Last news in Fakti

29 Март, 2019 09:14 2 745 22

Ахмед Доган – един лидер на 65 години

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • чрд

Лидерът на ДПС празнува юбилей

Ахмед Доган – един лидер на 65 години - 1

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган става на 65 години. Той си спечелва противоречива слава в годините на прехода. Един от основните му приноси в политиката е застъпничеството му за евро-атлантическата ориентация на България.

Ахмед Демир Доган е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от ранното си детство в село Дръндар, Варненско.

Завършва "Философия" в СУ „Св. Климент Охридски” (1981 г.).

Кандидат на философските науки и научен сътрудник e в Института по философия към Българската академия на науките. Доктор по философия (1984 г.). Автор е на научни статии в областта на философията. Владее английски, руски и турски език.

През 1985 г. основава гражданско движение, противопоставящо се на насилствената смяна на имената на турците в България, за което през 1986 г. е арестуван. Лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. 1989 година е осъден при закрити врата от Варненския окръжен съд на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран е 1989 година.

1974 година Ахмед Доган е вербуван за агент на Държавна сигурност под псевдонимите Ангелов, Сергей, Сава. Снет е от оперативен отчет 1988 година.

Учредител и председател на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването му на 4 януари 1990 г. Избран е за депутат във 7-то Великото Народно събрание. Народен представител и председател e на Парламентарната група в 36-то,37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание.

ДПС под негово ръководство е коалиционен партньор на Национално движение Симеон II в управлението на страната (2001-2005 г.).

След парламентарните избори през 2005 година, с мандат на ДПС, като трета политическа сила, се създава трипартийна коалиция с БСП и НДСВ, управлявала България до 2009г.

В продължение на повече от 10 години ДПС е трета политическа сила, като в 41-то Народно събрание има 35 избрани народни представители. Партията има непрекъснато повишаваща се електорална подкрепа.

През 2009 година Ахмед Доган е награден с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“ от президента на Р. България Георги Първанов. След три месеца обявява, че връща ордена, след като президентът награждава със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. В следствие на това Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Васил Мръчков с орден „Кирил и Методий”.

В интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ по време на предизборната кампания за Парламентарни избори 2005 Ахмед Доган заявява, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез „обръч от фирми“.

2009 година отново по време на предизборната кампания за парламентарни избори в България председателят на ДПС заявява на митинг в село Кочан, че той разпределя "порциите на финансирането в държавата".

При управлението на Тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) Ахмед Доган е консултирал четири мегапроекта - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.

2008 година е сключен договор за консултантски услуги между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”. По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта. Според договора хонорарът на Доган е 1 950 000 лева, година по-късно - през февруари 2009 г., той взема 1 500 000 лева, възлагайки изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”, на които заплаща 50 хил. лева.

По доклад на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика при 41-то Народното събрание (2010 г.) е образуван процес пред Върховния административен съд. Според комисията Доган е нарушил закона, защото не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора. Другите обвинения са, че лидерът на ДПС няма и необходимите познания в минното дело, хидрологията и строителството за извършване на тези консултантски дейности.

С решение петчленният касационен състав оставя в сила (освен в частта за разноските) решението на ВАС, с което искането е отхвърлено. Договорът е сключен преди влизане в сила на ЗПРКИ – не е бил длъжен да го декларира общо. Отсъства елемент от фактическия състав на конфликта на интереси – по делото не е доказано на изпълнението на кои задължения по служба на народния представител е било повлияно.

На 19 януари 2013 той се оттегли от председателския пост в ДПС и стана пожизнен почетен председател на партията, припомня novini.bg.

Ахмед Доган се е женил 2 пъти. Има син Демир и дъщеря Демет. В момента живее на семейни начала с манекенката Алтен Алиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    15 5 Отговор
    Жалко, че засече...
  • 2 grozen

    6 1 Отговор
    Ей: доживя ги тия 65,толкова притеснен беше че няма да ги докара до тука , ама на случи се.МАШАЛА А ФЕРИМ:)от тука нататъка само ше харчи пари няма да ги трупа:)
  • 3 Бай Хой

    18 4 Отговор
    Какъв ЛИДЕР ве, поредното хомосексуално ченге, с дебела пачка отзад, играещ си на Халиф на Народна Република Чалгария ! Как не се намери един журналист, политик или накратко медийна личност , който да каже че това е просто един агент жаден за мъжка любов и парички. Лидер бил , мама ви Чалгарска. Ауспуха му е толкова продухван на този , че Дарданелите му се виждат тесни. Помяр !
  • 4 123

    9 0 Отговор
    Още не му стигат точки за пенсия. ;)
  • 5 Гошко

    7 0 Отговор
    Да ходи Боцку да му цунка ръката!
  • 6 ай де бе

    13 7 Отговор
    Ахмед Доган е бил арестуван през зимата на 1986 г. заради подготовка на серия атентати. Бил е сред ръководителите на турското движение в България, което е работило за създаването на автономна турска държава на територията на България. Тоя изрод трябва да гние в затвора, вместо това американците му направиха партия!

    Коментиран от #10

  • 7 смоко

    12 2 Отговор
    Бъркате термините - Лидер е човек който хората следват заради убежденията си, този не е лидер - той е ръководител на групировка фнансирана от чужди интереси!
  • 8 Хасан

    1 9 Отговор
    Българина няма нито един политик от неговия ранг ..все хашлаци и кокошкари

    Коментиран от #16

  • 9 Петко

    8 2 Отговор
    Дано да не стигаш до 66
  • 10 Бай Хой

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "ай де бе":

    Това са пълни глупости....той е едно просто хомосексуално турче ! Всичко това е направено от службите , за да му създаде образ, да стане герой сред турците. Да си кажат ето го нашето момче, репресиран от комунистите и т.н. Единственото организирано от тоя бастун е собственото му дефлориране....Не приписвайте заслуги на подобен род кауши - Костов, ББ, Доган, Симеон, Станишев, Димитров, Желев, Стоянов всички са един дол дренки - комплексирани селянчета, за Желев да не говорим.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Хой

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "гоСт":

    Благодаря за съвета, таковам се редовно не ме мисли...а от малкото написано от теб ми става ясно, че си от онези Чалгари дето отричат всяка истина докато не опре да ви таковат вас, тогава оревавате орталъка и го поемате като кисели госпожици...Ай със здраве, пий един Флирт за Лидера !
  • 13 Иван

    5 0 Отговор
    Какво ми го възхвалявате този е актьор от режисурата на ДС
  • 14 ванката

    5 0 Отговор
    нали уж не беше лидер вече?оня дето незнае български нали той се прави на лидер или имате предвид лидер на българия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ванката

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    хасанчо винаги има имаш едни комплексарски коментари към държавата в която сис е родил и държавата която е пробрала обратно родителите ти опитали се да отидат в турция но са изгонени !!! това говори за теб че не си ориентиран точно каквъв си в момента имаш се за турчин храниш всичко българско но всъщност си роден в българия учил в българия и живял целия си живот в българия и това ако не е раздвоение на личността пък на ... но така е при вас откакто свят светува сте се доказали с липсата на мозък до ден днешен вместо да си застанеш в позиция която е добра за теб ти само се въртолиш ту в турско ту в българско и накрая какво се получава ??? манджа с грозде това е избери си или си хвърляй българските документи и си ходи в анадола или се осъзнавай и ставай нормален български мюсюлманин . не защитатвам българските политици защото няма такива но не уважавам човек който си плюе в паницата и после яде от нея имам много приятели български мюсюлмани но те показват много по-висок интелект от теб

    Коментиран от #20, #21

  • 17 123

    4 0 Отговор
    Един крадлив фес на 65
  • 18 007

    1 3 Отговор
    Той е един от най големите играчи България има нужда от него €€€€+$$$$=€$€$€$£$
  • 19 Анонимен

    6 0 Отговор
    Ахмеде, годините си вървят и краят е все по-близо, без да ти го пожелавам... Можеш да направиш най-мъжкото нещо, правено някога за България : излез и оповести всички мръсни тайни, които знаеш за политици, бизнесмени, престъпници и нездрави интереси на чужди държави. Да почне отнякъде да се разплита тоя Гордиев възел на бесилката, на която е качена нашата родина.
  • 20 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "ванката":

    Има българи които мразят турци и мюсюлмани има ,защо да няма турци които да мразят такива българи?!..иначе съм за българо турско приятелсво
  • 21 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ванката":

    Български мюсюлмани помаци или турци ??
  • 22 Народа на Бг

    1 0 Отговор
    Държавите загиват тогава, когато престанат да различават добрите хора, престъпниците, предателите и мафиотите ! Жалко, че агенти, престъпници, корумпирани и мафиотизирани Индивиди дават тон на обществото ни. Боже пази Бг. от догановци, боковци и цветановци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове