Last news in Fakti

26 Декември, 2023 10:37 1 775 6

6 рекордни научни открития от 2023 г.

  • научни открития-
  • рекорди

Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите древни предци, планетата ни и животните

6 рекордни научни открития от 2023 г. - 1
Снимка: Shutterstock

През 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди и за учебниците по история. Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите древни предци, планетата ни и животните, с които я споделяме, съобщи сайтът Сайънс нау, цитиран от БТА.

Най-малко сън сред бозайниците

Колкото и да сме недоспали, вероятно сме по-добре отпочинали от северния морски слон. По време на многомесечните ловни пътувания в морето тези животни дремят по-малко от 20 минути наведнъж и спят средно само по два часа на денонощие. С това съперничат на африканските слонове за титлата бозайник, който спи най-малко.

Най-слънчевото място на Земята

Високопланинското плато Алтиплано в чилийската пустиня Атакама е мястото с най-интензивна слънчева светлина на Земята - средно 308 вата слънчева светлина на квадратен метър, а понякога над 2000 вата на кв. м. Това съперничи на силата на слънчевата светлина на Венера, която е много по-близо до звездата ни.

Най-старата черна дупка

Свръхмасивната черна дупка, намираща се на около 13,2 милиарда светлинни години от Земята, е най-отдалечената и най-древната, наблюдавана досега. Тя датира от времето, когато Вселената е била само на 470 милиона години, което я прави с около 200 милиона години по-стара от рекордьора, обявен през 2021 г., и със 100 милиона години по-стара от черната дупка, която претендира за титлата през юли. Тъй като новооткритата черна дупка може да се похвали с приблизително същата височина като заобикалящата я галактика, изследователите смятат, че тя може да се е образувала само чрез колапс на масивен газов облак. Откритието би могло да помогне да се хвърли светлина върху това как се е родило първото поколение черни дупки във Вселената.

Най-здрави щипки

Известните с бързината си възрастни скариди нямат нищо общо с малките си. Високоскоростното видео разкри, че младите ракообразни могат да щракат с щипките си до около 600 км/ч. в секунда - ускорение, което е 20 пъти по-голямо от това, което постигат възрастните. Ускорението на щипките на едномесечна скарида е от същия порядък като това на 9-милиметров куршум, изстрелян от пистолет, и е най-голямото ускорение за многократно използваема част от тялото под вода.

Малката скарида щрака с щипките си за по-малко от милисекунда. Човешкото око може да види това благодарение на камера, която го е заснела със скорост 300 000 кадри в секунда, след което образът е забавен 10 000 пъти.

Най-старата дървена конструкция

Дървото отдавна се е доказало като здрав и надежден строителен материал, вече от почти половин милион години. Издълбани, свързани помежду си трупи, открити в Замбия, датират отпреди близо 480 000 години, което ги прави най-старата известна дървена конструкция. Конструкцията вероятно е остатък от пътека, място за сядане или склад и подсказва, че някои хоминиди може да са водили по-малко номадски начин на живот, отколкото се смяташе досега. Тъй като дървото се разлага бързо, древните дървени артефакти са рядкост.

Най-тежкото животно

Животинското царство изглежда има нов шампион в тежка категория. Изчезналият кит, наречен сполучливо Perucetus colossus, може да е тежал до 340 тона, около два пъти повече от най-тежките сини китове, сочи анализ на вкаменелости, открити в Перу. Предполага се, че могъщият бозайник е обитавал плитките води преди 39 милиона години, но с какво се е хранил, за да поддържа размерите си, остава загадка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    2 3 Отговор
    7-мото сте пропуснали г-це Найденова!А то е ......че Аторката на статията е Най Чаровната и Сексапилната между всички авторки на статии:)

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненски Моряк":

    Подърпай , и лягай !
  • 4 Варно е!

    2 0 Отговор
    На снимката е много готина!
    Ще и четем статиите и ще коментираме за да има успех във вестника.

    Коментиран от #5

  • 5 Варненски Моряк

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Варно е!":

    Само Така!!:)
  • 6 Измерител

    0 0 Отговор
    само не ми стана ясно каква е тази измервателна единица километра в час за секунда?