1 260 12

Сдружение "Зограф": "Св. Ал. Невски" се нуждае от спешен ремонт

Докато покривът на катедралата тече, и фреските мухлясват, Столична община подменя околните тротоари за 21,4 млн. лв.

Сдружение "Зограф": "Св. Ал. Невски" се нуждае от спешен ремонт
Снимка: Shutterstock

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” - най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, спешно се нуждае от ремонт и конструктивно укрепване, а безценните му стенописи, дело на именити творци от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка - от почистване и умела професионална реставрация, алармират от Сдружение „Зограф”.

Укрепването на конструкцията е повече от наложително, още повече и след земетресението от 22 май 2012 г. в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което се усети много силно и в столицата. Разбира се, преди да се пристъпи към цялостна реставрация на стенописите в патриаршеския храм, задължително трябва да бъдат отстранени течовете от покрива, както и всички пукнатини по стените и сводовете, тъй като влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – великолепни образци на християнското изкуство, допълват от от Сдружение „Зограф”.

Както е известно, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ е архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, но уви, в бюджета на Министерство на културата за 2019 г. не се е чуло да са предвидени целеви средства за стартирането на този негов спешен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето, посочват още от гражданското сдружение.

Междувременно Столична община, с разрешението на НИНКН и Министерство на културата, подхваща ремонт със сериозно европейско финансиране на... площада край катедралата.

Нима така сме си надвили на масрафа, че насочваме цели 21,4 милиона лева (в това число и немалко средства на българските данъкоплатци) за реновиране на пространството край храма и най-вече за подмяна на тротоарите, а в същото това време сякаш забравяме, че ремонтът на самата патриаршеска катедрала е повече от належащ и именно той би следвало да е приоритетен, питат от гражданското сдружение, като задават и логичния въпрос защо институциите не си направиха труда през последните няколко години да потърсят европейско финансиране за конструктивно укрепване и реставрация на храм-паметника „Св. Ал. Невски“, който е символ не само на българската столица, но и на цяла България.

През миналата седмица отговорни фактори от Столична община неколкократно разясниха, че предстои да бъде извършен само частичен, изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храма “Св. Александър Невски”, като ще се подменят единствено плочите по тротоарите и осветителните тела на знаковия площад.

В тази връзка гражданското сдружение настоява на официалния сайт на общината още в близките дни да бъде качена цялата проектно-сметна документация за извършване на ремонтните дейности при обновяването на т.нар. "Зона 4", която е част от изпълнението на проект "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София", финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020.

Щом като за „частичния“ и „много консервативен“ ремонт на площада край патриаршеската катедрала ще се харчат цели 21,4 милиона лева, немалък процент от които са и национално съфинансиране, редно е столичани да се убедят с очите си, при това черно на бяло, че този сериозен финансов ресурс ще бъде усвоен напълно прозрачно, целесъобразно и само и единствено по предназначение, изтъкват от гражданското сдружение.

Данъкоплатците са в правото си да знаят как и за какво ще бъде похарчен буквално всеки един лев при реализацията на проекта на архитектурно бюро А.Д.А. за обновяването на "Зона 4", подчертават от "Зограф" и същевременно изразяват надежда тези средства да не се дават за закупуване и монтаж край храм-паметника „Св.Ал. Невски“ на скъпи и със спорна естетика бетонни пейки - паралелепипеди с кошчета за боклук в средата, каквито се появиха изненадващо на обновените площад „Славейков“ и площад „Гарибалди“ в София.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Перър
  Отговор
  1 16:18  15.05.19
  много я искаха поповите а сега не я подържат!
 • бббббб
  Отговор
  2 16:21  15.05.19
  И тия крадът без да спират
 • Немедлено
  Отговор
  3 16:32  15.05.19
  Първо да върнат старото име на храма !

 • Тръмп
  Отговор
  4 16:51  15.05.19
  БПЦ,поискайте назаем от Папа Франциск и ще ви огрее!!!:):):)БПЦ иска да е независима,а когато и трябват пари не харчи от своите!!!:):):)
 • Тръмп
  Отговор
  5 16:52  15.05.19
  Да пуснат Индулгенции в района на Позитано-20 или на Московската фондова борса!!!:):):)
 • е па ние сме си ние
  Отговор
  6 17:13  15.05.19
  Е нема пари действайте, оти парите ойдоха за саниране на блоковете на съпартийците ни. Нема лошо оти всите са наши ора от БЕКАПЕ . Е па требе да се поддържаме както еъв властта така и извън. Айди дано сте загряли вече, нема БСЕПЕ, НЕМА ДИПИСЕ И ПИТРИОТИ, всити сме наши ора ощи от кръглата маса . Разбрахтели?
 • Имам решение
  Отговор
  7 17:16  15.05.19
  Е що не пуснат специална порция бг паспорти? За нула време ще има пари само да се обадя на патриотите и въпросът е решен

 • И моят апартамент
  Отговор
  8 18:29  15.05.19
  Плаче за ремонт! Няма парите, а БПЦ е богата, много богата!
 • 123
  Отговор
  9 18:58  15.05.19
  За Франция ще заминат парите
 • Димов
  Отговор
  10 21:02  15.05.19
  Бойко веднага предложи пари и реставратори, за реставрацията на НотрДам. А за нашата катедрала? Или тука няма на кого да се натяга.
 • Дани
  Отговор
  11 00:23  16.05.19
  ще го съсипят площада с този ремонт, ужас!
 • 1944
  Отговор
  12 07:04  16.05.19
  синодът на държавна сигурност първо да ремонтира името на храма. александър невски е незначителна фигура в историята, при това руски мюсюлманин. а парите да ги даде лудото коле от пловдивската мутрополия, стига е харчил за ролекси, ауди осем и попове-гавази.

Напиши коментар:


Публикувай