Last news in Fakti

13 Май, 2019 15:09 1 848 30

Българите живеят най-кратко от всички в ЕС

  • живот-
  • продължителност на живота-
  • дълголетие

Най-високата продължителност на живота е в Испания (83.4) и Италия (83.1 години)

Българите живеят най-кратко от всички в ЕС - 1

Очакваната средна продължителност на живота в България, изчислена за периода 2016 - 2018 г., е 74.8 години, като спрямо предходния период (2015 - 2017 г.) остава непроменена, съобщиха от Националния статистически институт.

Наред с Латвия (74.9 години), България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.4) и Италия (83.1 години). Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.4 години. За периода между 2008 и 2018 г. увеличението при мъжете е с 1.9 години, а при жените - с 1.8 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.7 години) отколкото на населението в селата (72.8 години). Спрямо 2008 г. за населението в градовете увеличението е с 2.3 години, а за населението в селата е с една година.

За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16.1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.8 години. За периодa 2008 - 2018 г. очакваната продължителност на живота на хората, навършили 65 години, се е увеличила с 1.2 години (0.9 за мъжете и 1.5 за жените).

Очакваната продължителност на живота варира от 72.7 години в област Монтана до 76.6 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8.5 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6 години).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тасс

    28 4 Отговор
    За това пък политиците са безсмъртни у нас.
  • 2 Давид

    37 5 Отговор
    Най кратко живеем но водим най дългия мизерен живот .
  • 3 БКП ТВ HD

    32 4 Отговор
    Ми кой европеец живее с 50/60лв на месец то като платиш ток вода лекарства и скъпи храни НИЩО не ти остава!!! :(
  • 4 Браво Юнаци

    17 3 Отговор
    Ако направят пенсионирането на 74 годишна възраст, може да си икономисаме разходите за пенсии!
  • 5 Улпия

    29 2 Отговор
    Всичко е вярно , но затова пък ние имаме 420 регистрирани партии и един милион цигани които ще храним докато сме живи

    Коментиран от #28

  • 6 среднощен

    9 3 Отговор
    "..Ето Господи дните на моя живот са седемдесет години, а при повече сили осемдесет години и повечето от тях са болка и страдание.."..! Това са думи на свети цар Давид..! "..Нищо ново под слънцето..". Тези са от старозаветниата мъдрост..!? По-важно е достойно да преминем дните, през които вървим..!

    Коментиран от #9

  • 7 Хахаха

    5 16 Отговор
    По-добре сме от алкашия рашистан там едвам стават на 71,5.

    И ще се увеличава дълголетито в България.
  • 8 Ротшилд с бастуна

    16 3 Отговор
    30 години демокрация и просперитет,последните 10 гарантирани от ГЕРБ,аз емигрирам отново,оревоар Тиква
  • 9 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    ..старозаветната мъдрост..
  • 10 Светлото бъдеще в заухавото беге😂😂

    14 3 Отговор
    Кои къде му видат очи да емигрира тука хубаво нема да видите

    Коментиран от #25

  • 11 Ало

    3 0 Отговор
    Ония-горе . Замислете се бре!Все така ли трябва да продължи?
  • 12 гецо

    7 1 Отговор
    Спокойно! Като всички се изнесем в чужбина ще живеем по-дълго, той за това бойко и компания крадат като за последно да ни покажат правия път
  • 13 Шабан

    6 1 Отговор
    Ами най малко ще живеят! Няма на къде! Докато не се научат да уважават труда на хората и най-важното да плащат като хората няма да има прокопсия в тая държава! Ще почнат да мрат и на 50-60 годишна възраст.
  • 14 Дарвин

    5 0 Отговор
    Абе как един не писа , че учениците ни са на първите места по пиене пушене и дрога? 9 годишни с наднормено тегло, щото малоумните им родители както нямат пари ги тъпчат с чипс и прочие гадории
  • 15 попова лъжичка

    1 10 Отговор
    Колко сте елементарни ! Все спрягате формулата качество на живот/дълголетие.Я вземете погледнете малко по-философски на феномена живот!!!! Правилно ви го е написал колегата по-горе ! Според псалмите...Човешкият живот е 70,а при по-голяма сила -80 години,но...по-голямата му част са труд и болест. В края на краищата....животът на Земята е страдание и наказание.Колкото по-бързо отидем в Небесното царство,където няма страх,болка и печал...толкова по-добре. Седемдесет години са напълно достатъчни !

    Коментиран от #22

  • 16 Геноцид

    11 3 Отговор
    През 1987 година бях командировка в Канада като млад инженер /33г/ Върнах се макар ,че имах предложение от фирмата да остана ! Беше по бай-Тошово време . Но се завърнах защото живота в България беше нормален и всеки имаше приличен доход гарантиращ му задоволяване на всички жизнени потребности . А именно символични цени на транспорта , парното и тока . Безплатна медицинска помощ , вода обучение в университет . Нулева престъпност , работещи цигани кротки като агнета . Мощна и добре въоръжена армия способна да респектира и отрази всякакъв опит на враждебни сили ! Развита индустрия и селско стопанство с осигурен необятен пазар ! И изведнъж всичко се срина ! Десети ноември 1989 година ! Започна грабежа на една иначе нормална държава с осем и половина население етнически българи ! Сега българите сме на половина ! Останалото го знаете !

    Коментиран от #24

  • 17 Факт

    5 0 Отговор
    Абе ако ББ изкара толкова, ще изчезне и последния българин!
  • 18 Бат Саше

    6 2 Отговор
    В България има много богати хора и още повече бедни хора. Бедните винаги се оплакват от трудния живот и немотията, но тя не им пречи да заделят значителна сума от месечния бюджет за ракия, цигари (контрабанда от най-скапаните), бира галонки по 2 литра. Ядат сирене и салами от 4.5 лева килото, щото не е останало много от цигарите, сърбат мазни, щедро осолени манджи и си чешат дебелите шкембета и задници на продънените дивани, пред телевизора. А за профилактични изследвания и здравословен живот, Ганьо не иска и да чуе! Предвид всичко това, направо се чудя как продължителността на живота в БГ е толкова висока.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Червените хмери твърдят колко все по-зле и все по-зле живее българина цялото простолиюдиое му се връзва, но прородата не можеш да я излъжеш и затова ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТА НА ЖИВОТА СЕ УВЕЛИЧАВА. Ужас другари увеличила е се е дори в периода след приемането е ЕС , когато вече е направо натърпимо, нали!? Абе то това не е живот що не си слагате въжето направо и да ритате столчето, а!?
  • 21 Радо

    2 1 Отговор
    То живот ли е - да се свършва по-бързо и край!...а и с управлението на ГРОБ си е в реда на нещата.
  • 22 Ачо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "попова лъжичка":

    Като е толкова хубаво горе, хайде слагай въжето и политай, какво чакаш?
  • 23 боцмана

    1 1 Отговор
    Маже да живеем малко , но живеем както си искаме.
  • 24 outlander

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Геноцид":

    Сега поразсъждавай защо всичко изведнъж се срина, както сам си написал? Вземи под внимание, че целия соц. строй се срина по едно и също време.
  • 25 Мога ли да

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Светлото бъдеще в заухавото беге😂😂":

    Отида в затвора? Мисля да емигрирам там. Поне ще ме ранат и поят.
  • 26 Рошко

    2 0 Отговор
    Ми че те хората тука ни морят от дертове ,като си имаме такива политици да ни крадат и дерът,
  • 27 Морук

    2 0 Отговор
    Аааа не съм съгласен ,ако питате тиквата ,ние сме с най много столетници в света на глава население
  • 28 Умно село

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Улпия":

    Как 1 милион. Повече са , нали са по тескере - българи.
    Това стана при фалшифициране резултатите от преброяването.
    Излез на улицата и виж. На всеки бял наокол щъкат 20 мургави.
    Генофондът е тотолно размазан.
  • 29 ПИШМАН бЪлГаРсКи политици

    2 0 Отговор
    Акад. Петър Иванов: Българският генофонд е увреден, ценното е навън.
    Ще допълня само у нас остана само ШКАРТОТО /ТОВА СА РАЗВАЛЕНИТЕ ФАСТЪЦИ, КОИТО НЕ СТАВАТ ЗА ПРОДАН/
    Най болни, най мизерни , но си имаме свръх богати политици , които казват, че ни управляват и всичко е на ШЕСТ.
    Когото си обграден от придворни лакеи, които те възхваляват и превъзнасят горе си готов за "БЛАЖЕН" И ГОТОВ ЗА "КАНОНИЗАЦИЯ" всичко В тази териториЯ е обречено.
    За това няма да има нормално здравеопазване, селско стопанство, икономика и всичко което допринася за един нормален човешки живот, колкото и кратък да е той.
    Италия не могат на малкия пръст да ни стъпят!
  • 30 Булшитс

    2 0 Отговор
    Най малко я, всеки бърза да се отърве от жалкия живот в тая държава, да благодарим на вожда
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове