Last news in Fakti

19 Април, 2012 18:17 1 062 0

Над 21 млн. лв за последиците от бедствия

  • последици-
  • бедствия-
  • превенция-
  • междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерския съвет

Парите за превенция се увеличават от 15 на 20 процента

Решението за отпускане на 21 600 000 лева от републиканския бюджет беше взето днес на редовно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Разгледани бяха 855 искания за финансиране на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия на територията на цялата страна. Одобрени за финансиране са над 360 от постъпилите искания. По време на заседанието беше решено да се увеличат средствата за превантивни дейности, с цел намаляване на риска от възникване на бедствени ситуации. Парите за превенция се увеличават от 15 на 20 процента от общия размер на средствата, които комисията разпределя.
Част от средствата, одобрени на днешното заседание се отпускат за разплащане на дейности по овладяването на кризисни ситуации по време на обилните снеговалежи и наводненията и за мерките за намаляване на последиците от тях. Комисията утвърди възстановителна помощ за жилищата на пострадалите от наводненията в с. Бисер и с. Лешниково, община Харманли и гр. Любимец, както и за увредени жилища от силни ветрове в община Гулянци. На община Димитровград са отпуснати 1 448 363 лв.за изграждане на външен главен водопровод от водоем в кв. Марийно до гр. Меричлери, поради замърсяване на използвания в момента водоизточник. За възстановяване на канализационен колектор в гр. Обзор, след разрушенията от морските вълни през февруари, са отпуснати 490 756 лв. В разпореждане на областните управители са предоставени 901 580 лв. за  обработка на териториите в поречието на р. Дунав и по Черноморието за борба с популацията на комарите. Останалите одобрени искания са за възстановителни работи на сгради, укрепване на свлачища и възстановяване на инфраструктурни обекти.
Голяма част от постъпилите искания са отложени за актуални становища на областните управители за определяне на целесъобразността и приоритетите за финансиране.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА