските джендъри и да си губи времето с нашия слуга Боко, по добре да се обърне директно към американците за преговори. При посещението си днес вместо на Дондуков 1 и 2 направо да отиде в американското посолство да се разбира. С нашите вождове няма смисъл да се водят каквито и да било разговори.
  • 55 😃АНАЛлизатор😂

    17 3 Отговор
    Факт е, че Русия иска да прецака Украйна. Украинците с години мародерстваха руснаците с високите си такси за пренос на газ през тяхна територия, като печалбите им бяха по високи от тези на руснаците, а като капан не си плащаха и това което консумираха. Газта е руска и тяхно право е да решат на кой ще продават и от къде ще минават тръбите. След две години когато доставките през Украйна спрат, какво правиме?!!...американска газ на двойна цена?!!...с кораби до Пирея?!!..

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Хахаха

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Брях":

    Само който не познава руснаците, нашата народопсихология, може да каже, че руснаците се чувстват обидени. Никога руснаците, като народ, няма да продемонстрират своята обида, камо ли да говорят на глас за това. Когото някой прави опити да ни обиди на държавно ниво, се чувства унизен и обиден сам. Слоновете не се обиждат, а само малките зли кученца.
  • 57 Хахаха

    17 1 Отговор

    До коментар #55 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Русия защитава своя интерес. Не подлежи на обсъждане. Крайно време вече да си мислим само са за себе си. Нали всички взаимоотношения с Русия искате на прагматична основа и в интерес на своята страна. Русия иска същото.
  • 58 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Прав сте.
  • 59 Распутин

    2 4 Отговор
    Стана тя. А бяхме Батюшка Русия.
  • 60 кервана си върви

    11 3 Отговор
    А какво е мнението на Валентин Златев, генерал-губернатор на Задунайская губерния? Нали той беше консултант по сделката за АЕЦ „Белене", но не от българска страна, а от страната на “Росатом”. И как всегда,всичко приключи е едно голямо крадене.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Минаващ от тук

    10 1 Отговор
    Не е Европа бе! САЩ забраниха предният път, понеже се надяваха като им тръгне бизнеса от Саудитска Арабия и Сирия през Турция да вкарат свои си тръби в Европа. Сега клекнаха и се изтеглят. Насочиха се към Венецуела. Ще стане тръбата. Те и германците тръгнаха на Северен поток 2. Полша май внася шистов газ от САЩ, но това е скъп газ. Ще стане тръбата. Американецът твърди, че сме им добри приятели, въпреки че вече на практика трасето се строи. Промениха се приоритетите.
  • 63 Mango number five

    5 7 Отговор
    Абе тея южни и турски потоци смардят на измама. За какъв чеп ни е руска газ от Турция,? Ние и сега си получаваме руска газ. Да си оправят отношенията Украйна и Русия и да не ни занимават с глупости.

    Коментиран от #66

  • 64 анализатор

    9 1 Отговор
    Бате Бойко евро"приятелите" ти пак ще те задушат
  • 65 Пешо

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Каквото сме си постлали, на такова и ще легнем. От краварника най-много със сдухан сенатор ни командват.
  • 66 Иван

    14 4 Отговор

    До коментар #63 от "Mango number five":

    Украйна е нестабилна и фалирала държава. Тъпо е да разчиташ на доставки през нейната територия, още повече, че тръбите в Усрайна са на ФАЩ.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Иво

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Добре де":

    За това се договарят нещата, за да няма после проблеми. Нормално е да имат гаранции всички страни.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Borislav Popov

    8 9 Отговор

    До коментар #67 от "Май забрави":

    Точно ти си склеротик, щом не помниш, как не веднъж и Путин и Медведев се изказваха, че газов поток през територията на България нямало да минава ! А точно те сега се молят и се натискат, аман - заман разрешете да ви направим поток, защото Турския поток, ако не продължи през наша територия за Сърбия, Унгария и Австрия е само един кьор фишек, който едва ли някога ще оправдае вложените в него огромни финансови средства. Затова пак ти го казвам господин Каскетов, руснаците са на зор, а не ние.
  • 71 Пешо

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Без име":

    Правилно по добре да каже чее от велика Русия кадето заплатите и пенсийте са по ниски от българските но за сметка но това цените са им повече от 2 пъти високо,но най важнотое че имат много бомби.!!!
  • 72 даам

    2 2 Отговор
    Тръбата ще мине през Гърция, това е ясно още от Декември.

