Last news in Fakti

12 Май, 2019 08:11 7 423 43

2000 лв. „Гражданска отговорност“ за джигити на пътя

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • катастрофа

Новата система би намалила нарушенията на пътя с 10- 15 процента

2000 лв. „Гражданска отговорност“ за джигити на пътя - 1

Гражданската отговорност за рецидивистите на пътя може да надхвърли и 2000 лева с въвеждането на системата „Бонус - малус“. Новото ръководство на Комисията за финансов надзор преработва и скалата, и правилата за застраховката. Предвижда се да бъде по-скъпа за системните нарушители и по-евтина за изрядните шофьори, предаде bTV.

От комисията са категорични, че новите правила ще влязат в сила от следващата година, макар че в края на миналата бяха оттеглени след сериозно обществено недоволство. Тогава се предвиждаше нарушенията да вървят с автомобила, шофьора и собственика на колата. Сега обаче автомобилът категорично няма да наследява греховете на старите собственици.

Според старата скала тежките нарушения можеше да оскъпят задължителната застраховака до 400%. А отстъпките достигаха до 25%. Обмисляната нова скала не изключва възможността поскъпването да е и 700%, което при базова цена на застраховката около 300 лева означава - гражданска от 2100. Отстъпките за изрядните също може да са по-големи. Те обаче не може да са равни на наказанията. Иначе системата няма да е финансово стабилна.

Греховете на шофьора ще бъдат най-вече отчетени на самият шофьор. Възможно решение е ако предоставим автомобила на друго лице, извършените нарушение от това друго лице да се пренасят и върху собственика. А скалата с наказанията може да скочи и драстично.

„Може ли да е 700%? Може да е 700%. Въпросът е това да е обосновано и аргументирано”, смята Венелина Томова от Комисията за финансов надзор. В комисията обмислят да има и изключения, така че ако се наложи някой да ви закара до болницата без предварително да е вписан в списъка, да може да го направи. Вписването в талона на колата на хората, които могат да я управляват ще е твърде тежка процедура смятат експерти.

„Много внимателно да се прецизират нарушенията, за които още се минава в по-горен клас. Основните трябва да бъдат нарушения за скорост, за алкохол - не трябва да има за неспазване на дистанция, за неправилно изпреварване, за обратни маневри”, смята Владимир Тодоров.

Според различни прогнози новата система би намалила нарушенията на пътя с 10- 15 процента, а оттам и броя на катастрофите. В първата година когато заработи новата система за гражданската отговорност всички шофьори ще започнат на чисто и няма да се имат предвид предишните им нарушения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    74 2 Отговор
    Само толкова! И само гражданска!? Че те джигитите си карат и без такава!
  • 2 Булшитс

    76 13 Отговор
    Боко готов ли си за протестите които ще ти спрат масрафа
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 4 Отговор
    КАРАЙ УМНО СТИГНИ ЖИВ
  • 4 Ай стига бе

    65 8 Отговор
    Абе какви са тия 700 % ? Направо 1000 % или още по-добре конфискация на колата на място. Превишил си скоростта с 10 км./час, изскача катаджията от храстите и те пита - Кво ша праим ся? И ако не отговориш правилно направо си викай такси да се прибираш, а колата я прибират и продават на търг да покрият Бонус-Малус-Фалоса.
  • 5 Биоробот

    96 3 Отговор
    У нас половината знаци са неадекватни. На много места са поставени нарочно ограничения на прави и широки участъци с мантинели, но пък с хубави храсти покрай пътя. Там редовно кърлежите си докарват по 2-3 заплати допълнително.
  • 6 некойси

    74 5 Отговор
    По-скоро новата схема би напълнила кесийките на застрахователните компании.
    Всичко се прави с такава цел, поне докато мутра ни е премиер.

    Коментиран от #21

  • 7 uhuhhu

    79 2 Отговор
    Това много хубаво , ама за примерните шофьори и такива без нарушения, гражданската 2лв ли ще бъде?
    Така трябва да е , за да е честно! Другото са мутренски похвати, рекет и опит за взимане на пари от въздуха...
  • 8 Зайко Байко многознайко

    52 2 Отговор
    Непрекъснатото усъвършенстване на системата за ограбване на населението , основна задача на ГЕПИ ( герб )!
  • 9 Мишо Бирата

    27 4 Отговор
    Претопляйте още тая стара манджа !
    И за ромската престъпност пуснете пак актуална клюкина ... ИЗБОРИ ИДВАТ , РАПОНА РАЗДЕЛЯ И ВЛАДЕЙ , а вий по средата на годината за Коледа ми говорите !!!
  • 10 боцмана

    35 1 Отговор
    Може да е толкова , ама може и да не е. Казвате ясно и точно , Малусът е толкова процента и събраните пари от него отиват за бонуси , и точка по въпроса. Да ама , не. Всичко се прави тези малуси да не са за сметка на примерните шофьори , а да влезнат в джобовете на управляващи , застрахователи , полиция и колкото ви дойде още наум лапачи , които в момента са на държавна ясла , това е положението!
  • 11 Циганин

    17 1 Отговор
    За да знаят кой има нарушения и кой няма, застрахователите трябва да получават данните директно от КАТ. Което ще влезе в разрез със закона за защита на личните данни. Със сигурност ще се намери вратичка в GDPR но до тогава правителството да изиска всички застрахователи да се придържат към закона.
  • 12 Кооо

    15 8 Отговор
    Регистрирам я на баба ми и тая година си карам с 200 догодина я прехвърлям на другата баба и пак карам с 200 и после продавам и така после дядовци бащи майки и дойде време за пенсия
  • 13 бай онзи

    39 0 Отговор
    подготвяме почвата от далеч за ново поскъпване така като гледам
  • 14 Простак

    41 3 Отговор
    Разсипахте народа , от глоби и данъци

    Коментиран от #20

  • 15 бмв

    38 0 Отговор
    Може да св увеличи с до 400% , а за изрядните може да падне с 25 %.Ей не се накрадоха ъщтея мошенници.
  • 16 ннс

    28 1 Отговор
    Ако искат гражданска война нека го направят ама после тиквичките къде ще се скрият от народната любов ? Насила си търсят линча .
  • 17 Българин

    11 1 Отговор
    Няма кой да го допусне това. Просто практикуващ шофьор без нарушение = нещо нередно.
    А кой е източника на "новината"?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ннс

    22 1 Отговор
    Това тъпо правителство откакто се упражнява в управление единство успява само да изнервя и скандализира народа . Единствно се мисли колко по - дълбоко да ни бръкнат в джобовете с нови такси и данъци а заплатите не растат съществено . От еко данъците за колите по-чист въздух ли дишаме , къде е резултата от събраните такси , в нови апартаменти с тераси с джакузита .... целата им работа е такава , тиквена .
  • 20 Фокси

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "Простак":

    Задължителната гражданска отговорност е престъпление и трябва да се премахне! Задължават солидарно да плащаш щетите, причинени от друго лице без да си участник в ПТП и те правят задължително съучастник, а това е престъпление. Който е гласувал ЗГО е престъпник... Полагат му се от 3 до 8 г. затвор. По автомобила трябва да остане само Винетка, ГТП и може и данък. а
  • 21 злобар

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "некойси":

    Та нали това им е целта . То много идиот и мошеник по върховете бе братко...........
  • 22 Системата Бокос- Ф@Lo$

    16 0 Отговор
    Моите хора са гении, а. най-гениалното герберастко решение е вписване в талона на останалите шофьори ! Ще назначим държавни гледачки, които ще хвърлят боб и ще ви казват след едиколкоси месеца,, кой ще се наложи да кара колата ! Непропорционалните 700% +, къмто - 25% също са наше гениално решение! Можеше и по-голяма отстъпка да даваме, но ние сме си алчни и нагли и ще ви го отперкаме ! Боко забававя, но не забравя и каквото съм си наумил, ще ви го вкарам този Бокус-Фалос ! Гласувайте за ГЕРБ - Гарантирано Е$@#е Разграбване и Бедност !
  • 23 факт

    7 0 Отговор
    политмафията няждане няма
  • 24 Киро

    2 0 Отговор
    Хубава работа,е сега КАТ почнаха да пишат фишове за щяло и нещяло.Такъв закон отваря врата за такава чудовищна корупция,че думи няма направо.На нашите хубави пътища,с тия недоизмислени маркировки и неадекватни знаци или пък липсата им винаги ще има за какво да те хванат в нарушение.Докато не си разрешим въпроса с корупцията,тоест да изградим система,която съблюдава закона на всички нива,без да се възползва от него или да го заобикаля за лична изгода,просто всякакви нови наредби са абсолютно безмислени и водят само до влошаване на положението.Когато самият съблюдаващ закона го нарушава системно,то законът автоматично се обезсилва и се превръща просто в повод за рекет и издевателства.
  • 25 onq s konq

    3 3 Отговор
    Кого си въобразявате че ще подведете тука че Борисов е причината за подобни застрахователни закони бе Темерути с русофилска закваска,след като Той и хабер си няма от работата на ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ,защото НЕ Е НЕГОВА РАБОТА?А известно ли ви е,че въпросните Парламентарни комисии СА МНОГОПАРТИЙНИ и юристите им "раждат" както самостоятелни решения,така също се съобразяват и с постъпили отвън предложения на различни Юридически организации отговарящи за Транспортната организация,КАТ и т.н.?А нима юристите на Опозицията НАРОЧНО не вкарват за разглеждане подобни драстични законопроекти,с подлата цел ДА СЪЗДАВАТ НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД ГРАЖДАНИТЕ,като по този начин разчитат недоволството ДА СЕ ЛЕПИ ТОЧНО НА ГЪРБА НА БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО?!Ако пък представителите на ГЕРБ отхвърлят въпросните Драстични предложения,автоматично ще бъдат обвинени в медиите че "НЕ ЗАЧИТАТ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НА ПЪТЯ"...затова и да е ясно-че подобни драконовски "Законопроекти" са поредното АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ на БСП при изпълнението на Висшата си идея "СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА КЪМ ВЛАСТТА"!
  • 26 Безумие

    6 0 Отговор
    Това не е никаква комисия а само едни лобисти на застрахователите. Как си представяте нови повишения на гражданската отговорност? Вие искате да свалите правителството ли? Вие знаете ли, че тези хорица които с данъците ви плащат тлъстите заплати изнемогват и при сегашните цени? Що за уяли изроди сте? Крайно време е да ви изметат защото сте напълно излишни и само мислите как да взете рушвет от застрахователите!
  • 27 Данчо шафьора

    10 0 Отговор
    кой вика , че България е демократична държава , България е най голямата диктаторска държава на света , вижте кой ни управлява ,носи манталитета на баща си ,,,,
  • 28 Водач

    6 1 Отговор
    Да това е хубаво да се вдигагражданската но само на тези дето са направили катастрофа.И с тези неща по гражданската да се занимават само застрахователите.И на тези водачи дето нямат катастрофи през годината да им се намалява гражданската.Аз в Германия започнах да плаща от 90% сега в момента съм на 68%.
  • 29 Гост

    9 0 Отговор
    Тези боклуци няма ли да си ходят вече?Събудете се братя българи!
  • 30 Бай

    8 0 Отговор
    Защо я вдигнаха с 35 до 40% февруари тази година за съвестните шофьори да не би да е заради протестите пред декември ???Застраховката е направена именно за джигитите и тя трябва да е на човека не на колата тарикати плоски !!!
  • 31 гост

    0 2 Отговор
    Ами хайде, чакаме, ама тогава няма да вкарат условието шофьорите да са вписани в талона на гражданската и всеки рисков шофьор ще си пише колата на родител, така пак ще си кара както си иска и няма да плаща висока вноска. Я го направете поименно и като те спрат с чужда кола, плащай, да видим тогава. В много страни в талона пише кой още може да кара колата, например бащата си вписва правоспособните деца и няма проблем, просто се плаща повече, защото другите с апо-рискови.
  • 32 скъсани Бокови нерви

    4 0 Отговор
    Докато не свалим Герб от власт и то с сила а не с избори ..защото фалшифицират изборите бял ден няма да видим Затвор за управляващите изроди и техните авери застахователите ...
  • 33 Самолиот

    3 0 Отговор
    Има такива които карат без книжки та и гражданска едва ли се занимават да правят
  • 34 Матей

    4 1 Отговор
    Никакъв бонус,никакъв малус,поредната грабителска система.Държавата се преструва на загрижена за аварийността по пътищата.В такъв случай трябва да приеме принципно различна система на застраховане и данъци.Всички взятки свързани с ползване на МПС би трябвало да се изчисляват като промил от дохода на собственика.Помислете и ще видите, че тогава джигитите-милионери ще трябва да се бръкнат с по десет до сто хилядарки за кефа,а пенсионер или безработен няма да платят нищо,те са и най-съвестните водачи.Ето такъв бонус-малус изглежда къде по-приемлив за народа.

    Коментиран от #35

  • 35 Така е напълно правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Матей":

    Така е най право
  • 36 Пак този

    3 0 Отговор
    Абе тези тъпаци въртят сучат ама не я правят на шофьора тази застраховка.Утре ще се напия ще дам колата на някой приятел да ме кара и Ко правим, тя колата си е моя и ще я давам на когото си искам.Не мога да впиша 200 човека в талона и за всеки нов да ходя до кат.Абе като не ви стига мозък, вижте как работи в другите държави.
  • 37 Андреев

    3 0 Отговор
    Тъпо и упорито, що е то? Как е възможно, след като има закон за движение по пътищата, да се вменяват контролни функции на застраховка? Докога гербера ще прави тъпотии? Какъв абсолютен тоталитарист!
  • 38 Тишо

    4 0 Отговор
    Само не мога да разбера защо шофьорът прави нарушение, държавата го наказва , а парите ги прибира някакво частно застрахователно дружество, съсипаха я тая държава ей
  • 39 Андреев

    1 0 Отговор
    Смисъла на застраховките е когато има застрахователно събитие да плащат обещетения, но като се намеси власта стана безумноскъпа и не изпълнява основните си функции. Като, че ли до 1990 не е имало застраховки и незнаеме, че с тая цена ни обират. Вече започнаха да пишат еднолично и закон, наречен гражданска отговорност.
  • 40 Бай Шиле

    0 1 Отговор
    За 2018-та ГО ми беше 200 лв. /2000см3/.За 2019 е 300 лв. за същата кола.Не разбрах това има ли връзка с "бонус/малус" или е заради глобалното затопляне.Или е заради овчето ни поведение спрямо застрахователите.

    Коментиран от #41

  • 41 Булинс и братята му

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Шиле":

    Какво пак си недоволен бе лешпер? Нали уволнихме Ралица Агаин,мръсницата.Би трябвало нещата да са се поуправили и да си траете.
  • 42 Гост

    0 0 Отговор
    Ейййй точно Тодоров ли се намери да се изказва?! Човек без никакви ценности и срам!
  • 43 Бай Благой

    0 1 Отговор
    Съгласен съм!
    Ама тая прословута система трябваше отдавна да е въведена бе братче...Сумати олигофрени се навъдиха по пътя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове