Last news in Fakti

22 Април, 2019 16:10 8 071 26

Христо Ангеличин оправдан с безпрецедентно решение

  • христо ангеличин-
  • апелативен специализиран наказателен съд

Делото е за покупка на телефонни централи за 12 български посолства

Христо Ангеличин оправдан с безпрецедентно решение - 1
Снимка: БГНЕС

Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи в правителството "Борисов 2", получи оправдателна присъда от Апелативния специализиран наказателен съд по делото за покупка на телефонни централи за 12 български посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка за нуждите на Европредседателството. Случаят е изключително интересен, тъй като първоначално той е осъден от Специализирания съд с двегодишна условна присъда, а прокуратурата дори иска утежняване на присъдата. Такова решение е на практика безпрецедентно, коментират в адвокатските среди. За справка - присъдата от същия съд на Десислава Иванчева, за която наскоро от прокуратурата бяха абсолютно сигурни, че ще бъде потвърдена от Апелативния специализиран наказателен съд.

Решението е на Трети състав на съда, с председател Галя Георгиева. Самата тя е отправила критики към обвинението и Прокуратурата за общо взето несъстоятелните мотиви, с които е обвинен Ангеличин. Стигна се дотам адвокатът на Ангеличин - Даниела Доковска да пледира "несъставомерност", т.е. според нея в обвинението има неща, които отсъстват от Наказателния кодекс. Първоначално делото е било в Софийски градски съд, но там е прекратено, тъй като в обвинителния акт не става ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил. След това от прокуратурата изчакват да се създаде Специализирания наказателен съд и задействат случая отново, за да не се окаже поредният провал на държавното обвинение. До този момент то е именно такова. Последният шанс на прокуратурата е предстоящо обжалване пред ВКС.

Припомняме, че Ангеличин бе зам.-министър на Даниел Митов, който също наскоро бе оправдан по дело с обвинение за злоупотреба с доверие - за неправомерно подписване на договор с фирма, която да осигури самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки. По същото дело Ангеличин бе осъден на 4 г. затвор, но това решение предстои също да се гледа от Апелативния специализиран наказателен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народе

    114 7 Отговор
    Хора, събуждайте се! Диктатурата не пълзи, тя вече ни е полазила. Един човек държи в ръцете си цялата власт и медиите му слугуват. Раздават се само поръчкови присъди срещу неудобните, а корупцията е навсякъде, където се разходват бюджетни или евросредства. Събуждай се народ заспал, защото утре ще е късно!

    Коментиран от #4, #21

  • 2 МАФИЯ

    66 5 Отговор
    Мафия
  • 3 767

    74 9 Отговор
    Само Народен Съд ще оправи положението, въпросът е само кога!
  • 4 Каракуд

    81 2 Отговор

    До коментар #1 от "народе":

    Няма гражданско общество. Няма народ. Има едно тъпо, мучащо стадо добитък, което напълно заслужава окаяното си положение.
  • 5 Лозко

    23 7 Отговор
    ВЦацаров да си изчисти къщичката от гнилите круши, стига ги е търпял повече, иначе няма да види втори мандат.

    Коментиран от #22

  • 6 ха ха

    41 3 Отговор
    Цацаров и шанс за втори мандат ... ти малоумен ли си???
  • 7 onq s konq

    14 30 Отговор
    Наглата Йончева еуфорично крещя че "осъдила Борисов",но премълчава че го е направила НЕ И НА ТРЕТА ИНСТАНЦИЯ.Та като гледаме как СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА по различните инстанции,наистина ли си мисли Йончева че "някакъв Ангеличин" ще бъде оправдан ТОТАЛНО,а БОРИСОВ-НЕ?!!
  • 8 Юрист

    5 9 Отговор
    Казусът е интересен, разледано професионално, а за обществото, но за пореден път е видно изключително ниското ниво на авторите тук по такива и други теми.В друга статия от днес пишете за популярността си, което според мен и ви задължава като съдържание.
  • 9 Предатели

    40 2 Отговор
    Съдиите хората с най големи заплати служат на престъпниците. За какво ни е тая институция която работи против интересите на народа. Трябва ни не само европейски прокурори а и съдии.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 а така

    9 22 Отговор

    До коментар #9 от "Предатели":

    Съд и затвор за лозан панов, закрилникът ненароден.