    Коментиран от #78

  • 73 Хаджи хаджи Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "biznes insider":

    На цената за 8 Ф-16, които ще получим след 10 години! И после в Перник на скрап!
  • 74 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    демек д направим втори руски газопровод за да дублираме тоя дето имаме до сега.медведев леко е забравил да спомене че ще ни струва около 3 млрд. интересно що трябва да има такава тръба?ес икска да се гарантират доставките през украина на досегашните тръби дори да се изградят нови,а газа от русия в средносрочен план трябва да намалява.та целия поток няма никакъв икономически смисъл освен това няма и политически .решението на боико според мен е по-добро!да се направи газов хъб и интерколерни връзки със сърбия и турция.те ще са много по-евтин вариант,а по тях може да влиза и съответно да излиза газ за сърбите ако се наложи и се договорим.газа може да е руски ,азерски,американски ...и да се търгува активно с него .инвестицията ще е много по-малка и може да мине част от нея с европари.
  • 75 русофилска подлога

    7 10 Отговор
    Кой ще ти даде гаранции на тебе бе руски мишок ? На тея руски боклуци трябва да им забраим да стъпват в България.
  • 76 стоян

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "ами аз съ горд":

    До 28 =разбрах че работиш в Германия -интересното е =щаслив ли си ,семейство имаш ли ,народихте ли си поне 3 деца като сте по богати =ако е така -браво
  • 77 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "NikNay":

    Не бе , ша мине през Нарния , нали си го гледал , чудна анимацийка , хахахах !!!!
  • 78 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "даам":

    Аха , ша мине , ама и ша замине , хахахха !!! Тръбичката ще си е там дето е и сега , заровена в морето да събира раците и рибите , хахахха !!!!
  • 79 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Начо":

    Вообще неси в час с тая Румъния.И със тоя измислен от теб стандарт.Остана да кажеш че Дачия е купила консорциума Рено- Нисан за 1$.
  • 80 ЦРУ

    3 5 Отговор
    Рашките ама ВЪОБЩЕ не са в час !!! ТЪПИ ли са по рождение....или живеят в паралелна реалност ! …...БЕЛИТЕ ХОРА от ЕС им казват - давайте газ....но по правилата ….тръбите са общи....с най-малко 3 источника /за да няма монопол / ….а те си искат - техни тръби ….и земята под тръбите тяхна ….и газта само тяхна / за да ВРЪТНА КРАНЧЕТО / е няма как да стане ….Раша върви към СССР ….е не е имало по-тъпи в Кремъл
  • 81 Националист

    6 5 Отговор
    Колко милиарда евро поразии нанесоха Русофобите на България със спирането на ЮП?
    И защо тоя бараба Борисов още е лицето на Българскат власт пред света, като е пълен бездарник, подлизурко, подмазвач и лакей на запада?
  • 82 Националист

    6 4 Отговор
    Русофоби, самоизтребвайте се ако искате, но оставете останалите от нас да прогресираме. Вие като не искате не купувайте Руска газ, но защо трябва да ни диктувате и да ни се налагата на нас? Защо ни вземате свободата да контактуваме с когото ние си искаме?
    Значи вие сте диктатори и фашисти щом ни отнемате правата и свободите.

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Петко Киряков

    2 0 Отговор
    Хората ни показаха че въпреки всичко ни имат за хора.Казват къде е мястото на България в момента при това демократично управление.Мястото ни е в ъгъла и чакаме кокала който ще ни подхвърли САЩ и ЕС
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания