Last news in Fakti

5 Юни, 2019 18:10 1 558 12

Петкова представи процедурата за АЕЦ „Белене“ пред потенциални инвеститори

  • теменужка петкова-
  • аец "белене"

„Фраматом“ е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Петкова представи процедурата за АЕЦ „Белене“ пред потенциални инвеститори - 1

В рамките на международната конференция „Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се провежда във Варна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря днес с главния изпълнителен директор на „Фраматом“ Бернард Фонтана.

„Фраматом“ е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Министър Петкова представи пред г-н Фонтана основните моменти от процедурата и акцентира върху решението на българския парламент проектът да се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции.

Петкова подчерта, че процедурата предвижда възможност за участие както на стратегически инвеститори, така и на компании, които биха желали да купуват произведената електроенергия. По нейните думи, след като изтече срокът за подаване на заявления за участие, ще бъде изготвена кратка листа на кандидатите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат обвързващи оферти.

„Нашето правителство смята, че проектът АЕЦ „Белене“ е важен не само за България, но и за целия регион“, подчерта Петкова. Тя изтъкна пред своя събеседник, че в момента се търси възможност за участие на Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора в проекта и реализацията му като регионален. По нейните думи анализите показват, че проектът е жизнеспособен и за правителството остава предизвикателството да го доведе до успешен край.

По-рано през деня министър Петкова разговаря във Варна и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC и „Росатом“, които също проявяват интерес към участие в процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ачо

    4 5 Отговор
    Браво Нушо, ЧЕЗ продаде на приятелката ти Гинка, сега е наред АЕЦа.
  • 3 не щеме ний централи а искаме пари

    4 11 Отговор
    Тая няма да я бъде.До тук с регионалните АЕЦ-ове.Един Козлодуй стига.Република Македония,Черна гора,че и Сърбия се наредили на опашката за далаверката.Е,Турция е първата,ама това поради понятни причини се крие.Те нашите умници затова ли приеха закон според ,който токът за износ ще се освобождава от такса пренос?!!Руснаците като са толкова загрижени,защо не построят една централка на братята си сърби в сръбско,а?!!За държава с такава малка площ,като България една вече замърсена радиоактивна площадка като Козлодуй даже идва в повече.Да не говорим за две.Който не проумява дори само това,като оставим икономическите набутвации настрана,значи е минимум тъп!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Просто статистика

    4 4 Отговор
    Колкото и да въртят и сучат тиквите, единствената компания, която може да построи Белене "под ключ" е Росатом. Всичко останало е за заблуда на раята
  • 6 Българин

    4 5 Отговор
    АЕЦ Белене е пагебин за България и не трябва да бъде реализиран.
  • 7 Радо

    2 1 Отговор
    Аре заривайте го тоя гьол и да се приключва с тая простотия Белене най-сетне....след 20 годин всеки втори ходещ на два крака в тая държава ще е циганин, а те много обичат да си плащат тока и да работят...всичките ротори, генератори на скраб и край на мача.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    "Братушките" трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 9 1944

    0 1 Отговор
    теменужник петков да плаща данък русия със собствени пари , не с нашите.
  • 10 Госあ

    0 0 Отговор
    Започна да мирише, както с всичко останало. А повечето коментиращи тук напълно обясняват защо България е в това цветущо положение. За съжаление имам предчувствие, че с този така важен проект ще стане същото като с ТЕЦ Марица и всичко ще бъде отново в ущърб на държавата и гражданите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Именно

    1 0 Отговор
    Белене трябва да има 2x 1000 MW реактора и би струвала (сигурно доста) над 10 милиарда евро (през 2013-та) + 500 милиона евро за ел.преносната мрежа (без да се смятат консумативите - гориво и разходи за изхвърляне на радиоактивните отпадъци).
    За сравнение един 330Watt-ов соларен панел струва около 325 евро с вкл. ДДС и доставка (иначе е около 250 евро)
    за да се постигнат 1000 MW (мощността на единия планиран реактор) трябват 757575 броя такива панели, които при горната цена (от europe-solarshop.com на панел като LG330N1C-A5 NeON2 - може да има и по-ефикасни, и също не се смятат никакви отстъпки от данъци и големи поръчки) та цената им ще е под 250 милиона евро (м/у др. биха отнели площ от около 128 хектара. за сравнение едно голямо футболно игрище е около 1.08 хектара).
    Разбира се това не включва още доста разходи като инвертори, инфраструктура и т.н. но все пак панелите ще са значително по-големия разход, а са 21 пъти по-евтини от най-оптимистичната цена за Белене. Даже и всички останали разходи да удвоят цената пак ще е над 10 пъти по-евтино на соларни панели!
    Експлоатационния живот на един АЕЦ примерно като Козлодуй дотук е около 45 години, и сега кандидатсваме за удължение с още 10г - прилично дълъг. Но пък и изграждането на нов АЕЦ отнема години (без да броим цялото загубено време и средства в пазарлъци преди да се подпишат всички договори).
    За сравнение сл.панели за 25 години ще загубят около 15% от макс. капацитет и не е ясно точно колко е макс
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове