Last news in Fakti

6 Май, 2024 04:56 1 717 5

България присъства с 50 рекорда в книгата на Гинес

  • книга на гинес-
  • рекорди

Постиженията са в различни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и доказани. 

България присъства с 50 рекорда в книгата на Гинес - 1
Снимка: YouTube
България присъства с 50 рекорда в Гинес, съобщи „Телеграф“, цитиран от dariknews.bg. Постиженията са в различни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и доказани.

Със златни букви и най-старият рекорд е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова за най-висок скок на височина за жени - 2,09 метра. Това се случва на Световното първенство по лека атлетика през 1987 г. на 30 август в Рим, Италия.

До нея се нарежда Радостин Кръстев, който успява да преплува 500 м в ледени води за 5 минути и 36 секунди и 49 стотни по време на Петото световно първенство по плуване в ледени води в Самоен, Франция на 13 януари 2023 г.

Иванка Иванова пък е носителят на рекорда за най-много прически - 330, оформени за осем часа. Постижението е поставено на 4 декември 2016 г. в град Пазарджик.

Сред търсените признания е това за най-голямата непубликувана кръстословица. Тя съдържа 93 769 термина и е създадена от Христо Йоницов, проверена е в София на 3 юни 2014 г.

Сред родните постижения, включени в „Гинес“, има и цяла поредица варненски, които все още са ненадминати. Един от тях е от 2017 година, когато през април 4000 варненски студенти от Медицинския университет в града направиха най-голямата човешка ДНК спирала.

12-метрова българска мартеница заема подобаващо място сред общо 50-те родни уникални постижения в Книгата на рекордите на Гинес. Лена Динчева от Стара Загора е неин автор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    4 4 Отговор
    И Ний сме дали нещо на света.
  • 2 Иван Грозни

    6 1 Отговор
    Най-бедните, най-болните с най-кратък живот, най-лъганите, най-ограбваните и т.н.

    Коментиран от #5

  • 3 Ломския

    5 0 Отговор
    Не казвате за рекорд като премиер осъждан за кражба...................и все още краде.Уникален случай за Б.Г.
  • 4 Идън

    0 0 Отговор
    Гинес за най- силен глас- Смиляна Захариева- 153.8dbc и Мариана Павлова- за най- нисък глас. И двете са певици- изпълняват български народни песни.
  • 5 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Грозни":

    най корумпираните и прости управляващи
    както най простите избиратели
    щото си заслужавате управлението