    Коментиран от #13

  • 12 9689

    23 1 Отговор
    Значи много е откраднал и си плаща.
  • 13 Цв Цв

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "а така":

    Браво мойто тролче гербаво, ела довечера да си вземеш хонорарчето
  • 14 Диктаторът от Банкя

    23 1 Отговор
    Всичко е точно, гласувайте за партия ГРОБ /Граждани за Разграбване и Обсебване на България/ ! Благодрим за вашата лоЙялност !
  • 15 Стани да си легнеш

    15 1 Отговор
    Ама защо ли ги измислят тия циркове, като всички знаем предварително крайния резултат. Закривайте ги тия институции ,и кой как може , и колко може да се налапва.
  • 16 гай Баньо

    6 6 Отговор
    Общо взето нескопосано написана статия и слабо познаване на НК. Опит за провокиране на инфантилен дебат, сравнявайки различни състави на НК. За този на Ангеличин не пише какво е деянието, но е сравняван с подкуп, което е нелепо. По тази причина и странни коментари, оплюващи всичко и всички. Защото: В случая по време на това правителство и тези управляващи са подадени сигналите срещу министрите им, но явно не от опозицията. Явно е , че съдът гледа благосклонно на деяния, като нарушаване на служебните задължения, или пък доказателствата са не достатъчни. Иначе, да се сравнява с подкуп е некоректно. Подкупът е едно от най-тежките корупционни престъпления, но бай Ганьо е свикнал да дава,/а ако може и да получава/ и се чуди "защо адже ба такива тежки присъди се дават за туй нещо"? Верно е , че за случая с подкупа , коментиран по-горе, присъдата е възможно най-голямата. Но така трябва да бъде. Държавните и общински служители да се научат и да имат едно наум при отношението си към обикновения човечец.И колкото по-нависоко са, по-внимателни да бъдат.

    Коментиран от #18

  • 17 Усмивката

    16 2 Отговор
    Току що гледах „Очи в очи” с Ризова .Там един мастит гербаджия се надърви когато Цветанка ко атакува ,че в България няма един политик знаков осъден.Така е пеи управлението на ГЕРБ.Как ще е при другите не знам.Но така е и така ще е......ако не ги прогоним.
  • 18 Усмивката

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "гай Баньо":

    Алоооо....познайко.Нека да позная от първия път защо не е осъде.....Липса на доказателства
  • 19 Усмивката

    11 1 Отговор
    Начи кво излиза.Извършваш нарушени.Прибираш едни милиони.Уволняват те и ....хоп апартаментче,хоп виличка .Никой в БГ не те пита откъде са.После що имало толкоз богати българи.

    Коментиран от #25

  • 20 1944

    3 4 Отговор
    българската съветска прокуратура не е юридически, а мутрокомпетентна.
  • 21 Мдааа

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "народе":

    За съжаление, вече е късно. Мутризацияте и тиквизацията е завзела цялат власт.
  • 22 Мдааа

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лозко":

    Лъжеш се, Цацаров е на мандат, но не го избираме ние, те ще си го избират, докато ги пази. Той няма нито възможност, нито желание да чисти нищо, поредната пионка в ръцете на мутрите.
  • 23 Дино

    10 1 Отговор
    През 2009 г. мутрите си намериха държава и така да днес."Не народ, а мърша" е казал поета.

    Коментиран от #24

  • 24 Ханко от село Осеня

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дино":

    Поета от същия тоя народ
  • 25 Не е точно така

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    В този случай няма въобще дадени пари , сделката е спряна преди да се осъществи . А самата сделка е била на стойност 360 хил. евро , няма милиони , няма прибрани пари , няма далавера , спора е че е избрана фирма без търг защото се е бързало за председателството. Така че аналогии с корумпирана и алчна ивеанчева са глупави.

    Коментиран от #26

  • 26 Усмивката

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не е точно така":

    Говоря принципно как стават тия далавери .Уродлива и порочна държава и който и да вземе власта първото нещо е да срине цялата държава и да започне отначало. А за Иванчева има много аналогии.Не ми се отваряй....Едни ги просват на асфалта и с часове ги карат да си признаят .Други им вртщат книжките и и поживо поздраво.Дори парична гаранция не им искат ,щото са прекалено бедни.Трети пък с едно подигравателно „Пунта Мара” през пресата се оттърват.С тия двойни стандарти ми опеиличава държавата на Тодор Живков.И има защо да е такава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове